Film / seriál

Kořeny

Kořeny
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na skylink Live TV Sledovat

Boj za rovnoprávnost Afroameričanů byl během na dlouhou trať. Na trať dlouhou několik století. I když by se mohly vést dlouhé debaty debaty o tom, jak je to dnes, s osmnáctým stoletím se to jistě porovnávat nedá.

Děj minisérie Kořeny se začíná odehrávat v sedmdesátých letech 18. století. Kunta Kinte je mladým bojovníkem etnické skupiny Mandinků žijící na území Gambie v západní Africe. On a jeho rodina jsou věrní následovníci krále kmene a odolávají nátlaku, který na ně vyvíjejí osadníci z Evropy. A to znamená, že jim neustále hrozí nebezpečí. S Evropany totiž aktivně spolupracuje místní klan Koros, který vyměňuje africké otroky za anglické zbraně.

Něco tady není v pořádku

Jednoho dne je Kunta společně s dalšími mladíky odveden do džungle, aby se zde podrobili zkoušce dospělosti. Čeká je několik náročných úkolů, jejichž splněním prokáží před klanem, že se již nejedná o malé hochy, ale o dospělé muže. Při plnění jednoho z úkolů Kunta objeví mrtvé tělo a v dálce spatří lovce lidí. Zkouška je pro jistotu předčasně ukončena a účastníci jsou posláni domů. Tam Kunta narazí na svého otce, kterému sdělí, že chce odejít do města studovat na univerzitu. Jeho otec o tom však nechce ani slyšet a Kunta tedy naštvaně odchází zpátky do džungle, kde má domluvený sraz se svou dívkou. V tu chvíli jsou však obklopeni Korosy, kteří je oba zajmou a prodají Angličanům.

Je jedno, jak tě tvůj pán nazývá. Své jméno si uchovej uvnitř

Cesta přes půl světa

Cesta, která na ně čeká, není rozhodně lehká. Oba i s dalšími Mandinky, mezi nimiž je i Kuntův strýc, jsou naloděni na zaoceánskou loď a odesláni do Ameriky. Se svým osudem se nechce smířit nejeden zajatec, a tak se na lodi během cesty posádka několikrát dostane do úzkých, nicméně ani jeden z pokusů o povstání nedopadne pro zajatce příliš slavně. Poté, co dorazí loď i s nákladem otroků na místo, je Kunta prodán majiteli tabákové plantáže a pojmenován Toby. To je ale pro něj něco nepředstavitelného, jeho pravé jméno ho váže s rodinou, s historickým dědictvím Mandinků a se vším, co kdy bylo jeho identitou…

Něco vám to říká?

Ano, úspěšná čtyřdílná minisérie Kořeny je skutečně remakem význačné minisérie stejného názvu z roku 1977. Tato epická rodinná sága sleduje osud několika generací jednoho rodu a věrně reflektuje americké otroctví té doby. Dílo je natočeno skutečně syrově, což může být pro citlivějšího diváka někdy i nepříjemné. Zejména pak je zde explicitně zobrazováno násilí, ať už fyzické, tak i sexuální, což ale k podobně laděnému snímku rozhodně patří.

Velké odhodlání

Natočit remake 40 let starého kasovního trháku (mimořádně populárního zejména v USA) si žádá velký díl odvahy a odhodlání. Srovnávání s tehdejším scénářem, režií či hereckými výkony se tvůrci prostě nemohou vyhnout. Podobná situace již několikrát podtrhla židli pod nohami jiným projektům, které by možná samy o sobě byly úspěšné, nicméně v porovnání s originální verzí se staly propadákem. No, a to je přesně to, co v případě Kořenů z roku 2016 prostě nehrozí. Pokud tedy patříte mezi fanoušky starší verze, nebojte se ponořit se do té nové.

Malachi Kirby

Pro devětadvacetiletého herce (v době natáčení o několik let mladšího) původem z Anglie byla role Kunty Kinteho skutečně průlomovou. Herecký výkon šikovného mladíka byl velice kladně přijímán filmovými kritiky z celého světa. Tento rok jej mohou diváci nově spatřit například v seriálu Noční závod či Ďáblové.

Zajímavost

Děj originálního seriálu i novější minisérie není úplně totožný, objevují se v něm někdy i dost významné odchylky. Například v originální verzi ze 70. let je Kunta zajat lovci v čele s bělochem, v novější minisérii je pak celý hon na otroky organizován Afričany.

Koukněte i na

12 let v řetězech

 Solomon Northup měl v jednu chvíli snad vše, co by si mohl kdy v životě přát – milující rodinu, skvělou práci, slušný majetek i svobodu. To všechno se ale v jeden prokletý moment změní a Solomon skončí jako otrok spoutaný v řetězech, kterého nečeká nic jiného než nekonečná dřina na plantáži…

The Book of Negroes

Příběh sleduje cestu malé holčičky z Guineji, Aminaty Diallo, která je unesena do Ameriky, aby zde sloužila jako otrokyně. Na cestě se potkává s Chekurou, mladým chlapcem, který se zotročení taky nevyhnul…

Kořeny

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,5 % Hodnocení redakce
Foto Filmbox Plus

Režie Bruce Beresford, Thomas Carter, Phillip Noyce, Mario Van Peebles

Scénář Mark Rosenthal, Charles Murray…

Obsazení Jonathan Rhys Meyers, Malachi Kirby, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Babs Olusanmokun, Kerry Sims, Matthew Goode

Délka 4 × 88–104 min.

Rok 2016

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC