Film / seriál

Konec starých časů

Konec starých časů – česká komedie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

První republiku si často představujeme dost idylicky, možná k tomu přispívá také známý Menzelův film Konec starých časů. Jenže ona to není až tak vybájená idylická vzpomínka, jelikož snímek je adaptací slavného stejnojmenného románu Vladislava Vančury.

Nedlouho po vzniku republiky se na panství Kratochvíle poválečného regenta Stoklasy objeví tajemný muž. Jelikož rodina očekávala knížete Alexeje Megalrogova, všichni usoudí, že by to měl být on, přičemž tento domnělý kníže jim nic nevyvrací. Místo toho všechny zasypává bezpočtem historek, kde byl, co zažil, s kým se setkal, co velkého vykonal… Baron Prášil by se nemusel stydět za jeho vyřídilku. Ale co naplat, někteří lidé jsou tak charismatičtí a okouzlující, že jim zbaštíte cokoliv, co vám řeknou. A navíc kníže Alexej to umí i se ženami, které mu na Kratochvíli podléhají jedna po druhé. 

Filmové básnění

Menzel si rád vybíral jako předlohy svých filmů slavné romány. S Vančurou se koneckonců nesetkal prvně, zfilmoval také jeho novelu Rozmarné léto. Poetické příběhy plné svérázných lidských tipů mu byly prostě blízké a rád je nechal „obživnout“ na filmovém plátnu. V tomto případě dal prostor vynikajícím československým hercům jako Josef Abrhám, Marián Labuda, Rudolf Hrušínský a Jaromír Hanzlík. Především Abrhám se mohl ve své roli knížete Alexeje vyřádit. Stejně jako v jeho příbězích, také sám kníže byl každou chvíli někým jiným – šlechticem, umělcem, gurmánem, jindy zase chvíli šermířem…Ale nic netrvá věčně, ani staré dobré časy. 

Tato devadesátiminutová podívaná je skutečným pohlazením na duši. Pokud byste si chtěli odpočinout od hlasitých filmových výbuchů, automobilových honiček, létajících talířů, vražedných monster atd., přijměte pozvání na panství Kratochvíle, kde čas plyne pomalu a v drobných rozkoších, a nechte se unést půvabnými historkami okouzlujícího prášila v podání Josefa Abrháma, kterému to sakra sluší…   

Zajímavost

Název románu i filmu je symbolický. Snímek měl premiéru v roce 1989, když pak v listopadu přišla sametová revoluce, přišel konec jedné dějinné éry, konec starých časů.

Konec starých časů

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,6 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Jiří Menzel

Scénář Jiří Blažek, Jiří Menzel

Obsazení Josef Abrhám, Marián Labuda, Jaromír Hanzlík, Rudolf Hrušínský, Jan Hartl, Jan Hrušínský, Jiří Adamíra

Délka 93 min.

Rok 1989

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC