Film / seriál

Přežít

Přežít – americké drama
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Drama podle skutečné události zachycuje tragédii z roku 1972. V Andách ztroskotalo letadlo a k přežití v drsných velehorách vede jediná cesta – kanibalismus.

Jsou příběhy, které lze převyprávět jen s obtížemi. Zprostředkovat divákům stejné pocity a zážitky, jaké prožili v reálu hrdinové, se někdy může zdát nemožné prostě proto, že jejich příběhy jsou tak neuvěřitelné. Dokážete si představit, že téměř tři měsíce přežíváte ztraceni kdesi vysoko v zasněžených horách jen v troskách letadla téměř bez jídla a pití? Členům uruguayského sportovního týmu se přesně tohle stalo. 

Mezi sněhem a Bohem

V říjnu 1972 ztroskotalo jejich letadlo při přeletu And a z 45 lidí nakonec přežilo pouhých 16. Co všechno prožívali? Co jedli? Co pili? Jak se vůbec dokázali zachránit? Jejich příběh je dnes poměrně známý. Jednoduše, když jim došly sušenky a víno, mohli buď všichni postupně zemřít, nebo se uchýlit k nemyslitelnému – ke kanibalismu. Muselo to být nesmírně těžké rozhodování. Zvláště, když většina patřila k věřícím. Extrémní podmínky si však žádají extrémní řešení.  

Příběh těchto nezlomných mužů čekal na velké filmové plátno 21 let. Režie se ujal Frank Marshall, který často spolupracoval se Stevenem Spielbergem, což je na filmu docela patrné. Snímek si vyloženě říkal o velké emoce, speciální efekty a jistou pompéznost i patetičnost, ovšem vše je dávkováno naprosto dokonale, přesně v duchu velkých hollywoodských trháků. Budete tak sledovat napínavé scény, v nichž hrdinové bojují s neúprosným počasím a živly. Stejně tak na vás čekají jímavé monology o smyslu života a blízkosti Boha. A víte co? Nikdy to není kýč. Za vším je totiž neuvěřitelný příběh o beznaději i nezlomné vůli. 

V jedné z hlavních rolí si navíc zahrál Ethan Hawke, takže je pořád na co se dívat. Přežít zřejmě do puntíku nerekonstruuje všechny události, ale i tak vás uhrane. Už jen představa, že byste měli prožít něco takového, je děsivá, natož když tento neuvěřitelný příběh sledujete na vlastní oči. 

Zajímavost

Herci, kteří představovali ragbyové hráče, museli držet drastickou dietu. Aby na začátku vypadali mohutní a na konci kost a kůže, museli zhubnout okolo 20 kg.

Přežít

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,5 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Frank Marshall

Scénář John Patrick Shanley

Obsazení Ethan Hawke, Vincent Spano, Josh Hamilton, Bruce Ramsay, John Haymes Newton, David Kriegel, Kevin Breznahan

Délka 126 min.

Rok 1993

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC