Film / seriál

Star Trek

Sci-fi seriál Star Trek: Discovery
Skylink Live TV

Sledujte na Prima COOL HD na skylink Live TV Sledovat

Fanoušci Star Treku byli natolik neodbytní, že producenti nemohli než začít vesmírné příběhy vyprávět seriálově. Pokud mezi ně patříte, vězte tedy, že obsah na sledování vám jen tak nedojde.

Za projektem nestojí nikdo jiný než Alex Kurtzman. I ti z vás, kteří titulky nečtou, toto jméno možná mají v paměti, protože se objevuje na koncích mnoha megafilmů. Napsal například Ostrov, řadu Transformerů, Mumii či Spider-Mana… je to prostě muž, který akční filmy plné nadpřirozena umí. I jeho kolega Bryan Fuller, který s ním Star Trek vyrábí, není nováček. Ten se zase podílel na Hrdinech, Hannibalovi nebo Carrie.

Děj nezklame

Začíná se zhruba deset let před událostmi Star Trek: Original. Děj prozkoumává spojení Klingonů se Spojenou federací planet. Samozřejmou přísadou je válka, ve které se aktivně zapojuje slavná USS Discovery. Ta následně prozkoumává tajemné signály známé jako Červený anděl a nakonec s celou posádkou odputuje do třicátého druhého století, což je skoro tisíc let v budoucnosti. Tohle je podhoubí, na kterém jako po dešti rostou příběhy temnější, než na co jsou fanoušci Star Treku běžně zvyklí. Série působí o něco dospěleji než její více naivní předchůdci. Show tedy roste s publikem, které v dnešní ironické době již neohromí barevný Superman ve spandexu, ale potřebuje jít více na krev. Toto mimochodem nebylo nijak jednoduché rozhodnutí. Alex Kurtzman se nechal slyšet, že si stojí za tím, že jedna z hlavních charakteristik úplně původního Star Treku vytvořeného Genem Roddenberrym je nemalá míra optimismu, když přijde na zobrazování budoucnosti. Na druhou stranu, to si dnešní svět nežádá. A na stranu třetí, pokud se tedy dnešnímu světu přizpůsobíte, ztratíte esenci Star Treku. Kurtzman tedy temnější tón obhájil tím, že Star Trek vždy odrážel dobu, ve které je tvořen. Proto je možné se od původních záměrů do jisté míry odchýlit a stále zůstat věrný původní myšlence.

Žádná jednohubka

Ve seriálu se setkáváme i díky výše zmíněným tvůrcům s obdivuhodně vybudovaným světem. Nepůsobí sterilně, ale má hloubku, každá postava má za sebou život, který je znát z jejího chování, spousta mikropříběhů a malých dějových oblouků ději dodává pocitu fungujícího vesmíru, který má svůj rozmanitý život i bez hlavního příběhu, který sledujeme. 

Konec v nedohlednu

Star Trek: Discovery má v současnosti tři série a podepsané smlouvy dávají tušit, že u nich to neskončí. Po internetu sice, kolují fámy, že trojkou se vše uzavře, je ale jasné, že pravdivé nejsou. Co však jasné není, je původ těchto fám – vzhledem k šikovným marketérům, kteří za projektem stojí, je možné, že je do světa vypustili oni sami, aby se o show mluvilo. Na marketing se zde museli totiž najímat opravdoví experti, aby zvládli čelit očekáváním veřejnosti, že seriál nikdy nevyjde.

Herci ze všech koutů televize

Před kamerou se objevuje Sonequa Martin-Green v roli Michael Burnham (ano, mužské jméno pro ženskou postavu). Té jste si možná všimli již v seriálu Živí mrtví či Super drbna. Dalším na pořadu dne je Doug Jones, kterého jste sice viděli v Hellboyovi a Faunově labyrintu, pro silný make-up nejspíš ale nevíte, že to byl on. A svatou trojici doplňuje Anthony Rapp, kterého nejspíše znáte ze seriálu Dobrý boj. Vesměs se jedná o tváře, které ze stříbrného plátna pravděpodobně neznáte, objevují se tam spíše výjimečně. Holt seriáloví a filmoví herci jsou v současnosti stále ještě samostatné kategorie, i když překryv je čím dál tím větší. Pokud však patříte mezi seriálové fanoušky, což je vzhledem k povaze dnešního trhu pravděpodobné, je šance, že se zde setkáte se svými favority.

Alexander Kurtzman

Americký filmový a televizní scenárista, producent a režisér. Nejznámější pro svou účast na tvorbě Star Treku, Transformerů a Spider-Mana. Nejčastěji pracuje se svým dlouholetým kolegou Robertem Orcim, kterého zná od pubertálních let.

Zajímavosti

Červený květ Fredalia byl scenáristy pojmenovaný podle fanouška Star Treku Fredericka Kima.

Scény na planetě Pahvo byly natáčeny v přírodních rezervacích kanadského města Milton.

Koukněte i na:

Star Wars

Já vím, já vím. Skalní fanoušci mě ukřižují. Pravdou ale je, že mezi všemi filmy a seriály, které se věnují intergalaktické tematice, jsou Star Trek a Star Wars jedinými, které jsou dokonale propracované – a to mají společné.

Vetřelec vs. Predátor

Vetřelci jsou jedna z mála filmových ság, odehrávajících se (převážně) ve vesmíru, které si daly práci vytvořit fungující svět. Pravda, tihle na to měli několik dílů, což zatím takový Avatar říct nemůže, ale rozhodně stojí za zhlédnutí.

Star Trek: Discovery

Film / seriál
Hodnocení FDB 60,6 % Hodnocení redakce
Foto Prima COOL

Režie Akiva Goldsman, Olatunde Osunsanmi, Douglas Aarniokoski, David Barrett, Adam Kane, Lee Rose, John Scott, David Semel, Hanelle M. Culpepper, Jonathan Frakes, T.J. Scott, David Solomon

Scénář Jesse Alexander, Lisa Randolph…Herecké obsazení Sonequa Martin-Green, Doug Jones, Anthony Rapp, Mary Wiseman, Shazad Latif, Jason Isaacs…

Obsazení Sonequa Martin, Doug Jones, Shazad Latif, Anthony Rapp, Jason Isaacs, Emily Coutts, Julianne Grossman

Délka 42 × 32–68 min.

Rok 2017

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC