Film / seriál

Střelím se do zad – před třiceti lety

Střelím se do zad – před třiceti lety
Skylink Live TV

Sledujte na Prima HD na skylink Live TV Sledovat

Časoprostorové paradoxy, zaprášená budoucnost a starý dobrý film noir včetně málomluvných antihrdinů a tajemných žen: z těchhle přísad vaří originální sci-fi thriller Looper.

V roce 2044 z cestování v čase těží takzvaní loopeři: najatí zabijáci, kteří likvidují oběti, jež jim z budoucnosti posílá zločinecký syndikát. Looper ví, kdy a kde má čekat. Střelí zblízka postavu se zahalenou tváří, sundá z ní odměnu v podobě stříbrné cihličky a má vyděláno. V čem je háček? Loopeři mají „expirační dobu“. Po určité době však musí zabít svoje vlastní starší já. Odměna je v takovém případě ve zlatě a vystačí do doby, než je syndikát odešle zpátky v čase na vlastní popravu.

V rozpadajícím se Kansas City se takhle živí i třicetiletý Joe. Střádá cihličky, sem tam se pobaví s lehkou holkou, nenápadně padá do drogové závislosti a nic si nedělá ze zvěstí o tom, že jednou celý tenhle byznys a loopery s ním zlikviduje muž jménem Rainmaker. Jenže když Joeův kamarád Seth nechá utéct své starší já, všechno se zvrtne. A ke všemu tomu zmatku ještě někteří lidé ovládají telekinezi…

Rian Johnson podle svých slov neměl v úmyslu natočit film, v němž by šlo v první řadě o cestování v čase. Coby milovník detektivek drsné školy a žánru film noir chtěl vyprávět příběh, který by stál na silné atmosféře a životných postavách. S nijak zvlášť vysokým rozpočtem 30 milionů dolarů navíc neměl prostředky na velkolepé futuristické vize a speciální efekty.

Méně však často bývá více – Johnson z výchozí situace dokázal vytěžit maximum. Vystačil si s pouhými dvěma kontrastními prostředími: špinavými uličkami Kansas City a zdánlivě idylickou farmou v polích, kde se Joe setká s krásnou Sarou a jejím malým synem. Postavy jsou načrtnuté několika jasnými tahy. Joe sice není žádný hrdina, ale srdce má na správném místě. Sara je máma v těžké době, starostlivá, a když je potřeba, i drsná. Městu vládne pragmatický Abe, který v lidech okolo sebe umí rozpoznat potenciál, ale dokáže je o něj i připravit.

Mladšího Joea hraje Joseph Gordon-Levitt (Muž na laně, Počátek), kterého Rian Johnson obsazuje do svých filmů pravidelně. Joeovo starší já pak ztvárnil Bruce Willis; oba herce spojuje málomluvnost vyvolávající pocit tajemství a jakási vnitřní buldočí dravost. Emily Blunt (Sicario: Nájemný vrah, Na hraně zítřka) dokáže Saře na nevelkém prostoru vdechnout několik různých poloh a s nimi i uvěřitelnost. Jeff Daniels, tvárný herec známější pohříchu spíše ze svých komediálních rolí (Blbý a blbější), je skvělý jako Abe.

I přes zápletku ze žánru sci-fi se Johnsonovi podařilo vystavět plastický svět s věrohodnými charaktery. Navíc v něm dokáže diváka přinutit držet palce hned dvěma verzím jedné postavy, které si přitom jdou navzájem po krku, a také přichází s velmi nesobeckým vyřešením časoprostorového paradoxu. I na základě úspěchu Loopera dostal Johnson možná největší zakázku své kariéry: napsat a zrežírovat osmou epizodu Star Wars. Na díl s podtitulem Poslední z Jediů, jenž jde do kin v prosinci, už ale dostal rozpočet mnohonásobně vyšší…

Probudím se včera

Terminátor (1984)

„Já se vrátím!“ řekl kybernetický zabiják s tváří a muskulaturou Arnolda Schwarzeneggera a taky to tak opakovaně dělal: ve filmech se vracel v čase, ve skutečném světě na plátna kin. Post-apokalyptická akční sága o válce lidí proti strojům má dnes už pět dílů, nejslavnější je dvojka z roku 1991.

12 opic (1995)

V roce 2035 žijí poslední lidé v podzemí, lidstvo zdecimoval zhoubný virus. Vězeň Cole je chtě nechtě vyslán vědci do roku 1996, aby vypátral zdroj nákazy. Odhalí tam i původ svých vlastních nočních můr? Působivou sci-fi s Brucem Willisem a Bradem Pittem v hlavních rolích natočil Terry Gilliam.

Zloději času (1981)

A znovu Terry Gilliam. Malého Kevina v jeho pokoji jednou překvapí rytíř na koni a vzápětí i šestice trpaslíků. S nimi se chlapec podívá jak do středověku, tak za Napoleonem, či do antického Řecka nebo na palubu Titaniku. V bláznivé hříčce hrají Gilliamovi kolegové z komediální skupiny Monty Python nebo třeba Sean Connery.

Návrat do budoucnosti (1985)

Dospívající Marty kvůli potrhlému vědci odcestuje čtyřicet let do minulosti. Než se mu podaří vrátit se zpátky, vynalezne rock'n'roll, napraví pár rodinných nešvarů a málem překazí vlastní početí. V dalších dvou dílech slavné komediální série se Marty podívá například na divoký Západ nebo do roku 2015.

Looper: Nájemný zabiják

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,1 % Hodnocení redakce
Foto Bontonfilm, Profimedia.cz

Režie Rian Johnson

Scénář Rian Johnson

Obsazení Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Emily Blunt, Paul Dano, Noah Segan, Piper Perabo, Jeff Daniels

Délka 118 min.

Rok 2012

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC