Film / seriál

Soumrak templářů v rytířské zbroji

Soumrak templářů v rytířské zbroji
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Na začátku 14. století měli templáři, rytíři s rudým křížem, největší slávu za sebou. Spíš než jejich udatnost a nasazování životů ve Svaté zemi začaly být zajímavé poklady, majetek a svoboda. Právě o této divoké době vypráví seriál Soumrak templářů.

Jediným „nadřízeným“ templářů v tu dobu byl papež. To se samozřejmě francouzskému králi nezamlouvalo, tisíce vojáků, které mohla hlava církve kdykoli použít proti němu, byly nebezpečnou pátou kolonou Svatého stolce. Navíc se Filipu IV. Sličnému tenčily královské finance, takže „menší“ bezúročná půjčka z pokladen řádu s termínem splatnosti odloženým na věčnost by se mu rozhodně hodila. A tak začaly politické boje, intriky, snaha templáře zdiskreditovat a nakonec i soudní procesy. V pátek 13. října 1307 pak proběhlo první zatýkání rytířů řádu, který už potom nikdy nebyl obnoven. Přesto legendy, které se k němu váží, přežívají dodnes.

Výpravný historický seriál patří k tomu lepšímu, co se za poslední roky v tomto žánru urodilo

Velkovýpravný seriál Soumrak templářů se vrací na začátek 14. století a sleduje postupný zánik tohoto tajemného řádu. Hlavní roli zde hraje charismatický Tom Cullen, který jen tak mimochodem vyrostl mezi hrady v severním Walesu. Už jako malý slýchal legendy o Artušovi a se svými přáteli bojovali jako udatní rytíři mezi středověkými ruinami. Těžko byste našli lepšího herce do historického seriálu.

„Naše parta kluků se kolem hradů motala vždycky, hráli jsme si tam a předstírali, že jsme rytíři, tento seriál je tak jakýmsi prodloužením těch časů. Rád si připomínám nevinnost těch her, a tak na place je dnes často malý Tom,“ říká o své roli Cullen. Představuje Landryho, templářského rytíře, jenž vstupuje do řádu 15 let po pádu Akkonu, poslední křižácké pevnosti ve Svaté zemi, a zároveň v době, kdy měl být znovuobjeven Svatý grál. „Nabídka na roli byla skvělá. Znovu jsem se ponořil do středověkého světa dobrodružství, jako když jsem byl dítě, a pár těch přátel, kteří si hráli se mnou, jsem dostal do seriálu jako komparz, abychom si vše mohli užít společně.“ Cullen ještě poznamenává, že se nejedná o seriál o křížových výpravách křesťanů proti muslimům. Jde spíš obecně o člověka, o jeho přístup k náboženství, o chamtivost, moc a o to, jak tohle vše dokážeme využít a především zneužít ve svůj prospěch. Žádný souboj jedné víry s jinou tu není. Svatý grál také není mystickým předmětem, za nímž se všichni honí, ale spíše metaforou přístupu k moci. Nenajdete zde snad jedinou postavu, která by byla vykreslena ploše, bez chyb. Všichni mají více stránek, jsou plní protikladů, dělají špatná i dobrá rozhodnutí a nějakým způsobem si „ušpiní“ ruce.

Natáčení nebyl žádný med. Tvůrci totiž chtěli (podobně jako například u Vikingů), aby se Soumrak templářů co nejvíce přiblížil realitě, čemuž prospívá především citlivé prolínání hraného dramatu s dokumentárním pohledem. Můžete se tak ponořit do úplně jiného světa plného napětí, akčních bojových scén, ale také politických intrik a samozřejmě na vás čekají i milostná dramata. Plusem také je, že se seriál drží historických faktů a nepřikrášluje dějiny v hollywoodském stylu jen proto, aby výsledek byl atraktivnější pro diváky. Herci se tak například museli naučit bojovat v plné zbroji, což obnášelo mimo jiné mnohakilogramové kostýmy. Přesto si natáčení užívali a na výsledku je to také znát.

Tom Cullen

Třiatřicetiletý britský elegán, který vyrůstal v rodině spisovatele. Jeho fantazii odmala podněcovalo čtení knih, a tak se rozhodl studovat herectví a stát se součástí takových příběhů. Svým talentem zaujal již během studií na Královské akademii. Můžete si ho pamatovat z úspěšného snímku Víkend (2011), nebo jako vikomta Gillinghama z Panství Downton.

Zajímavosti

Smolný pátek 13. se prý odvozuje od data, kdy začalo zatýkání templářů.
Seriál se natáčel také v Praze, kde byly postaveny obrovské kulisy středověkého města, tržiště i vesnice. Vinou nedopalku však lehly během dvou hodin popelem a muselo se začít se stavbou znovu.

Koukněte i na

Vikingové

Historický seriál sleduje postavu Ragnara Lothbroka, legendárního Vikinga a bojovníka, který bývá označován za největšího hrdinu své doby. Seriál kombinuje mytické příběhy a běžnou realitu obyvatel severu.

Tudorovci

Jeden z nejpopulárnějších historických seriálů posledních let zachycuje vládu kontroverzního i inovativního britského krále Jindřicha VIII. Ten se zapsal do historie především vytvořením anglikánské církve a šesti manželkami.

Soumrak templářů

Film / seriál
Hodnocení FDB 58,1 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Douglas Mackinnon, Metin Hüseyin, David Petrarca

Scénář Don Handfield, Richard Rayner…

Obsazení Tom Cullen, Padraic Delaney, Simon Merrells, Olivia Ross, Julian Ovenden, Ed Stoppard, Sabrina Bartlett

Délka 10 × 45 min.

Rok 2017

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC