Film / seriál

Sólo pro Elizabeth Olsen, která je v roli vražedkyně 
se sekerou v ruce naprosto oslňující

Láska a smrt – americká kriminální minisérie
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Kriminální příběhy postavené na skutečné události mají pro diváky příměs něčeho hmatatelného a zároveň děsivého. Je to možná víc než smyšlená detektivka, protože tady se to prostě skutečně někde stalo. A to je přidaná hodnota, takový bonus navíc. Bonus, ze kterého až někdy mrazí.

A stejně tak je tomu i v případě sedmidílné minisérie Láska a smrt, a do osmdesátých let minulého století, o hospodyňce z texaského předměstí Candy Montgomery, která jedenačtyřiceti ranami sekerou zabila svou kamarádku a sousedku Betty Goreovou. U soudu tvrdila, že se jen bránila a byla překvapivě zproštěna obvinění z vraždy. Světlo do jedné temné osudové noci se tak snaží vnést tento strhující seriál s neméně strhující herečkou Elizabeth Olsen v hlavní roli. Jako Candy Montgomeryová je totiž nepřekonatelná. Za svůj výkon byla nominována v kategorii Nejlepší herečka v limitované sérii na Zlatých globech.

Silný příběh podložený skutečnou událostí a skvělé obsazení

Seriál Láska a smrt vytvořil a napsal zkušený scenárista David E. Kelley, který stojí za takovými hity jako je Ally McBealová, Sedmilhářky, Mělas to vědět nebo Advokát. A i zde použil vše, čím jeho seriály vynikají. Dobré herecké obsazení, výborně vystavěný příběh a samozřejmě jeho koncentrace na ženské hrdinky. Ohledně hlavní role to byla opět trefa do černého.

Candy, máš poměr s Allanem?
Ne, proboha.
Ale měla jsi.
…jen se upřeně dívá na Betty…
Betty a Candy

Elizabeth Olsen je ve své roli fascinující. Extrovertní matka, milovaná ve své komunitě a aktivní ve své církvi, strádá v manželství s tichým inženýrem Patem (Patrick Fugit). Její ztvárnění neuspokojených chutí a tužeb Candy Montgomeryové je dokonalé a rozhodnutí získat k milostnému vzplanutí manžela své kamarádky Betty (Lily Rabe) je herecký koncert. Allan je lehce nevkusný, ale poddajný, a to je to, co Candy přitahuje. Po dlouhém plánování a překonání Allanova počátečního odporu ho dožene k bouřlivé milostné aféře, která ale vyústí krutou smrtí Betty. Ostatně psychologický boj mezi Candy a Betty je jedním z vrcholů tohoto smutného příběhu. Postavu Allana hraje skvělý Jesse Plemons. Na první pohled se vlastně divíte, že si ho Candy vybrala pro svůj milostný plán. On je tak trochu tvarohovitý stydlín, ale postupně, jak na něj Candy naléhá u něj dochází k přeměně. Českým divákům je Plemons dobře znám z dnes již kultovního seriálu Perníkový táta, ale taky z filmového trháku Martina Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce, kde si zahrál po boku Leonarda DiCapria a Roberta De Nira.

Stejně jako skvělé obsazení si tvůrci pohlídali i post režiséra a povolali zkušenou Lesli Linku Glatter (70), která má za sebou režie v seriálových hitech, jako je Městečko Twin Peaks, Policie New York, Pohotovost, Zákon a pořádek, Gilmorova děvčata, Dr. House nebo z posledních let The Morning Show. A to bychom mohli jmenovat celou řadu dalších.      

Dvakrát do stejné řeky vstoupíš

Malou zajímavostí jistě je, že tento námět byl během roku a půl zpracován a natočen dvakrát. Nejprve s ním přišlo studio Disney+ (Candy: Smrt v Texasu 2022), kde roli Candy ztvárnila Jessica Biel, ale i přes snahu tvůrců série u diváků příliš nezabodovala. Candy v podání Elizabeth Olsen je prostě z úplně jiného soudku. Stojí za to vidět.

Elizabeth Olsen (* 16. února 1989)

Americká herečka. Začala hrát ve čtyřech letech po boku svých sester Mary-Kate a Ashley Olsenových. V roce 2011 debutovala filmovou rolí v thrilleru Martha Marcy May Marlene. Celosvětové uznání získala za ztvárnění Wandy Maximoff / Scarlet Witch v marvelovkách Avengers: Age of Ultron (2015), Captain America: Občanská válka (2016), Avengers: Infinity War (2018), Avengers: Endgame (2019) a Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022), a za její výkon v minisérii WandaVision (2021), který jí vynesl nominace na Primetime Emmy a Zlatý globus.

Láska a smrt

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto © 2023 Home Box Office, Inc., Profimedia.cz

Režie Lesli Linka Glatter, Clark Johnson

Obsazení Elizabeth Olsen, Jesse Plemons, Lily Rabe, Patrick Fugit, Krysten Ritter, Tom Pelphrey, Keir Gilchrist

Délka 7 × 43 – 56 min.

Rok 2023

HBO neděle 21. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC