Film / seriál

Bílý dům není pevnost

Bílý dům není pevnost
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Únos dcery by vyděsil a také pořádně naštval každého otce. A co teprve když je to dcera amerického prezidenta!

Poměrně čerstvá novinka mezi akčními seriály, Těžké dny, cílí hlavně na fanoušky americké klasiky. Co tím máme na mysli? Je to jednoduché, pokud si libujete v akčních scénách, kde celá komanda těžkooděnců za pomoci výbušnin vyrážejí dveře, aby se pak strhla velkolepá přestřelka, budete spokojeni.

Můj otec je, aspoň předpokládám, nejmocnější muž světa. Ale…

Navíc připočtěte další „tradiční americké ingredience“ – rokování těch nejvyšších státních představitelů v tajuplných pracovnách před obrovskou obrazovkou, starostlivého pana prezidenta, který neváhá obětovat vše, jen aby zachránil svou dceru a spoustu vrtulníků, honiček a drsných agentů.

Klasická zápletka

Abychom tedy nezapomněli, o čem že Těžké dny jsou? Hlavní dějová linka se točí kolem únosu prezidentské dcery, kterou z oslavy jejích osmnáctin z newyorského baru unese banda záhadných vrahounů. Únosci pak donutí dcerku natočit dojemné video, v němž prosí tatínka o záchranu. A tak se události dají do pohybu a je připraven velkolepý plán na záchranu nebohé dívky, čítající desítky těch nejlepších agentů. Má to ale jeden háček, únosci jsou prostě lepší. Naprosto přesně vědí, co dělat, jsou připraveni snad na každou variantu, jakou „tajní“ vymyslí. Dokonce se jim podaří proniknout do Bílého domu a v ohrožení se ocitne samotný prezident. Jedinou nadějí na záchranu všech je jeden tvrdohlavý agent, bývalý mariňák, který nevyniká vybraným chováním, ale jako drsný voják je nepřekonatelný.

Jen velkolepá akční show?

Po zhlédnutí prvního dílu byste mohli usoudit, že vznikl opět další seriál, který je efektní vizuálně, ovšem tím veškeré jeho kvality končí. Nebudeme zastírat, že filozofické dialogy zde nehrají prim, ale přesto má seriál spád a nemusíte se prokousávat nudnějšími pasážemi, kterak pan prezident od srdce promlouvá k národu a podobně. Tvůrci jsou si vědomi, že cílí na diváky, kteří milují akci a napětí, proto jim je také dopřávají. Samozřejmostí u tohoto žánru jsou svalnatí dobře vypadající chlapíci a svůdné ženy, což nemyslíme nijak špatně. Prostě jsou tu dodrženy základní atributy, jimiž musí pravý akčňák disponovat.

Kořeněno politikou

A naštěstí je tu i další dějová linka, která seriál z běžné akční podívané posouvá k politickým thrillerům. Teroristé neunesli mladou dívku jen kvůli výkupnému, ale mají své požadavky a cíle. Nutí tedy prezidenta a potažmo i vládu otevírat nepříjemná témata. Díky tomu se mohou projevovat hlavní postavy – nechají se zkorumpovat? Jak na ně působí média, kdo propadne touze udržet si neposkvrněný mediální obraz? A co tomu takoví lidé obětují? Co je pro prezidenta víc, vlastní rodina, nebo zájmy státu? Nakonec budete mile překvapeni, že ze zdánlivé banality se vyklube docela chytrý seriál.

Událostí seriálové sezóny Těžké dny nejsou, ale jako kvalitní akční podívaná si drží svou úroveň. Navíc se zde objevují herci z jiných oblíbených sérií, ale nejsou to okoukané hvězdy, takže i v tomto je seriál osvěžující.

Michael Hogan

Patří k seriálovým hvězdám. Kanadský herec začínal svou kariéru na konci 70. let, takže jeho filmografie je poměrně bohatá. Účinkoval v nespočtu seriálů, ale k jeho nejznámějším rolím patří plukovník Saul Tigh z Battlestar Galacticy. Někteří si ho budou pamatovat také z legendárního „rodinného hororu“ Dům plný strachu (1985).

Zajímavost

O tom, že by se někdo nezákonně dostal do Bílého domu, se dá úspěšně pochybovat. Je to totiž nejstřeženější budova ve Spojených státech amerických.

Koukněte i na

Západní křídlo

Tento seriál vás rovněž zavede do Bílého domu, ovšem středobodem všeho není prezident, ale personál. Postupně se seznámíte s lidmi, kteří nejsou vidět, přesto významně ovlivňují americkou politiku. Kromě pracovních problémů se však potýkají i s těmi osobními.

24 hodin

Dnes již legendární seriál s legendárním Jackem Bauerem (Kiefer Sutherland), který se jako tajný agent stará vlastně o bezpečnost celých Spojených států. V každé sérii se snaží zmařit buďto nějaký útok, třeba na prezidenta, nebo řeší komplikované únosy. Prostě akční americká klasika.

Těžké dny

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto FilmBox, © Content Media. All Rights Reserved.

Režie Paul Tanter

Scénář Paul Tanter, Simon Phillips

Obsazení Sean Brosnan, Simon Phillips, Michael Hogan, Peter Outerbridge,
Al Sapienza, Timothy Paul Coderre…

Délka 8 × 45 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC