Film / seriál

Stopař

Stopař
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Když v půlce devatenáctého století zůstanete s celou rodinou a zcela bez prostředků trčet uprostřed Skalistých hor, mohou se stát jen dvě věci…

Buď se naučíte, jak se o sebe postarat, nebo se nedožijete možná už ani dalšího rána. A přesně tomu musela čelit rodina Jacoba McKaye, která měla namířeno do Kalifornie, ale cestou kvůli nešťastné náhodě zůstali stát i s veškerým majetkem přímo uprostřed Skalistých hor. Původní plán divočinu opustit nejrychleji, jak to půjde, jim ale uprostřed noci narušil obrovský medvěd, kterému z vozu zavonělo převážené jídlo. Hladovému zvířeti nešlo vzdorovat, a tak do rána přišli nejen o všechny zásoby a dobytek, který cestoval s nimi, ale i o vůz, který huňatý predátor znatelně poničil.

Tato země k tobě může promlouvat, pokud ji vyslyšíš

Medvěd, rodinka a indián

Stopař je filmem, v němž se snoubí dobrodružství s jistou nostalgií. Teprve čtrnáctiletý chlapec musí nedobrovolně odejít s rodiči někam do neznáma. Jeho otec John (John Denver), bývalý stavitel, totiž pevně věří tomu, že na západě, v Kalifornii, najdou štěstí i bohatství. Jenže když v zimě překračují obávaný průsmyk, poslední zbytky štěstí je opouští. Paní McKayová (Klara Irene Miracle) je těhotná, a to na takto náročné a dlouhé cestě nevěstí nic dobrého. Zvlášť, když je všichni v okolí varují, ať se na cestu do hor nevydávají, protože tam žije a loví obávaný medvěd grizzly. Jediný, kdo je ochoten se rodiny ujmout, je ostřílený horal a starý lékař Siouxů. Toho s medvědem pojí jakési osobní pouto, protože jeho syn zabil obávanému medvědovi přítele. Nyní je indiánovi a medvědovi souzeno se neustále potkávat.

Když chcete říci vše

Jakmile se na scénu dostane starý Sioux, film se přestává soustředit na McKaye a začne vyprávět příběh medvěda. Samozřejmě že po chundelatém staroušovi jdou lovci kožešin, samozřejmě že to není až taková krvežíznivá potvora a samozřejmě že si indián i medvěd navzájem zachraňují život, aby se splnilo dávné proroctví a jejich duše společně odešly do korun stromů.

A tak se tu střídají napínavé scény se „vzdělávacími“ přírodními momentkami. Jako kdyby režisér Craig Clyde úplně přesně nevěděl, co chce točit. Půjde o film mapující obtížné cestování přes Skalisté hory? O překonávání nebezpečí v touze po lepším životě? O rodině, která se učí držet spolu? Nebo o nelítostných lovcích, kteří v 19. století drancovali americkou divočinu? Či snad to má být obraz Indiánů, jimž už tehdy bolestně ubývalo přirozených území a neustále naráželi na nepochopení „bílých mužů“?

Prokletý film

Zajímavé také je, že k nejoceňovanějším hereckým výkonům patří ten medvědí. Očividně mají v Hollywoodu chlupaté šelmy výsostné postavení, vzpomeňte si například na krvežíznivou bestii z Revenanta. Ale dosti vtípků, ať už se budeme na Stopaře dívat jakkoli, upřít se mu nedá citlivý přístup k přírodě a nenásilný důraz na hodnoty, jako jsou poctivost, rovnost a ohleduplnost. Bohužel snímek doprovázely také nešťastné události, jelikož John Denver zahynul při havárii letounu v roce 1997 (mimochodem otce rodiny hraje skvěle). A ve stejném roce se života dobrovolně vzdal také Jacob McKay, jenž má na svědomí hlas vypravěče.

Stopař

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox, © KOAN. All Rights Reserved.

Režie Craig Clyde

Scénář Craig Clyde, James Hennessy

Obsazení James Read, John Denver, David Tom, Irene Miracle, Christopher Neame, Ted Thin Elk, Kevin Conners

Délka 91 min.

Rok 1997

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC