Film / seriál

Chce mě  zabít vlastní tělo

Chce mě  zabít vlastní tělo
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Poté, co přežila nejtěžší měsíc svého života, se novinářka Susannah Cahalan zasadila o to, aby se o její vzácné autoimunitní chorobě vědělo co nejvíc. Podle jejích knižních vzpomínek vznikl i film Mozek v plamenech.

Susannah má život před sebou a vykročila do něj pravou nohou. Úspěšně dostudovala, osamostatnila se od rodičů, našla si byt přímo v New Yorku, zamilovala se do sympatického hudebníka Stephena a získala vysněnou práci v prestižních novinách New York Post. Všechno jí klape dokonce i v zaměstnání: „nafasovala“ milou kolegyni Margo a šéf je na ni sice přísný, ale věří v její schopnosti.

Na rodinné oslavě jejích jednadvacátých narozenin však nad idylou přelétne první mráček: Susannah nedokáže sfouknout svíčky na dortu. V následujících dnech začne zažívat podivné „záseky“ v soustředění, klidně i uprostřed rušné ulice. Cítí se jako při chřipce, pozoruje na svém těle vyrážky, které jiní nevidí, má i sluchové halucinace. Lékař ale při vyšetření neobjeví nic neobvyklého. Situace se vyhrotí ve chvíli, kdy mladá novinářka zapomene na důležitý rozhovor se senátorem. Pozuráží jeho i jeho tiskovou mluvčí a v práci si zadělá na pořádný problém. Do věci se konečně vloží znepokojení rodiče i přítel Stephen, který situaci doposud přehlížel…

Chloë Grace Moretz projde věrohodnou proměnou od krásné dívky až po stvoření v katatonickém stavu

Susannah Cahalan sepsala své zážitky z doby, kdy se jí před očima bortil její dokonalý svět, ona nevěděla proč a nikdo jí nedokázal pomoct, a v roce 2012 vydala knihu Brain on Fire, která se stala bestsellerem. Práva na zfilmování vzpomínek o dva roky později zakoupila známá herečka Charlize Theron (Atomic Blonde, Šílený Max: Zběsilá cesta, Oscar za drama Zrůda). Ve filmové adaptaci původně měla mít také roli, ale nakonec se jí pro nedostatek času vzdala a projektu se věnovala jako koproducentka. Silný příběh přitáhl i další zvučná jména – třeba kanadskou herečku Carrie Anne-Moss (trilogie Matrix) nebo komika Tylera Perryho, jenž si projekty coby jeden z nejlépe placených lidí v americkém showbyznysu může vybírat skutečně svobodně a ne na základě honoráře. Mozek v plamenech velmi autenticky dokumentuje průběh Susanniny choroby a její dopad na dívčin život. Jako by projevy záhadného onemocnění nebyly dost omezující samy o sobě, mladá žena je frustrovaná i tím, že ji žádný z doktorů nebere vážně. Nejprve její potíže přičítají únavě, stresu z práce a nadužívání alkoholu, později se v bezradnosti ohánějí bipolární poruchou či schizofrenií.

Herečka Chloë Grace Moretz, která ve snímku ztvárnila právě Susannah, projde věrohodnou proměnou od krásné, mladé a nadšené dívky přes uzlíček neštěstí až po stvoření v katatonickém stavu; protože se kamera od herečky téměř neodlepí, musel pro ni být takový výkon rozhodně náročný. Obrat k lepšímu přijde až s lékařem Najjarem, který se s povrchními diagnózami nespokojí a rozhodne se záhadnému onemocnění přijít na kloub. Susannah byla teprve 219. osobou, které byla vzácná autoimunitní choroba vedoucí k mozkovému zánětu diagnostikovaná správně. Díky její knize, jež o poruše rozšířila povědomí, měly tisíce pacientů s podobnými potížemi snadnější cestu k léčbě.

Chloë Grace Moretz

Americká herečka a modelka je už od útlého věku spojená s horory, thrillery a jinými „nedětskými“ žánry. Začínala ve snímku 3:15 zemřeš, proslavila se rolemi v akčních komediích Kick-Ass, zazářila v remaku Carrie. Umí se ale i rozněžnit, třeba v hřejivé podívané Hugo a jeho velký objev.

Zajímavosti

Hlavní roli novinářky Susannah Cahalan měla původně ztvárnit Dakota Fanning, z časových důvodů však z projektu odstoupila.

Přestože se celý film odehrává v New Yorku, natáčel se drtivou většinou v kanadském Vancouveru – včetně scény, kdy hlavní hrdinku málem přejede typický newyorský taxík.

Koukněte i na

Čas probuzení

V nemocnici Bainbridge skupina nemocných encefalitidou leží už roky v katatonickém stavu. Dokáže je zapálený doktor Sayer probudit? Výborné drama s Robinem Williamsem snímal kameraman Miroslav Ondříček.

V moci ďábla

Emily přichází z klidného venkovského prostředí do velkoměsta studovat na vysoké škole. Začne ale trpět děsivými záchvaty. Jde o nervové onemocnění, nebo nábožensky založenou dívku posedl ďábel?

Mozek v plamenech

Film / seriál
Hodnocení FDB 64,4 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox, Profimedia.cz

Režie Gerard Barrett

Scénář Gerard Barrett

Obsazení Chloë Grace Moretz, Thomas Mann, Richard Armitage, Carrie-Anne Moss, Jenny Slate, Tyler Perry, Alex Zahara

Délka 88 min.

Rok 2016

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC