Film / seriál

Marie Terezie opět bojuje!

Marie Terezie opět bojuje!
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na skylink Live TV Sledovat

Po úspěchu dvoudílného snímku Marie Terezie, uvedeného na začátku roku 2018, bylo jasné, že pokračování na sebe nenechá dlouho čekat. A je tomu skutečně tak – natáčení právě začalo!

Snímek Marie Terezie v režii Roberta Dornhelma byl dosud největším koprodukčním projektem České televize. U diváků měl mimořádný ohlas, během prvních dvou dní loňského roku ho sledovaly jen na území České republiky dva miliony diváků, nemenší zájem však vzbudil i na Slovensku, v Německu, Rakousku a zejména ve Francii. A tak filmaři sbalili saky paky a vydali se do Kroměříže a dalších měst natáčet pokračování.

Bude boj…

Úvodní dějová linka skončila velkolepou korunovací Marie Terezie uherskou královnou. Děj pokračování na tuto událost bezprostředně navazuje. Odehrává se v letech 1741–1745, v době, kdy se vedly se sousedními zeměmi velké války o rakouské dědictví. Pro tyto boje našli filmaři ideální místo k natáčení – zámek v Jaroslavicích, kde se mimo jiné natáčel i oblíbený seriál Černí baroni. Právě obraz opuštěné a poničené stavby skvěle posloužil k vykreslení válečné destrukce, kterou si v té době naše země procházely.

Marii zůstane smysl pro sarkasmus i záliba v alkoholu, která dokonce poroste

… a to na více frontách!

Jako by nestačilo, že se na mladou panovnici domluvila od pohledu celá Evropa. Bavoři pochodují na Vídeň, Prusové zase na Prahu a očekávaná uherská pomoc nikde. Peníze už došly, stejně tak i zbraně, z velké části vojáků jsou invalidé a v zemi vládne hladomor. Marie navíc prohrává i bitvu o osud svého manželství s Františkem Štěpánem. Ten totiž bez jejího vědomí, tlačen bezútěšnou ekonomickou situací, začíná obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem, což spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí a nevěrami. Dokáže se ještě někdy jeden přenést přes selhání toho druhého?

Velkolepá výprava

Hlavní postavy, které znají diváci z prvního snímku, zůstávají. Navíc přicházejí nové v souladu s historickou realitou. Jednou z nich je například postava Františka barona Trencka, velitel pandurů ve službách císařovny, ke kterému se jakožto vězni na Špilberku i kajícníkovi pohřbenému v otrhaném kapucínském hábitu na holou zem brněnské hrobky vážou mnohé legendy. „Život Marie Terezie je opravdovou studnicí příběhů, které v sobě nesou témata důležitá pro současného diváka, ať už je to postavení ženy ve společnosti a v politice, volba mezi zájmy kariéry a rodiny, nebo konflikt morálky a vysokých cílů s reálnou politikou v rozbouřené Evropě. Právě proto jsme se společně s koprodukčními partnery rozhodli připravit pokračování úspěšné minisérie,“ říká kreativní producent projektu Jan Maxa.

Robert Dornhelm

Jak moc jde o dílo koprodukční napovídá i volba režiséra – je jím jednasedmdesátiletý rodák z Rumunska, který dnes žije v Los Angeles. Po studiích na Filmové akademii ve Vídni režíroval dokumentární filmy pro ORF. Veřejnosti se zapsal do paměti zejména snímky Deník Anne Frankové, La Bohème nebo Hotel Sacher.

Marie Terezie 2

Film / seriál
Foto Česká televize

Režie Robert Dornhelm

Scénář Mirka Zlatníková, Lucie Kopecká

Obsazení Stefanie Reinsperger, Vojtěch Kotek, Zuzana Stivínová, Táňa Pauhofová, Zuzana Mauréry, David Švehlík…

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC