Film / seriál

Polský film jede!

Polský film jede!
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Válka si nevybírá. Občas proti sobě musí obrátit zbraň i přátelé, zvlášť když je jeden partyzán a druhý kolaborant.

Působivé polské válečné drama se vrací k událostem druhé světové války, která pro Polsko neznamenala jen koncentrační tábory. Hlavní hrdina, desátník Wydra, má v partyzánském oddílu mimo jiné funkci popravčího. Je vyslán nalézt kamaráda z dětství, který údajně kolaboruje s Němci. Už to je pro něj obtížné, ale co teprve když se vrátí zpět a zjistí, že se v táboře odehrál masakr! Podaří se mu najít osobu, která stojí za vším tím zlem? A pokud ano, dokáže se jí postavit?

„Nesoucítím s postavami, protože ve filmu nejsou hrdinové. Každý je nějak ‚poškozen‘,“ říká Marcin Krzyształowicz, režisér snímku Štvanice. Síla tohoto filmu je především v tvrdé sebereflexi. Nejde o typickou hru na klaďase a záporáky. Naopak, v tomto případě jsou partyzáni i Němci jedna sebranka – jsou bezohlední, brutální a krutí. Poláci si sáhli trochu do svědomí a ukázali se i v jiném světle než jen coby národ těžce zkoušený a bitý za svou hrdost a až bláznivou touhu odporovat.

V tomto filmu nejsou hrdinové – každý je nějak poškozen.

Všechno tady běží jako na drátkách, rychlé střihy střídají scénu za scénou, postavy přicházejí a zase odcházejí (nutno poznamenat, že většinou skonají nedobrovolně a poněkud „neesteticky“). Přesto se nedokážete odtrhnout. Jednoduše chcete vědět, kdo je doopravdy kdo a k čemu všechno to násilí povede. Nějaký zahloubaný filozofický konec na téma viny a trestu však nečekejte. Štvanice je realistické válečné drama, nejde o to, kdo nosí jakou uniformu. Jde o to, kdo je jaký člověk.

Krzyształowicz si k filmu napsal i scénář, jelikož příběh vychází z událostí, které prožil jeho otec. Podle vyprávění měl v listopadu 1944 skutečně obdržet příkaz k likvidaci důvěrníka Kondolewicze. Jenže z osobních důvodů „objednávku“ nevyřídil. Rozhodl se ho raději odvést na hlavní štáb jednotky. „To byl základ mého scénáře. Zbytek filmu je fikce, jen fikce,“ říká k tomu režisér.

Po uvedení snímku Štvanice v polských kinech se objevily recenze, které film srovnávaly s Tarantinovými Hanebnými pancharty. Některé scény by se možná daly srovnávat, ale přeci jen je tu jeden podstatný rozdíl – Štvanice je zcela vážné drama bez nadsázky a humoru. Možná proto je v důsledku ještě drsnější než americký „krvák“.

A pokud byste na tuto drsňárnu rádi nalákali i dámy, pak bude hlavním tahákem představitel desátníka Wydry Marcin Dorociński, který by se se svými ostře řezanými rysy rozhodně neztratil ani v Hollywoodu. Je to prostě takový polský Clooney.

Štvanice

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,8 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Marcin Krzyształowicz

Scénář Marcin Krzyształowicz

Obsazení Marcin Dorociński, Maciej Stuhr, Sonia Bohosiewicz, Weronika Rosati, Andrzej Zieliński, Hieronim Szczur, Wojciech Unterschuetz

Délka 96 min.

Rok 2012

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC