Film / seriál

České sestry v akci

České sestry v akci
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Život přináší nejrůznější vzlety i pády a stát na vlastních nohách není vůbec jednoduché.

Dramaticko-komediální příběh mladé zdravotní sestry, s příznačným názvem Sestřičky, se vrací do 50. let minulého století na neutěšený český venkov. Kdo se v malých dědinách narodil, je na zdejší poměry zvyklý, ale kdo sem přijde z města, musí se hodně učit. A přesně to se týká mladé sestřičky, kterou kvůli trablům na internátu za trest přeložili právě sem. Rozevlátá bezstarostná mladá holka dostává řádnou školu života. A při tom všem se seznamuje s na první pohled nenápadnými lidmi, kteří však za sebou mívají pohnuté životní osudy.  

Hlavně se ale rozverná Marie (Alena Mihulová) seznamuje se svým novým guruem, kterému neřekne jinak než babi (Jiřina Jirásková). Zkušená zdravotní sestra je pro většinu místních rovna lékaři. To ona objíždí ty nejzapadlejší kouty, kde stonají nemocní a kontroluje je. Ona hlídá těhotné mladé holky v kravíně, aby je předseda neudřel a nechoval se k nim jako ke svým ustájeným dojnicím. Často jí k vyléčení postačí dobrá rada. Léky podle ní nejsou tolik potřeba, protože většina lidských neduhů je stejně spojena s psychikou. Její povolání rozhodně nepatří mezi ty snadné. Správná sestra musí své pacienty dokonale znát a oni jí musí věřit, aby si ji pustili (doslova) k tělu. A ona se pak na oplátku dočká různých pozorností slivovicí počínaje a obrazy konče.

Marie je z počátku nesvá, příliš se jí v novém prostředí nelíbí, ale když se objeví mladý Petr (Ondřej Vetchý), už se jí zpět do města tolik nechce. Nakonec ani ti pacienti nejsou tak hrozní a jako jediná sestřička na zaučení se dostane k většímu množství případů, než kdyby zůstala na internátu.

Babi a její učednice

To, co se mělo odehrávat v rámci filmu, tedy sbírání zkušeností od dámy již protřelé praxí i životem, se dělo také za kamerou. Když se Sestřičky natáčely, byla Alena Mihulová ještě studentka konzervatoře a šlo o její filmovou premiéru. Jirásková byla naopak už zkušená herečka, i když za sebou v tu dobu měla delší pauzu, jelikož se režimu nelíbily její aktivity. Mihulovou uváděla do prostředí filmu a ukazovala jí co a jak dělat. Radila jí s hereckým projevem a Mihulová velmi ochotně naslouchala. Nakonec se z nich staly celoživotní přítelkyně. Dámy tak nemusely před kamerou ani příliš hrát.

I když se děj filmu odehrává v nelehké době a poměrně tvrdých poměrech, čiší z něj velmi svérázná uvolněnost. Branaldova knižní předloha stejně jako scénář totiž koření život humorem. A tak i v těch nejhorších životních chvílích je potřeba se umět zasmát a najít si maličkosti, které člověka potěší. Sestřičky jsou jednoduše skvělým filmem balancujícím mezi totálním smutkem a obrovskou radostí.  

Zajímavost

Další osudovou osobou, s níž se Mihulová při natáčení seznámila, byl Karel Kachyňa. Byť je dělil značný věkový rozdíl, stali se životními partnery a mají spolu dceru.

Sestřičky

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,1 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Karel Kachyňa

Scénář Vladimír Bor, Karel Kachyňa

Obsazení Alena Mihulová, Jiřina Jirásková, Ondřej Vetchý, Oldřich Vízner, František Husák, Jiří Růžička, Otto Lackovič

Délka 85 min.

Rok 1983

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC