Film / seriál

Money, money, money

Money, money, money
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Máte plné zuby vysedávání v kanceláři a raději byste se viděli někde na přídi výletní lodi se sklenkou té nejlepší whisky? Jaké to asi je být milionářem?

Dostat se k balíku peněz ale není jen tak – musíte být chytří, často trpěliví, znát ty správné lidi a být ve správný čas na správném místě. A přesně to se podařilo v Austrálii v 60. letech minulého století, když budoval své impérium jeden z nejbohatších magnátů světa, Rupert Murdoch. 

Dvoudílná minisérie Boj o moc podobně jako třeba Vlk z Wall Street vypráví příběh, kterak obyčejný, ale chytrý chlapík k penězům a moci přišel. V případě Ruperta Murdocha nejde o velkolepou jízdu plnou večírků a kokainových dýchánků, po kterých zůstává spoušť a boháčům je v patách FBI. Murdoch šel na vše od lesa. Začínal jako dědic malého novinového vydavatelství, které dokázal proměnit v prosperující podnik. Velmi rychle začal investovat do dalších „aktivit“ – skupoval časopisy, televizní stanice i hudební vydavatelství. Pečlivě si tak skládal jednotlivé dílky, jež vedly k vytvoření mediálního impéria. 

Nebyl ovšem jediný, kdo si uvědomoval, jakou moc média mají a jaký potenciál i finanční zisky se s nimi pojí. Sir Frank Packer ovládal australská média ještě před Murdochem, ovšem brzy se z nich stali hlavní rivalové. Lezli si tzv. do zelí a jak se dalo čekat, tak mnohdy jejich souboje nebyly zrovna nejčistší. Oba magnáty však pojil velmi zvláštní vztah, byli hlavními konkurenty a zároveň také nejlepšími přáteli, tedy alespoň v případech, kdy je pojil společný zájem.

Filmová minisérie je tedy nejen pokusem zachytit vzestup dnešního miliardáře, Murdocha, ale také popsat mediální rozmach v druhé polovině 20. století. Bulvární vsuvky a pletky se ženami moc nečekejte. Boj o moc je opravdu mnohem více o moci, o mužském světě plném drsných vyjednávacích praktik a také korupci. A to si vyžaduje správné herecké obsazení, abychom se nemuseli dívat na rádoby drsňáky s doutníky, kteří je ovšem neumí ani pořádně držet. V tomto ohledu si Geoff Bennett a David Caesar dokázali vybrat. Představitelé hlavní rivalské dvojice, Lachy Hulme a Patrick Brammall, v sobě totiž stále ještě mají něco ze starého Hollywoodu – jsou dostatečně pohlední a charismatičtí muži, ale nepůsobí jako umělí modelové. Navíc dokázali dostat za svou eleganci zároveň i prohnanost, takže od počátku tušíte, že se neštítí překračovat společenské i zákonné hranice. 

Boj o moc má v sobě něco z Kmotra i něco z Vlka z Wall Street, možná proto si drží dobré tempo i napětí. Pokud byste měli možnost vidět ho v originále, osvěžující je i australská angličtina.

Boj o moc

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie

Geoff Bennett, David Caesar 

Scénář

David Caesar 

Obsazení

Lachy Hulme, Patrick Brammall, Luke Ford, Maeve Dermody, Heather Mitchell, Mirrah Foulkes, David Roberts, Alan Dukes, Paul Gleeson, Lewis Fitz-Gerald, Alexander England, Bruce Myles

Délka 2x90 min. min.

Rok 2013

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC