Film / seriál

Po strništi bos

Po strništi bos
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na skylink Live TV Sledovat

Filmy tandemu Jan a Zdeněk Svěrákovi patří ke zlatému fondu české kinematografie. Vzpomínky na dětství a svérázného tatínka baví i dojímají diváky znovu a znovu, tentokrát pod názvem Po strništi bos.

V zatím posledním filmu rodinného „klanu“ se ocitnete v nelehké době, ve čtyřicátých letech, kdy Evropou zmítala druhá světová válka. Děsivé události se však z počátku tříčlenné rodiny příliš nedotýkají. Musí se sice přestěhovat na venkov k rodičům a soužití několika generací není zrovna idylické, ale když je vypravěčem malý Eda, všechno má mnohem vlídnější tvář.

Eda už chodí do školy, příběh se však odehrává ještě před slavnou Obecnou školou, a tak je jeho svět stále plný her a fantazie. Nevnímá tolik rozepře dospělých a raději s kamarády bojuje proti německým vojákům, staví si bunkry a zakládají vlastní armádní oddíly. Na pozadí hravého dětského světa se však odehrávají dramatické a místy také úsměvné lidské příběhy, které s typickou lehkostí i svérázností umí napsat snad jen Zdeněk Svěrák.

Hrát vlastního otce není rozhodně nic jednoduchého, ale hrát Svěráka a nebýt Svěrák, je ještě těžší. Ondřej Vetchý je výborný herec, ovšem silný je zvláště v charakterních rolích, roztomilí popletové mu tolik nesedí. Takže i když se snaží, seč jen může, nešikovného intelektuálního Edova tatínka, který se neumí vzepřít vlastnímu otci, mu jednoduše neuvěříte. Snad jen pokud jste neviděli nikdy Obecnou školu, pak by pro vás mohl být tím pravým hrdinou. Ale Vetchý není Zdeněk Svěrák a laskavost, která byla vložena do role Edova otce, se mu vystihnout nepodařilo. Zato dámský duel dopadl mnohem vyrovnaněji. Tereza Voříšková v roli klidné, rozvážné, ale když je potřeba tak i rázné maminky exceluje. Nejen že je krásná, podobně jako její předchůdkyně Libuše Šafránková, obě umí navíc bravurně zahrát „tichou kulisu“. Voříškové se povedlo přenést na diváky ono příslovečné teplo domova, které umí vytvořit jen mámy. Své dva mužské neustále starostlivě a nenápadně dozoruje, aby se jim nic nestalo, a když je potřeba, tak zakročí a za svou rodinu se postaví, aby pak mohla zase jen zpovzdálí dohlížet.

Tím nejkouzelnějším na celém filmu jsou však nostalgická atmosféra a klukovské hry. Zvlášť scéna, kdy kluci pomohou kamarádovi „vzlétnout“ s letadlem vás zaručeně dojme. Jenže i malý kluk si nemůže nevšimnout, že v rodině není úplně všechno v pořádku, že dědeček se neustále rozčiluje kvůli drsnému sedlákovi ze sousedství. Také mu neujde, že tatínkovi to příliš nejde s penězi a maminka občas bývá smutná. Zdeněk Svěrák opět propojil laskavé dětské oči, které vidí i nevidí všechno, s těžkostmi zavaleným světem dospělých.

Zajímavosti

Na filmu spolupracoval i vnuk Zdeňka Svěráka František Svěrák, syn Jana Svěráka, který je střihač a fotograf.

Role dědečka byla pro Jana Třísku poslední před jeho smrtí v roce 2017. Původně se zvažovalo, že by si dědu zahrál sám Zdeněk Svěrák, ale nakonec byla nabídnuta právě Třískovi.

Po strništi bos

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,2 % Hodnocení redakce
Foto ČT

Režie Jan Svěrák

Scénář Jan Svěrák, Zdeněk Svěrák

Obsazení Tereza Voříšková, Ondřej Vetchý, Lojzík Gréc, Jan Tříska, Viera Pavlíková, Oldřich Kaiser, Zuzana Stivínová

Délka 111 min.

Rok 2017

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC