Film / seriál

Vidět a být neviděn

Vidět a být neviděn
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Nejsou-li svědci, není zločin. Jenže co když jeden svědek existuje a je to malý bezbranný kluk...

Být svědkem vraždy je extrémně nebezpečné pro dospělého. Pro malého kluka, navíc z amišské komunity, to ale s jistotou znamená rozsudek smrti. Tedy bylo by tomu tak, kdyby neměl svého policejního ochránce. John Book (Harrison Ford) se rozhodne chlapce i jeho matku chránit stůj co stůj, a tak s nimi na čas zůstane v jejich vesnici, v archaickém světě, kde život plyne jiným tempem a kde platí jiná pravidla. Napínavý thriller Svědek zajímavým způsobem spojuje svět podsvětí a zdánlivě jednoduchý svět náboženské komunity.

Snímek Svědek bývá označován jako thriller, ale ve skutečnosti skrývá mnohem víc vrstev. Kromě vraždy a policejního vyšetřování jde zároveň o poutavý milostný příběh. A v neposlední řadě vypráví také o volbách. Volbách, které v životě děláme pro sebe i pro ty, na kterých nám záleží. Vlastně thriller je to až v poslední řadě, ovšem thriller tak vynikající, že by se za něj nestyděl ani Alfred Hitchcock.

Beze spěchu

Příběh se začíná odvíjet pozvolna a pomalu. Nejdřív vás postupně seznámí s hlavními postavami. Celý děj totiž startuje v amišské vesnici v Pensylvánii, takže nějaká vražda vám zpočátku vůbec nepřijde na mysl. Spíš máte pocit, že se vracíte dvě století zpět v čase a sledujete historický snímek. Zlom nastává v momentě, když jeden z farmářů zemře a jeho žena se se synem vydávají do města. Na vlakovém nádraží je pak chlapec svědkem chladnokrevné vraždy. A tady přichází na scénu Harrison Ford jako tvrďácký detektiv z velkoměsta, kterému jde o jediné, dopadnout vraha. A v tom mu má pomoci malý chlapec. Jenže v životě není nic jen tak. Kluk sice záhy identifikuje vraha, ale nejde o pouličního gangstera. Je to policista...

Stroj času

Zdá se, že jedinou možností, jak chlapce i matku zachránit, je urychleně zmizet. A to nejen z města, ale doslova z tohoto světa. Proto je ideální volbou návrat do Pensylvánie, kde má ovšem detektiv pocit, že se ocitl v jiné dimenzi, že se propadl v čase hluboko do minulosti.

V tuto chvíli začíná dramatický milostný příběh a Ford se z městského drsného policisty mění v obyčejného muže, který poznává, že život není jen o litrech kávy a zatýkání, ale především o ostatních lidech, o těch nejbližších a milovaných. Není to však jeden z mnoha romantických kýčů, kdy si muž a žena padnou do náruče, protože se jim bouří hormony. Je to příběh dvou nezávislých a komplikovaných lidí, které spojila náhoda. Musí se učit spolu žít, komunikovat, pracovat. Musí se učit jeden druhému otevřít a odpouštět.

Komplikovaná romance

Tato část je velice zručně dramaticky vystavěná a Ford v roli okouzlujícího, ač často bezradného muže (takto slavného Indiana Jonese vídáme málokdy) dokazuje, že má v repertoáru víc než práskání bičem.

Samozřejmě se v závěru vrací „gauneři z města“ a s nimi také žánr thrilleru. To však nemění nic na tom, že poměrně netypicky vyprávěný příběh má hodně co nabídnout. Výborné herecké výkony přesně dokreslují Weirův režisérský vypravěčský talent. Ukazuje zde svůj skvělý cit pro detail, pro tempo, každý obraz, každá scéna má smysl, nic není nahodilé. Postavy jsou psychologicky prokreslené, takže ani první polibek detektiva s mladou vdovou nepůsobí jako klišé, ale nese v sobě elektrizující náboj.

Svědek není prvoplánová zábava pro podvečer s popcornem na klíně. Patří ale k Fordovým nejlepším filmům a zcela jistě stojí za zhlédnutí.

Zajímavost

Jedná se o jedinou roli, za kterou byl Harrison Ford nominován na Oscara.

Svědek

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,3 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Peter Weir

Scénář Earl W. Wallace, William Kelley

Obsazení Harrison Ford, Kelly McGillis, Josef Sommer, Lukas Haas, Jan Rubeš, Alexander Godunov, Danny Glover

Délka 107 min.

Rok 1985

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC