Film / seriál

Temné síly se probouzí

Vymítač ďábla – americký horor
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Ikonický horor Vymítač ďábla vás určitě znovu dostane. Sledovat proměnu nevinné dívky v monstrum je děsivé, ovšem svým způsobem také fascinující.

Regan bývala milé děvče, ale nyní je hrubá, promlouvá démonickým hlasem, má zdeformovanou tvář a je schopná i vraždy. Jak jí pomoci? Lékaři jsou bezmocní, takže zbývá jediná cesta – pozvat vymítače ďábla. Tak by se ve velmi velké zkratce dal shrnout děj celého filmu. Ale Vymítač není jen o efektních scénách, v nichž se Regan (Linda Blair) proměňuje v monstrum. I když jde o horor, režisérovi Williamu Friedkinovi a scenáristovi i autorovi knižní předlohy v jednom Williamovi Peterovi Blattymu se podařilo vytvořit děsivý příběh s hlubším teologickým či filozofickým přesahem. 

Je to lhář. Démon je lhář. Bude lhát, aby nás zmátl. A také smíchá lži s pravdou tak, aby na nás zaútočil.

Děs a strach ve vás film vyvolává od samého počátku. Regan ani její matka ještě neví, že v jejich domě se rozhodly cizopasit temné síly a veškeré dění přičítají nějakému onemocnění. Z Regan se tak už na počátku stává téměř něco jako laboratorní myš, jelikož ji lékaři zkoumají jako nějaký bizarní objekt, nikoli jako živou dívku. A pak přicházejí na scénu duchovní, kteří jako jediní mohou Regan „vyléčit“. 

Děsivě jednoduché  

Samozřejmě že hlavním „tahákem“ Vymítače jsou hrůzu nahánějící scény, kdy se z Regan stává jen loutka a je schopná naprosto příšerných pohybů a proměn. Film je však obohacen o nezvyklé kontrasty. V tomto ohledu je skvělá práce kameramana Owena Roizmana, který mistrně propojoval temné záběry nočních ulic, ponurého domu s běžným životem. Otec Merrin (Max von Sydow) a otec Karras (Jason Miller) totiž nejsou jen hřímající a modlící se duchovní. Jsou to také muži, kteří zasvětili život určité službě, a i oni mají své temné kouty a pochybnosti. Film má tak zajímavý rytmus, když se střídají záběry z běžného života všech protagonistů s gradujícími sekvencemi sílícího ďábla, jenž posedl Regan.

Díky tomu všemu nesledujete boj neohrožených mužů v černém brnění s kolárkem proti démonu, ale souboj dobra a zla v naprosto krystalické podobě. Zlo totiž nepředstavuje jen ďábel, ale různým pokušením a nástrahám musí čelit všichni i v osobním životě. Proto to vypadá, že ďábel bude mít navrch, že Regan je zřejmě ztracená. Proto je tento horor opravdu mistrovským kusem ve svém žánru. Nejde o podbízivý film založený jen na efektech a laciných lekačkách. Tohle je horor, u kterého budete také přemýšlet. Budou vás zajímat postřehy a názory obou duchovních, jelikož musí čelit něčemu, co v moderní společnosti považujeme jen za nějaký mýtus. Věříme, že vše lze vyléčit čistě logicky, pomocí vědy a léků. A tak jsou z počátku bezradní i vymítači ďábla...

Vymítač ďábla

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,6 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie William Friedkin

Scénář William Peter Blatty

Obsazení Ellen Burstyn, Max von Sydow, Jason Miller, Linda Blair, Lee J. Cobb, Kitty Winn, Barton Heyman

Délka 121 min.

Rok 1973

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC