Film / seriál

Prázdniny pro psa

Prázdniny pro psa
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Rodinné komedie s Tomášem Holým patří do zlatého fondu české kinematografie. Výjimkou není ani důvěrně známý snímek Prázdniny pro psa.

Malý Petr si má v létě odpočinout od Prahy (a rodiče si potřebují trochu odpočinout od svého synátora), a tak je vyslán na venkov, aby tam strávil prázdniny u dědy s babičkou. Dětský svět je však někdy nemilosrdný, klučina z Prahy to na vesnici nemá vůbec jednoduché, místní kluci se na něho dívají skrz prsty a Petr moc nezapadá. Jeho nejvěrnějším kamarádem se tak stává pes Blek. Poslední film Tomáše Holého je podobně jako předešlé snímky plný laskavého humoru a v tandemu s dědečkem Bohumilem Vávrou je Holý skvělý.

Film s jednoduchou zápletkou je díky Holému dodnes výbornou komedií, ačkoli ho už natáčení příliš netěšilo a velmi dobře věděl, že před kamerou stojí nejspíš naposledy. Přirozený talent a energičnost však Holý nikdy neuměl potlačit, a tak se opět můžete těšit na klučinu s trochu prořízlou pusou, který má odpověď téměř na všechno. Ba co hůř, často má víc dotazů než odpovědí. Naštěstí má malý Petr svého psa Bleka, který s ním všechno trpělivě prožívá, a hlavně je neustále s ním. I když mu ho do opatrování svěřila sousedka a jsou spíš jen známí z paneláku, působí jako dokonale sehraná dvojka. A když se k nim navíc přidá děda, a hlavně řidič Drtikol (Vladimír Kratina), je o zábavu postaráno.

Navzdory normalizaci?

Prázdniny pro psa jsou nepřehlédnutelný film nejen díky dobrému hereckému obsazení (Věra Tichánková, Jiří Hrzán, Hana Maciuchová, Oldřich Navrátil, Naďa Konvalinková, Pavel Stránský, Monika Kvasničková a další), ale také proto, že se zde obrací poměrně oblíbený základní princip – místo obyčejných kluků z dědiny má navrch trochu rozmazlený pražský chlapec. Ten se jim navíc nebojí vmést do tváře téměř pobuřující osočení: „Vy nejste hospodářská hlídka, ale parta práskačů!“

Určitě si rádi vzpomenete na legendární scénu se zuby. Vybaví se vám zlý pan Plavec, který tvrdí, že dokáže všechno, a tak nemá žádný problém unést plný kýbl v zubech... Už si možná vybavujete hlášku: „Pepo, kde máš zuby?“

Celý film stojí hlavně na slovním humoru, takže nejde o klasickou dobrodružnou prázdninovku pro děti, své si v něm najdou i dospělí. Dnes je to však spíš nostalgická podívaná nejen na Tomáše Holého, ale také na prázdninové řádění dětí na venkově.

Zajímavosti

Tatře 813, kterou jezdil Vladimír Kratina, se po uvedení filmu začalo říkat Drtikol.

Holý se psem byli tak sehraní, protože šlo o jeho skutečného psa.

Prázdniny pro psa

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,8 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Jaroslava Vošmiková

Scénář Antonín Máša

Obsazení Tomáš Holý, Bohumil Vávra, Věra Tichánková, Jiří Hrzán, Hana Maciuchová, Oldřich Navrátil, Naďa Konvalinková

Délka 80 min.

Rok 1980

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC