Film / seriál

Tenhle činžák není pro slabý

Záběr z filmu Zátah
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na skylink Live TV Sledovat

Zní to jako zákulisní vtip, ale tak se to opravdu stalo: velšský režisér se zamiloval do indonéského bojového umění, objevil novou hereckou hvězdu a natočil jeden z nejlepších akčních filmů posledních let. Zátah prostě nebere zajatce.

Režisérem je Gareth Evans, který ke své indonéské anabázi přišel jako slepý k houslím. Po vystudování scenáristiky získal zakázku na dokument o indonéské technice boje nazvané silat. Do silatu i do celé tamní kultury se Evans rychle zamiloval, a když narazil na mistra zmíněného bojového umění Ika Uwaise, rozhodl se s ním natáčet filmy. Po nízkorozpočtové Cestě bojovníka následoval právě Zátah – strhující thriller, který na rozdíl od běžných akčních filmů sklízel ceny i na „vážných“ filmových festivalech.

Uwais hraje mladičkého policistu Ramu, který má před sebou náročnou akci. Je členem speciálního policejního týmu, jenž má zneškodnit drogového bosse jménem Tama. Ten žije v nejvyšším patře činžáku, v němž pronajímá byty kriminálníkům i obyčejným lidem. Celý dům je propojený kamerami a interkomy. Akce je prozrazena a to, co mělo být rychlým zátahem, se změní v masakr: Tama totiž nájemníkům oznámí, že ten, kdo půjde policistům po krku, u něj může bydlet nadosmrti zdarma.

Evans se v Zátahu s ničím nepáře: akce začíná už po pár minutách. O několik dalších chvil později je většina týmu po smrti. Zbývá v podstatě jen Rama, jeho zraněný kolega a nad nimi sloupec pater plných nepřátel. Film připomíná videohru: patra, kterými se Rama probíjí nahoru, jsou jako levely, v nichž číhají čím dál obtížnější nepřátelé. Způsoby jejich likvidace jsou brutální, patří mezi ně třeba střílení zblízka do hlavy nebo nabodnutí krkem na třísky z vykopnutých dveří. Jednoduchý příběh tak akorát zkomplikuje nečekaný dějový zvrat. A závěrečný trojsouboj patří k tomu nejlepšímu, co kdy bylo ve filmech s bojovými uměními k vidění.

Sám Rama je dokonale nepravděpodobným akčním hrdinou: nevysoký střízlík s dětskou tvářičkou strach na první pohled opravdu nebudí. Když se do toho však opře, praskají kosti jako párátka. Divák mu drží palce tím spíš, že Rama je vzorný manžel a doma ho čeká těhotná manželka. Je to laciný trik na publikum, ale zabírá.

Úspěšný tým se nemění. Zátah se dočkal epického pokračování, třetí díl má přijít někdy v roce 2018. Z Evanse i Uwaise jsou hvězdy žánru.

Verdikt

Nekompromisní akční řežba těží z neokoukaného bojového umění silat, klaustrofobického prostředí a charismatu hlavního hrdiny v podání sympatického Ika Uwaise.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Zátah

Film / seriál
Hodnocení FDB 78.8 %
Foto FilmBox

Režie Gareth Evans

Scénář Gareth Evans

Obsazení Iko Uwais, Doni Alamsyah, Ananda George, Pierre Gruno, Yayan Ruhian, Ray Sahetapy, Tegar Satrya

Délka 101 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC