Film / seriál

Vysoce podceňovaná profese

Dokumentární seriál Sestřičky
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na skylink Live TV Sledovat

Že jsou zdravotní sestřičky špatně placené, přepracované a obecně dost podceňované, je veřejné tajemství. Dokumentární seriál Sestřičky vysílaný na ČT1 přináší zákulisní pohled do světa těchto hrdinek. A hrdinů.

Zatím tři čtyřicetiminutové epizody mají přilákat pozornost k profesi, která si, stručně řečeno, zaslouží daleko lepšího zacházení. Místo toho je dle seriálu čeká stres, neadekvátní finanční ohodnocení a život ve stínu doktorů, z nichž někteří přiznávají, že bez sestřiček by se celý zdravotnický systém zhroutil. Zvláště v době pandemie koronaviru, která na tyto pracovníky vytváří bezprecedentní tlak, jde o téma relevantní.

Doktoři, sestřičky a horníci

Režisérka Bára Kopecká není v tomto oboru nováčkem – tématu se věnovala již v minulosti, kdy v roce 2017 natočila dokumentární seriál o doktorech. Dává tedy smysl, že se k problematice chce vrátit a přinést tak holistický pohled na věc. Obecně je jí téma blízké, po Doktorech se totiž v projektu Černé zlato věnovala horníkům, další profesi, která si žádá od pracovníků velké oběti, a přitom se jim nedostává sociálního či finančního uznání, které by bylo těmto obětem adekvátní.

Sestřičky a doktoři, to je půl na půl

Velká mise

Cílem seriálu je změna pohledu na tuto profesi a snad časem i institucionalizace lepších norem. Byť je téma nepříjemné, nemohlo na obrazovky doputovat v lepší chvíli. Příběhy nemocničních pracovníků v těchto týdnech kolují na sociálních médiích a i naprostý laik začíná chápat, že se jedná o přední linii boje o životy.

Nemocniční sci-fi...

…asi tak by řada nemocničních pracovníků definovala seriály jako Ordinace v růžové zahradě, Modrý kód a podobné technické nesmysly, které z profese dělají akční romantiku a s realitou mají pramálo společného. 
Jak říká Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester v pražském IKEMu: „Zpočátku (natáčení) bylo těžké prosadit, říkali mi, že seriálů o sestřičkách je spousta. No jo, ale právě kvůli těmto nereálným televizním seriálům z nemocničního prostředí jsem chtěla, aby se natočilo, jak práce sester vypadá doopravdy. Ta práce je strašně důležitá, krásná a zodpovědná – a vůbec se neslučuje s tím, co vidíme v televizi.“  

Režisérka Kopecká chce tenhle pohled napravit, a proto celý rok s kamerou sledovala několik zdravotních sester, ať už v českých nemocnicích, v zahraničí či v domácnosti. „Celý štáb byl v šoku, když jsme postupně zjišťovali, co všechno zdravotní sestry musí umět, jak dlouho musí studovat a co všechno musí zvládnout. Říká se, že svojí podhodnocenou prací dotují zdravotnictví. Všichni protagonisté si stěžovali na nelehké podmínky. Ale přitom pokaždé, když jsem se jich zeptala, co je k práci vede, objevil se jim ve tváři podobný shovívavý úsměv a odpověděli, že je přece baví pomáhat lidem.“

Bára Kopecká

Narodila se v roce 1970 a postupně pracovala jako režisérka, dramaturgyně, scenáristka, střihačka, publicistka a filmová pedagožka. Vystudovala katedru střihové skladby na FAMU, kde také v současnosti učí. Obecně jsou jí blízká lidská témata a odkrývání pravd, které veřejnost na první pohled nutně nevidí.

Sestřičky

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto ČT1, Profimedia.cz

Režie Bára Kopecká

Scénář Bára Kopecká

Obsazení Jan Pirk…

Délka 6 × 40 min.

Rok 2019

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC