Film / seriál

Trhák

Trhák
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Natočit velkofilm to je kumšt. A že se uměl a umí hlavně v Hollywoodu? Omyl, také česká kotlina umí zplodit Trhák!

Píše se rok 1980 a do českých kin míří dílo věru velkolepé. Tandem Smoljak & Svěrák se zase vyznamenal a přišel se scénářem o realizaci filmu podle scénáře, který není tak úplně podle onoho scénáře. Jde vám z toho hlava kolem? Tak přesně o tom je celý film s výstižným názvem Trhák.

Nejen, že tím scenáristické duo odkazuje ke kasaštychům, ale jde také o narážku na filmového producenta, jehož hraje Petr Čepek (ten totiž v záchvatech zuřivosti i zoufalství roztrhá nespočet košil). Může jít rovněž o odkazy na dobové tematické trháky (česká idylická vesnice okořeněná kapkou humoru), v neposlední řadě i o tehdejší hvězdy, které svého času byly na roztrhání (Dagmar Patrasová, Hana Zagorová, Jiří Korn a mnoho dalších). Název by klidně mohl odkazovat i na hvězdy, které odmítly sloužit režimu a ten by je nejraději roztrhal na cimprcampr (Jiřina Jirásková, Petr Čepek, Rudolf Hrušinský, atd.). Trhák je prostě všestranný snímek. A nesmíme zapomenout zmínit, že jde o hudební komedii, takže Smoljak se Svěrákem měli na parodování prostoru a inspirace více než dost.

Trhák je podle všeho ambivalentní snímek ve všech směrech. Smoljak se Svěrákem napsali relativně jednoduchý příběh o začínajícím autorovi, který prodá svůj scénář na Barrandově a těší se ze svého úspěchu. Velmi brzy zjišťuje, že jeho poklidné obrázky z české vesnice se však zcela vytratily, a místo toho se natáčí velkolepý filmový muzikál oslavující český venkovský dělný lid. Tohle by měla být spíš tragédie, ale pánové scenáristé (ti reální, nikoli fiktivní filmoví) prošpikovali film parodiemi skrz naskrz. Dělají si legraci sami ze sebe jako z tvůrců, dělají si legraci z celého filmového štábu od režiséra přes skriptku po maskérku. Nejsou jim svatí ani herci a zpěváci, z nichž dělají buď úplné trouby, nebo namyšlené hvězdy. A v neposlední řadě je tu téma české vsi, tolik oblíbené a protežované za minulého režimu. Trhák je zkrátka jedna obrovská parodie doby i lidí, která může být vnímána jako veselá zábava, nebo také jako nelítostná kritika.

Je podivné, že doboví cenzoři a schvalovači se nechali uchlácholit humorem a vůbec ve filmu neviděli karikující zrcadlo. Jak je možné, že Trhák nešel místo do kin rovnou do trezoru? Ať už tomu bylo jakkoli, je dobře, že tam neskončil. Díky tomu některé písně, scény a hlášky doslova zlidověly. Určitě znáte popěvek „Nech brouka žít“ nebo píseň Když dítě škrtne zápalkou. Stejně tak vám určitě utkvěl v paměti Čepek neustále si rvoucí rukávy košil nebo sak, ať už svých, nebo cizích. A co teprve slavná scéna, kdy režisér (ve filmu Ladislav Smoljak) vysvětluje, jak celá náves vybuchne, stačí jen aby zvedl ruku a mávl a… Co dodat, je to prostě trhák! 

Příznivci cimrmanovského humoru mají Trhák samozřejmě v oblibě, ale i necimrmanovci si v něm najdou své. 

Zdeněk Podskalský

Zdeněk Podskalský st. patří k českým režijním klasikům. Původně se chtěl vydat na hereckou dráhu, ale trpěl prý takovou trémou, že to nepřipadalo v úvahu. A tak se raději rozhodl postavit za kameru a herce řídit. Během celé své kariéry (od 50. let do 80. let 20. stol.) se věnoval jak klasickému filmu, tak tomu televiznímu. Pod jeho taktovkou vznikly filmy jako Kam čert nemůže (1959), Světáci (1969), Noc na Karlštejně (1973), Kulový blesk (1978) a mnoho dalších.

Trhák

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,3 % Hodnocení redakce
Foto Filmbox

Režie Zdeněk Podskalský

Scénář Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák

Obsazení Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák

Délka 94 min.

Rok 1980

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC