Film / seriál

Na bytovou schůzi dorazili geniální herci

Vlastníci – české komediální drama
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Jak jinak si představit herecké lahůdkářství? Ta slast, když divák ochutná, ta radost, když se vrátí… Vlastníků se nelze nasytit!

Připravenější už režisér Jiří Havelka před svým filmovým debutem v roce 2019 být nemohl. Vlastníky (pod názvem Společenstvo vlastníků) napsal dva roky předtím pro divadlo Vosto 5, kde hru také režíroval. Během pár večerů se inscenace stala na dlouho dopředu vyprodaným hitem, Havelka si časem ověřil, že jeho humor, hlášky i situace u diváků fungují. A že tím pádem budou pravděpodobně fungovat i na filmovém plátně.

Jenže k celovečernímu snímku měl jejich půdorys daleko – Vlastníci jsou co do prostředí velmi komorní podívanou. Prakticky po celou dobu v jedné místnosti mapují navenek obyčejnou schůzi SVJ, tedy vlastníků bytových jednotek. Takovou, jakých majitelé bytů v domech zažívají několik ročně a rozhodují na nich o společných prostorách, chodu domu, rekonstrukcích a tak podobně. K podobným diskusím se chystají i majitelé bytů ve Vlastnících, neboť jejich dům by zoufale potřeboval novou střechu, plynový rozvod nebo výtah.

Nebyl slabý článek

I se zmíněným handicapem si Havelka poradil, bylo jasné, že musí vsadit na mimořádnou hereckou sestavu, osobnosti, jejichž talent a dovednosti diváky ohromí tak, že bude jedno, zda je film plný speciálních efektů, nebo v něm jen sedí herci kolem stolu. A Havelkova filmová sestava je z říše snů, pochvaluje si ji i sám režisér. „Různě v hlavě jsem si kombinoval možnosti a pak jsem herce oslovoval, rozesílal scénář a bavil se s nimi o tom. Těžko někoho vypichovat z toho sehraného hereckého týmu, protože tohle opravdu byla především spoluhra, spíš než jednotlivá sóla, ale určitě i mě překvapila vášeň, se kterou se Dagmar Havlová vrátila do komické role, nebo to, jak Tereza Ramba s pokornou profesionalitou utáhne ten motor celé schůze v poloze labilní matky tří dětí,“ vypočítává Havelka.

Uděláme si revizi sami. Půjdem partaj po partaji, zazvoníme, a když to nebouchne, tak je všechno dobrý.
Jiří Lábus

A zmiňuje i své další hvězdy: „Vojta Kotek se umí převtělit do taťky, který už se Snowboarďáky nemá fakt nic společného. A Jirka Lábus má ježka. Na hlavě i v roli. Ale mohl bych opravdu zmínit úplně každého. Klára Melíšková je ve své roli tak dokonale iritující, že už jsem ji ve střižně nemohl vystát a občas ji musel pauznout. A David Novotný nás rozesmával na place tak, že jsme to málem nestihli natočit. Tam opravdu z mého pohledu nebyl slabý článek.“

Mstiví a zlí

Jiří Lábus svého vlastníka, který schůzi neustále problematizuje, charakterizuje takto: „Jedním slovem je to zm*d. Takových lidí po republice běhá ještě hodně, zahořklých bývalých bolševiků, kteří kdysi měli moc a už ji najednou nemají, proto jsou mstiví a zlí. Stojí vedle vás v tramvaji, vypadají zdánlivě mile a slušně, pak přijdou domů a na internet píšou šílené a hnusné věci,“ říká legendární Rumburak.

Oscarový výkon ve filmu předvedla i Dagmar Havlová. Její paní Horvátová je… „Iniciativní. To je přesné. Jirka Havelka mi nabízel jinou roli, ale já jsem měla chuť si v lehké karikatuře vyhrát s paní Horvátovou, která mi připomínala jednu osůbku. Lehce nic nechápající, a přitom do všeho strkající nos,“ vypráví herečka s tím, že se při čtení scénáře smála od začátku do konce a poprvé po dlouhé době se rozhodla nabídku na roli přijmout okamžitě. Rozhodla se dobře, stejně jako všichni další herci. Vlastníci budou navždy v jejich filmografii zapsaní zlatým písmem jako komedie, která nikdy nezestárne.


Jiří Havelka (* 17. července 1980)

Divadelní režisér, dramatik, herec a moderátor. Už během studií na gymnáziu se podílel na založení divadelního spolku HOBIT, později, během studií na DAMU, začal hrát a režírovat na malé scéně Ypsilonky. Je jedním z členů kabaretního divadla VOSTO5, pro které napsal i hit Společenstvo vlastníků, předobraz filmu Vlastníci. V roce 2007 získal Havelka Cenu Alfréda Radoka jako talent roku. Za scénář k Vlastníkům dostal Českého lva i Cenu české filmové kritiky. Natočil další dva filmy, Očitý svědek a Mimořádná událost, nyní připravuje komedii Zahradník.

Vlastníci

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,6 % Hodnocení redakce
Foto Filmbox, Profimedia.cz

Režie Jiří Havelka

Obsazení Tereza Ramba, Vojtěch Kotek, Dagmar Havlová, Jiří Lábus, Pavla Tomicová, Ondřej Malý, Andrej Polák

Délka 97 min.

Rok 2019

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC