Film / seriál

Někdo mě zabije, nebo já někoho

Balada pro banditu – český romantický muzikál
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Pohádková balada o lásce a zradě patří dnes k legendárním. Navíc příběh zbojníka Nikoly Šuhaje ve filmovém podání českých hereckých hvězd z roku 1978 žádné jiné zpracování doposud nepřekonalo.

Nikola sice zemřel mladý, ale i tak toho za svůj život stihl dost. Jeho osud a vztah s mladou Eržikou zaujaly nejdříve spisovatele Ivana Olbrachta a později i dramatika Milana Uhdeho. V Brně proto v divadle Husa na provázku vzniklo muzikálové představení, v němž excelovaly tehdy začínající mladé herecké hvězdy jako Miroslav Donutil, Iva Bittová, Bolek Polívka či Jiří Pecha. A tak není divu, že brzy vznikla unikátní filmová verze, v níž se divadelní iluze prolínají s realitou, diváci se stávají herci a ožívají mocná kouzla...

Zabili chlapa z Koločavy

Možná je Nikolův příběh fascinující proto, že se opravdu stal. Možná za to mohou kouzla, která ho měla chránit třeba před střelami žandárů. Možná za to může způsob, jakým s bratrem zemřeli. Ale také je možné, že na tom všem nic až tak zvláštního nebylo. Jenže, co je rozhodně pravda, že Balada pro banditu není ani trochu obyčejný film, a to je to, co nás zajímá. Určitě za to mohou melodické a na lidové inspiraci založené písně. Určitě za to může mladičká a krásná Iva Bittová. A rozhodně za to mohou herecké výkony hlavních představitelů.

Miroslav Donutil má v sobě drzost i vášeň, pro kterou Eržika Nikolu milovala a četníci nenáviděli. Skvělý je také Bolek Polívka jako Žid Mageri, který vždy odhadne, kam se bude točit svět, a přežije v každé době, za každého politického zřízení. Stejně tak Pavel Nový jako mladý četník Kubeš, který se zamiluje do Eržiky, má v sobě něco uhrančivého. A nezvykle dramatický je i Jiří Pecha coby velitel četníků. Navíc scénografie zachovávající divadelní podání i práci s rekvizitami, kdy nejde o realistický akční biják (určitě by se z Šuhaje dal vykřesat heroický akčňák à la Hollywood), ještě víc umocňuje tajemnou atmosféru příběhu.

Balada pro banditu je ve všech směrech magická. Jsou zde až naivní romantické scény, stejně jako temné okamžiky nahánějící hrůzu. Je to příběh o těch nejobyčejnějších a zároveň asi nejstarších lidských touhách – o touze po lásce, o obětování se, o touze po bohatství, o vášni, o zklamání, o zradě. Starý havran zkrátka krákat nepřestane, dokud si budeme připomínat tento hrdinský a magický příběh chlapa z Koločavy. 

Zajímavost

Nikola Šuhaj přitahuje české tvůrce stále. Vladimír Morávek natočil novou verzi jeho příběhu přímo na Ukrajině v Koločavě. I tento film je inspirován slavným „provázkovským“ představením.

Balada pro banditu

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,8 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Vladimír Sís

Scénář Vladimír Sís, Zdeněk Pospíšil, Milan Uhde (divadelní hra), Miloš Štědroň (divadelní hra)

Obsazení Miroslav Donutil, Petr Maláč, Iva Bittová, Blanka Rudová, František Derfler, Franta Kocourek, Boleslav Polívka, Jiří Pecha, Pavel Zatloukal, Evelyna Steimarová, Pavel Nový, Gustav Opočenský, Vladimír Hauser, Daniel Dítě, Alice Hašová, Michaela Dudová, Martin Havelka, Vladimír Zelenka, Renata Hanáková, Rudolf Kovanda, František Olšovský, Ronald Heller, Jiří Kosek, Zdeněk Mucha, Milan Pěkný, Vít Pešina, Jiří Synek, Břetislav Tetera, Jaroslav Vágner, Solon Arcanidis, Petr Dočkal, František Král, Jiří Pfeifer-Fretti, Jaromír Barin Tichý, Pavel Tichý, Jan Vyskočil, Antonín Klepáč, Jiřina Krepsová, Ivana Nejdlová, Pavla Schönová, Uljana Studená, Bohumila Teterová, Věra Šisková, Jan Vyčítal, Marie Hlináková, Blažena Karasová, Václav Zajíc, Jaroslav Tomsa

Délka 90 min.

Rok 1978

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC