Film / seriál

„Zlatý prciny“

Česká komedie Nejistá sezóna
Skylink Live TV

Sledujte na Televize Seznam na skylink Live TV Sledovat

Divadlo je pro mnohé diváky stále opředeno tajemstvími. Co se děje v zákulisí, na zkouškách a jak vůbec vznikají představení?

Nahlédnout za oponu jednoho svérázného divadla a vskutku svérázným způsobem vám umožní osvědčená dvojice Smoljak a Svěrák. Film Nejistá sezóna vychází z reálných událostí a vrací se k době totality, kdy se parta nadšených divadelníků snaží rozjet divadlo v zapadlém kulturním domě, kam si sice svou cestu diváci najdou, ale „vrchnosti“ není tohle divadelní uskupení vůbec po chuti. Těšit se můžete na klasický inteligentní humor cimrmanovského ražení a skvělé ne/herce z legendárního divadla. 

„Pozitivní, konstruktivní satira“

Už na tomto výroku je dle slov jedné z postav cosi neřešitelného. Jenže přesně tohle je humor typický pro Smoljaka se Svěrákem, kteří si vždy dávali záležet na jazyce a hříčkách s významy slov. A tak je Nejistá sezóna plná nejen vtipu, ale také oné satiry. Jak taky natočit realistický obraz malého divadla, které je nekonvenční, nestranické (míněno ve smyslu před rokem 1989) a nejde cenzorům na ruku. Jediné řešení je natočit tragikomedii. Dnes zpětně mnohé působí úsměvně a parodicky, ale spousta absurdních situací byla tehdy běžnou praxí v každodenním životě.

A tak hlavní protagonisty doslova pronásledují úředníci rozhodující o tom, co se bude hrát, jak by se to mělo hrát, a jestli vůbec se to bude hrát. Také hledání vhodného prostoru se ukazuje jako nekonečný řetězec stěhování (kam se na to hrabe Kulový blesk). Zkrátka, chtít založit nezávislé malé divadlo v roce 1987 bylo téměř nemožné, ale pokud jste byli dostatečně vynalézaví a tvrdohlaví, cestičku jste si našli, byť sakramentsky klikatou.

Bez Cimrmana. Nebo vlastně jen trochu

Tato hlavní dějová linka však není jedinou, kterou film nabízí. Celkem bez okolků také přibližuje vztahy mezi herci, nebo obecně divadelníky, od techniků přes kostymérky až po uklízečky. Především v zákulisí a v šatnách to občas vřelo, ale jak víme emoce k divadlu prostě patří. Nepropadejte však trudnomyslnosti (kdyby ano, stačí si zazpívat písničku proti trudnomyslnosti ze hry Dobytí severního pólu), i v šatnách se najde prostor pro vtipkování. Třebas když herci uvažují, proč mají zase menší šatny než kulisáci.

Nejistá sezóna je typicky cimrmanovský film, i když v něm „mistrovo“ jméno nepadne ani jednou. Zkušení cimrmanologové však vždy poznají, ze které hry je ukázka, již zrovna herci zkouší na pódiu. Tím hlavním, co v tomto filmu zřejmě duo Smoljak / Svěrák chtělo sdělit, je nepropadat depresím ani naštvání, protože proti všemu lze bojovat jedinou účinnou zbraní, kterou je smích. A v tomto oboru jsou Cimrmani mistři! Důkazem budiž legendární hláška „zlatý prciny“.

Zajímavost

Krátce po premiéře utrpěl Jan Kašpar vážný úraz, po němž zůstal do smrti na invalidním vozíku. 

Nejistá sezóna

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,3 % Hodnocení redakce
Foto Televize Seznam

Režie Ladislav Smoljak

Scénář Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak

Obsazení Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Brukner, Jaroslav Vozáb, Jaroslav Weigel, Jan Hraběta, Miloň Čepelka

Délka 89 min.

Rok 1987

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC