Film / seriál

Poctivá crazy komedie

Komedie Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Kdo jiný by mohl zachránit Ameriku před totální katastrofou než neohrabaný Frank Drebin (Leslie Nielsen) z losangelské policie.

Další z ranku amerických crazy komedií Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu, které kraluje Leslie Nielsen, vás zaručeně dostane. Tentokrát Leslie coby Frank musí zabránit krizi na poli zdrojů energie. Amerika se chce vydat ekologickou cestou, ale nejrůznější magnáti s gangsterskými praktikami tomu hodlají stůj co stůj zabránit. Jediný, kdo může jejich ďábelské plány zhatit, je právě Frank se svými opravdu neortodoxními metodami. Čekají na vás zcela absurdní situace a geniální herectví Leslieho Nielsena, který opět tvoří pár s úchvatnou Priscillou Presley. 

Smích, smích a zase smích

Tento film opět patří do kategorie oddechovek, které jsou jen a pouze zábavné. Děj tedy není nijak složitý, postavy jsou velmi statické a nijak se nevyvíjí a dialogy někdy mohou působit až hloupě. Jenže dohromady vše vytváří výborný koktejl zábavy. Jedna absurdní situace střídá druhou a všemu kraluje Leslie Nielsen.

Jak se mají děti?  
Nikdy jsme neměli žádné děti, Franku.

Není to poprvé, co si scenáristická trojice Zucker-Abrahams-Zucker vybrala Nielsena do svého filmu. Své komediální nadání prokázal již v roce 1980 ve snímku Připoutejte se, prosím! Od té doby patří Nielsen mezi hlavní americké hvězdy crazy komedií. Jeho největší kouzlo totiž pramení z toho, že všechny jeho postavy se tváří naprosto vážně, zásadně si z ničeho nedělají srandu a ve své podstatě většinou sami nic moc nedělají. Vše se vždy děje spíše shodou náhod a Nielsen se jen tváří zadumaně. Díky tomuto přístupu jsou pak vtipné scény ještě vtipnější a často je až neuvěřitelné, že se mu daří držet onen pověstný vážný výraz. 

Jiný tedy není ani Frank Drebin, který v úvodu filmu způsobí okamžitě pozdvižení. Jako čestný host je pozván na večeři do Bílého domu, ta samozřejmě skončí katastrofou. První dáma, jejímž předobrazem měla být Barbara Bush, skončí pod dveřmi zavalená humry. Naprosto absurdní jsou také setkání Franka a jeho bývalé ženy (Priscilla Presley). Těžko byste našli pár, který se k sobě dokáže chovat chladněji, přesto jsou jejich společné scény vážně zábavné.

Tak jako se dokáže Frank ztrapnit kdekoli a kdykoli, aniž by dal mrknutím oka najevo, že si je své trapnosti vědom, stejně tak se odehraje celý film. A vás ani v nejmenším u sledování nenapadne, že je něco hloupé nebo naivní, protože všechny ty absurdní podivnosti, na něž se budete dívat, jsou vlastně nesmírně zábavné právě pro svou jednoduchost. Když chce někdo točit bláznivé komedie a parodie, pak tohle je ta správná cesta, a to myslíme beze srandy. 

Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu

Film / seriál
Hodnocení FDB 77 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie David Zucker

Scénář Pat Proft, Jerry Zucker (původní scénář), Adam Zucker (původní scénář), Jim Abrahams (původní scénář)

Obsazení Leslie Nielsen, Priscilla Presley, George Kennedy, O. J. Simpson, Robert Goulet, Richard Griffiths, Jacqueline Brookes

Délka 85 min.

Rok 1991

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC