Film / seriál

S láskou tvá...

Psychologické drama Cena za něžnost
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Rodina – to jsou chvíle štěstí, smutku, hádky, oslavy, soudržnost a láska. A to vše najdete také v oscarovém snímku Cena za něžnost.

Vztahy mezi rodiči a dětmi bývají často jako na houpačce. Podobně je na tom také ovdovělá Aurora (Shirley MacLaine) se svou dcerou Emmou (Debra Winger). Prožívají spolu vše dobré i zlé, protože jsou si velmi blízké a sdílejí společně i mírně „střelený“ pohled na svět. Emma je šťastně vdaná a Aurora se pomalu zamilovává do sukničkářského souseda s nezaměnitelným úsměvem (Jack Nicholson). Jak dámy všechno společně zvládnou můžete sledovat v dojemném, humorném, ale především vynikajícím rodinném filmu. 

Největší devízou snímku Cena za něžnost je schopnost scenáristy i režiséra Jamese L. Brookse najít rovnováhu mezi humorem a smutkem, mezi okamžiky prozření a chvílemi čisté radosti. I když to zní banálně, ne každý filmař dokáže takový mix vybalancovat bez zbytečných klišé. Tady je vše jako v životě – co se má stát, stane se. A vy jako diváci o tom nebudete ani v nejmenším pochybovat. 

Oscarů mohlo být víc

Obě hlavní hrdinky jsou navíc velmi neobyčejné ženy, a ač jde o matku s dcerou, každá se ke každodenním peripetiím staví trochu jinak. Co je ale nakonec to nejdůležitější – obě ve všem dokážou najít to dobré a zasmát se, ať jde o jakkoli obtížnou věc. Shirley MacLaine, coby ovdovělá Aurora, směřuje veškerou svou energii do pěstování květin u domu. Ovšem jen do chvíle, než do jejího života zasáhnou sousedské vztahy. Představitelka Aurory nakonec za ztvárnění silné ženy s pozitivním přístupem k životu po právu dostala Oscara. Dokázala totiž naprosto autenticky zahrát ženu, která ani v těch nejtěžších chvílích neztrácí naději a jde do toho naplno. Škoda je, že podobného ocenění se za roli její filmové dcery nedočkala také Debra Winger. Ta zpočátku hraje divokou mladou ženu, kterou tak úplně nedokáže ukočírovat ani manželství, ani děti. Ne že by byla nějaká záletnice, prostě neustále sní a své sny si okamžitě plní s neutuchající radostí a energií. Jenže realita není jen růžová… Nebudeme spoilovat, jen musíme zmínit, že výkon, který Winger předvádí v závěru filmu je naprosto strhující. A pak je tu samozřejmě neodolatelný Jack Nicholson. Role stárnoucích lamačů ženských srdcí jsou pro něho jako ušité. Opět je tajemný, zprvu i trochu arogantní, ale nakonec se z jeho postavy vyklube sympaťák, kterého by chtěla mít doma každá žena. 

Zní to všechno jako klišé nad klišé? Opravdu to tak jen zní. Cena za něžnost je totiž nenuceně plynoucí film, u něhož ani chvíli nepochybujete o uvěřitelnosti příběhu, který vypráví. A proč taky, když je film plný humoru, témat, která trápí většinu lidí, vztahů, které všichni dobře známe i bolestí, jimiž si všichni procházíme. Škoda jen, že těch Oscarů nebylo víc. 

Zajímavost

Nabídku zahrát si roli sukničkářského astronauta Garretta Breedlova dostali nejdříve Harrison Ford a Paul Newman. Jen shodou náhod ji nakonec přijal až Jack Nicholson.

Cena za něžnost

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,5 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz, FiImBox

Režie James L. Brooks

Obsazení Shirley MacLaine, Debra Winger, Jack Nicholson, Danny DeVito, Jeff Daniels, John Lithgow, Lisa Hart Carroll

Délka 132 min.

Rok 1983

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC