Film / seriál

Návštěva z vesmíru

Srdečný pozdrav ze zeměkoule – česká sci-fi komedie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Jak by mohl vypadat mimozemský audit naší planety? Třeba jako v československé komedii, kde dva velmi zvědaví mimozemšťané A a B svým výzkumem potrápí dr. Jánského.

Srdečný pozdrav ze zeměkoule není úplně klasická předrevoluční komedie. Jelikož v ní exceluje především dvojice Milan Lasica a Július Satinský spolu s Jiřím Menzelem, je jasné, že máme co dočinění s inteligentním humorem.

Mimozemšťané A a B (Lasica, Satinský) sice jako svůj „vesmírný koráb“ používají létající popelnici nebo telefonní budku, ale jinak jsou to elegáni k pohledání. Jsou vždy velmi zdvořilí, na vše se raději desetkrát zeptají a jediné, oč jim běží, jsou informace o lidech a životu na Zemi. Naivita, se kterou ke všemu přistupují, je výborným prostředkem, jak nechat vyniknout lidskou hloupost i bezohlednost. Ovšem jejich zdvořilost je hlavně mladému doktoru Jánskému dosti na obtíž. Nejen že od něho odeženou jeho přítelkyni, ale dokonce se jim podaří vyhodit mu do vzduchu byt a postarat se o padáka z práce. 

Nejvyšší formou rozumné činnosti na Zemi je vědecké sympózium. Řeší škodlivé následky prospěšné vědecké činnosti.
I když by to tak mohlo vypadat, tohle není klasická bláznivá komedie, jak to měl režisér Oldřich Lipský rád, ale vše vychází spíše z humoru i (ne)herectví dvojice Lasica–Satinský. V tomto ohledu jim svou neohrabaností a obdobnou naivitou zdárně sekunduje Menzel jako doktor Jánský. 

„Máme na Vás jednu otázku...“

A co vlastně tito mimozemšťané-výzkumníci zjistili? Že člověk je dosti bezohledný. Neváží si přírody ani života. Ale naštěstí ne zcela všichni lidé jsou takoví a najdou se mezi tou „svoločí“ i srdcaři a poctivci. 

Když to vezmete kolem a kolem Srdečný pozdrav ze zeměkoule je vlastně docela ostrá satira normalizační společnosti. Je tu spousta vtipných dialogů, ztřeštěných situací i gagů, ale když se zamyslíte nad depešemi, které A a B posílají na svou domovskou planetu, obraz (tehdejší) společnosti je dosti tristní. Je až s podivem, že Lipskému takový scénář vůbec prošel a film se mohl natočit. Navíc si v něm zahrála spousta tehdejších hereckých hvězd jako Naďa Konvalinková, Miloš Kopecký, Luděk Sobota, Jiří Lábus a další. Na mezinárodním vědeckém sjezdu se dokonce mihne Zdeněk Svěrák s otázkou: „Promiňte pánové, neviděli jste tady profesora Cimrmana?“  Svět humoru je zde tedy kompletní.

V jedné části dokonce nikdo nic nehraje. Když jsou A a B na ulici a ptají se kolemjdoucích, co by dělali, kdyby nás navštívili mimozemšťané, jde o čirou improvizaci. Nezbývá než před touto komedií smeknout, jak nás s humorem i kritikou jako moderní civilizaci vystihla.

Srdečný pozdrav ze zeměkoule

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,6 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Oldřich Lipský

Scénář Oldřich Lipský, Alexander Lukeš

Obsazení Milan Lasica, Július Satinský, Jiří Menzel, Naďa Konvalinková, Miloš Kopecký, Luděk Sobota, Jiří Lábus

Délka 98 min.

Rok 1982

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC