Film / seriál

Děsivě vtipné přízraky

Americká komedie Scary Movie 3
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Pro koho jsou horory příliš silné kafe, může zkusit odlehčenější formu parodií známých filmových kultovek.

V pořadí třetí Scary Movie je opět plná bláznivých fórků, hollywoodských hvězd a na pranýř si bere hlavně dvě filmové hitovky – horor Kruh a sci-fi Matrix. Vzniká tak nesmírně zajímavý příběh, kterak mladá diva při zkoumání tajemných kruhů v obilí zjistila, že je vyvolená a jen ona může pomoci americkému prezidentovi zabránit v invazi mimozemšťanů na Zemi. Bláznivou komedii nemohl režírovat nikdo jiný než David Zucker. Tohle chce pohodlný gauč a kupu popcornu…

Sebeparodie

Scary Movie si vždy pohrávala s parodií a satirou, což mělo u diváků úspěch. Ve třetím pokračování tomu není jinak a opět si tvůrci vzali na mušku známé filmy a vybrané ikonické scény. Samozřejmostí je také v tomto dílu plejáda známých tváří. I když se říká do třetice všeho dobrého, z celé série je toto pokračování asi nejslabší.

Kde udělali soudruzi chybu? Především jednotlivé gagy neposunuly dál. Prostě si vybírali scény, které jen přetočili totožně s jinými herci a přidali trochu obscénnosti nebo násilí. Třeba jako ve scéně z 8. míle, kde se Simon Rex pustí do souboje v klubu s afroamerickým rapperem. V závěru přibyla střílečka, ale jinak je to jen slabší odvar původního filmu, navíc bez původního kontextu, takže scéna nemá takové „grády“. Trochu lépe jsou na tom reminiscence na Znamení, kde Tom Logan (Charlie Sheen) najde velký kruh v obilí se šipkou směřující k jeho domu. Hlavní zásluhu na tom má samozřejmě Charlie Sheen, kterému parodie sedí jako ulité. Mimochodem, Scary Movie 3 byla po deseti letech první „švandou“, ve které si po Žhavých výstřelech 2 Sheen zase zahrál. Asi nejznámější pak bude titulková scéna s Pamelou Anderson a její push-upkou, ale to uvidíte sami.

A tak bychom mohli pokračovat ve výčtu méně zdařilých, ale také opravdu vydařených scén parodujících jednotlivé filmy. Podstatou celé série Scary Movie je však především zábava, a toho se tvůrci drží po celou dobu. Navíc nemějte obavy i přes výše zmíněné výhrady, je jasné, že nejde o propadák, jinak by na natáčení nekývlo tolik známých hvězd. Opět je to prostě a jednoduše snímek natočený čistě jen pro divácké pobavení. A není pochyb, že se při natáčení bavil také celý štáb. 

Zajímavost

Film paroduje především snímky Znamení (2002), Kruh (2002), 8. míle (2002), Matrix (1999), Texaský masakr motorovou pilou (1974) nebo Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001)

Scary Movie 3

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,6 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie David Zucker

Scénář Craig Mazin, Pat Proft

Obsazení Anna Faris, Regina Hall, Charlie Sheen, Simon Rex, Leslie Nielsen, Drew Mikuska, Queen Latifah

Délka 84 min.

Rok 2003

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC