Film / seriál

Viktorie

Viktorie
Skylink Live TV

Sledujte na ČT2 HD a HBO na skylink Live TV Sledovat

Královna Viktorie je jednou z  nejvýznamnějších britských panovnic, její třiašedesátileté panování překonala pouze královna Alžběta II. Neskutečně dlouhá doba její vlády ale není jediným důvodem, proč se „babička Evropy“ stala ikonou.

Námětem k seriálu Viktorie byla biografická kniha Victoria: A Life od anglického spisovatele Andrewa Normana Wilsona, který provedl vyčerpávající rešerši, a jeho dílo obsahuje spoustu nového materiálu z předtím nezveřejněných zdrojů a zobrazuje královnu Viktorii jako nikdy předtím. Wilson prozkoumal zajímavé okolnosti, které vedly k Viktoriině korunovaci, její podivné a osamocené dětství i její vášnivé manželství s princem Albertem, jenž ji nikdy nepřestal ovlivňovat, a to ani po své smrti. Tvůrci seriálu kromě této knihy čerpali i z deníků samotné královny a samozřejmě skutečných událostí, a proto byli schopni věrně zachytit detailní portrét panovnice a její proměnu z mladé dívky v respektovanou vladařku.

Viktorie usedla na trůn v roce 1837 jako osmnáctiletá. Bylo to sice v době, kdy byla Británie zavedenou konstituční monarchií, královna ale byla velmi důležitým symbolem. Její vladařské začátky ovšem nebyly vůbec jednoduché. A právě v tomto období seriál Viktorii sleduje. Tedy nejen ji, ale i celou škálu dalších historických postav, které měly na její život i vládnutí velký vliv – manžela, prince Alberta, jejího strýce, krále Leopolda, předsedu vlády lorda Melbourna, poradce její matky Conroye či vévodu z Cumberlandu.   

sky20-viktoria-2.jpg

Královnu Viktorii mohly hrát Lily James, Cara Delevingne, Emilia Clarke nebo Chloë Grace Moretz, volba nakonec padla na anglickou herečku Jennu Coleman, která po roli toužila natolik, že dokonce odešla ze sci-fi seriálu Pán času (Doctor Who), v němž hrála od roku 2012. Přípravy na roli se podle herečky podobaly výcvikovému táboru, musela se naučit jezdit na koni, tančit waltz a zahrát na piano Beethovena, zároveň lehce změnila vizáž, svoje hnědé oči musela zakrýt modrými kontaktními čočkami. Navíc jí bylo dovoleno nahlédnout do tajných deníků samotné královny, po jejichž přečtení vysekla herečka panovnici poklonu: „Byla to silná, inspirativní a naprosto fascinující žena plná života.“

Od nástupu na trůn a během prvních let vládnutí se Viktorie musela vyrovnat s drobnohledem nejen politiků a svého dvora, ale i celé země. Jednotlivé epizody líčí její vztah k charismatickému ministerskému předsedovi lordu Melbournovi (Rufus Sewell), jenž byl nejen jejím rádcem a oddaným přítelem, ale též platonickou láskou, i manželství s princem Albertem (Tom Hughes). Ani její osudoví muži ale nedokázali zabránit chybám, jichž se královna kvůli své nezkušenosti dopustila.

Pokud vás baví příběhy o vášnivých milostných aférách, mocenských bojích a neopětované lásce zabalené do historického hávu, nenechte si seriál ujít. Fanoušky po celém světě si již našel, a to dokonce do té míry, že ačkoli stanice ITV původně počítala pouze s minisérií, po diváckém ohlasu bude nakonec z Viktorie plnohodnotný televizní seriál s více než jednou řadou.

sky20-viktoria-1.jpg

Mohlo by se vám líbit

The Crown

Britský seriál o Alžbětě II. mapuje nejen první nezkušené kroky panovnice na trůnu, ale i zákulisní intriky a rozhodnutí, jež musela královna až do dnešních dnů učinit. Fanoušky seriálu, který se nechal inspirovat divadelní hrou Audience u královny Petera Morgana, jsou prý i členové britské královské rodiny, a to včetně samotné Alžběty II.

Panství Downton

Společenské drama s celkem pěti sériemi se odehrává v Anglii v období kolem první světové války a točí se okolo rodiny Crawleových, která obývá sídlo na panství Downton. Společně s nimi tu žije i služebnictvo, jež zná veškerá tajemství a intriky svých pánů. Hrají: Hugh Bonneville, Maggie Smith či Elizabeth McGovern.

Tudorovci

Hlavním hrdinou je král Jindřich VIII. Tudor (Jonathan Rhys Meyers), jenž vládl v Británii v první polovině 16. století. Je známý nekonečným zástupem milenek i vlivem na rozložení církevních sil v Evropě a oslabením nadvlády katolicismu kvůli Anně Boleynové. Seriál, který získal dvě ceny Emmy, stojí na rozvětveném příběhu.

Viktorie

Film / seriál
Hodnocení FDB 90 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie

Oliver Blackburn, Tom Vaughan…Scénář Daisy Goodwin, Guy Andrews

 

Obsazení Jenna Coleman, Daniela Holtz, Adrian Schiller, Catherine H. Flemming, Tommy Knight, Margaret Clunie

Délka 1× 90 min. a 7× 60 min. min.

Rok 2016

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC