Film / seriál

Nakopeme vám zadek, grázlové!

Nakopeme vám zadek, grázlové!
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Zatímco většina komiksových adaptací se drží přístupnosti pro žáky školou povinné, Kick-Ass je jako utržený ze řetězu: černohumorný příběh o samozvaných strážcích zákona nejde pro sprosté slovo nebo bazuku daleko.

P roč se tolik lidí chce stát superhrdiny, ale nic pro to neudělají? – mudruje obyčejný americký středoškolák Dave. Asi proto, že to není tak jednoduché, odpověděli by mu titíž lidé. Dave ale takhle „složitě“ neuvažuje. Prostě se navleče do zelenožlutého potápěčského oblečku, udělá si pár sklapovaček a vyrazí do boje proti zločinu.

Po první „akci“ skončí dle očekávání v nemocnici pobodaný a přejetý autem, a ještě se o něm na škole rozšíří domněnky, že je gay. Dave, vystupující pod pseudonymem Kick-Ass, se však vypracuje, stane se internetovou celebritou a strhne na sebe jak pozornost místního zlosyna Franka D‘Amico, tak i daleko zkušenějších ochránců slabších, kteří působí pod jmény Big Daddy a Hit-Girl.

Film Kick-Ass se odehrává v podivném hybridním dvousvětě, kde vedle sebe existují obyčejní puberťáci s úplně všedními starostmi i podivuhodné holčičky, které snesou tři kulky do neprůstřelné vesty, klejí jako dlaždič a ke dvanáctým narozeninám si nejvíc ze všeho přejí dva nože – motýlky. Právě postava cynické a lolitkovské Hit-Girl, ztvárněná mladičkou Chloë Grace Moretz, dráždila mnohé kritiky a samozvané strážce hodnot nejvíc.

Režisér Matthew Vaughn si s nějakou útlocitností hlavu neláme, nechává krev i vulgarity chlístat proudem a padouchy likviduje desítkami nemilosrdných způsobů včetně rozstřelení bazukou. Žánr adolescentní fantazie i příběh o komiksovém superhrdinovi tak posouvá podobně svojsky, jako si pohrál s gangsterkou Po krk v extázi (2004), fantasy pohádkou Hvězdný prach (2007) či se špionážním thrillerem v parodii Kingsman: Tajná služba (2014).

V Kick-Ass Vaughn sází na videoklipovou formu – vymazlenou kombinaci obrazů hýřících barvami, rychlého střihu a efektního hudebního podkresu. Ten někdy filmu dodává třetí rozměr pomocí popkulturního kontextu: řádění Hit-Girl je například doprovázeno písní Bad Reputation („Špatná pověst“) emancipované tvrdé rockerky Joan Jett, která se jako jedna z mála žen dokázala prosadit na scéně ovládané muži.

Popkulturními odkazy film srší průběžně: citují se drsné snímky Zjizvená tvář a Taxikář nebo filmový Batman s Jackem Nicholsonem v roli Jokera, Hit-Girl se ukáže být ctitelkou režiséra hongkongských gangsterek Johna Woo a její taťka Big Daddy je v tomto ohledu samostatnou kapitolou díky tomu, že ho ztvárnil Nicolas Cage. Ten ve svých rolích často vystupuje s kromobyčejně bizarními účesy (Adaptace, Con Air, Drive Angry…) a dokáže ztvárnit kohokoliv od milujícího otce po vraždícího psychopata. Coby Big Daddy se pyšní hned dvěma velikostmi schlíplého kníru a svou až dojemnou péčí o dcerku dává vzpomenout například na svou postavu v melancholické komedii Ridleyho Scotta Švindlíři.

Melancholie nebo útlocitnost jsou ale Kick-Ass na hony vzdálené, až Vaughnův snímek může divákovi, který věří, že malé holky se prostě nebijí, připadat surový přes čáru. Těch, kdo hrubozrnný humor Kick-Ass snesou s gustem, však bylo dost na to, aby se film v roce 2013 dočkal pokračování a aby se z Chloë Grace Moretz stala vycházející herecká hvězda: později zazářila ve filmech Hugo a jeho velký objev, Carrie či Equalizer.

Jiný komiks

Deadpool {2016}

Z univerza komiksových superhrdinů X-Men se vyčlenil hláškující a ne zrovna sympatický Deadpool. V civilu je Wadem Wilsonem, bývalým členem speciálních jednotek, který díky speciálnímu programu přestál rakovinu a získal schopnost samouzdravování, ale zůstal znetvořený. Krvavá a vulgární komedie se inspirovala u Kick-Ass.

Kat {2004}

Řadovými diváky nepochopená, ale fanoušky milovaná komiksová adaptace si vtipně pohrává s žánrovými postupy a je podívanou jen pro nejvybranější diváky. Thomas Jane hraje titulního borce, jenž kvůli krutému podnikateli Saintovi (John Travolta) přišel o celou rodinu. A teď se mstí...

Persepolis {2007}

Komiksy nejsou zdaleka jen o superhrdinech. Íránka Marjane Satrapi zfilmovala vlastní komiksovou autobiografii, v níž vzpomíná na krušné dětství a rebelantské dospívání v Íránu za islámské revoluce a války s Irákem. Originální svobodomyslný film soutěžil na festivalu v Cannes a byl nominován na Oscara.

Kick-Ass

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,8 % Hodnocení redakce
Foto FILM+

Režie Matthew Vaughn

Scénář Jane Goldman, Matthew Vaughn, Mark Millar

Obsazení Nicolas Cage, Mark Strong, Chloë Grace Moretz , Christopher Mintz-Plasse, Aaron Johnson, Xander Berkeley, Tamer Hassan

Délka 118 min.

Rok 2010

Film+ sobota 29. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC