Film / seriál

Kamera jede!

Báječní muži s klikou – česká komedie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Lásku, intriky a film namíchal do poetického filmového koktejlu nezapomenutelný Jiří Menzel. Co všechno se musí na počátku 20. století stát, aby se i v Čechách mohly točit a promítat filmy?

Pionýři českého filmu to z počátku neměli vůbec jednoduché. Kouzelník Pasparte (Rudolf Hrušínský) ve filmu Báječní muži s klikou má svůj velký sen – otevřít první český stálý biograf. Zatím o tom však sní jen ve své maringotce, se kterou objíždí malá městečka i vesnice, a snaží se tak vydělat si na realizaci svého snu.

Zlomem v Paspartově „kariéře“ se stane setkání s umírajícím Benjamínem (Josef Kemr), který mu odevzdá do péče nejen spoustu filmových pásků, ale také svou dceru Aloisii. Společně pak vyrazí do Prahy, kde začne Pasparte jednat. Podá si žádost na příslušné úřady, aby mohl otevřít biograf, a do svých plánů zakomponuje také mladého fotografa Jakuba Kolenatého (Jiří Menzel) toužícího natáčet filmy o staré Praze, navíc zakoukaného do Aloisie.

Pasparte prostě neztrácí naději, ani když nemá stále dost finančních prostředků. Věří, že Aloisie, která budí pozornost u mužů všech věkových kategorií, se stane jeho dvorní herečkou a hvězdou, kterou právě on objevil. Jenže veškeré plány může ještě zhatit divadelní umělkyně Emilie Kolářová-Mladá (Vlasta Fabianová) coby zapřisáhlá odpůrkyně „pohyblivých obrázků“, a také Pasparteho bytná (Blažena Holišová) odmítající jakékoli novoty, tedy kromě těch, jež by byly spojeny s manželstvím s Paspartem. Prostě to pánové nemají s ženskými jednoduché a osud prvního českého kina závisí jen na tom, jestli dokážou dámy zkrotit.

Poetická lahůdka

Menzelův filmový rukopis je rozpoznatelný od první minuty. Opět vás vezme na výlet do poetického světa plného svérázných figurek. Všemu samozřejmě vévodí skvělý Rudolf Hrušínský, který si roli českého filmového pionýra vyloženě užívá. Z podivného potulného kouzelníka se promění v pražského elegána a bonvivána, i když má jednu kapsu prázdnou a druhou děravou. Stejně nepřehlédnutelný je v roli kabaretiéra Šlapety také Vladimír Menšík. 

Menzel se inspiroval reálnými událostmi i postavami, ale vše si „poupravil“ k obrazu svému. Na celkové atmosféře filmu se také výrazně podepsal kameraman Jaromír Šofr, kterému se podařilo zachytit Prahu neopakovatelným až básnickým způsobem. Tento nostalgicko-romanticko-historický snímek vás přenese do kouzelných časů, kdy možnost postavit se před kameru a následně sledovat natočené obrázky se rovnala malému zázraku. A takovým filmovým zázrakem jsou ve výsledku i Báječní muži s klikou.

Zajímavost

Grotesky použité ve filmu jsou natočené čistě pro tento snímek. Přesto se nechali někteří kritici nachytat a považovali je za dosud neobjevený unikátní archivní materiál.

Báječní muži s klikou

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,7 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Jiří Menzel

Scénář Oldřich Vlček, Jiří Menzel

Obsazení Rudolf Hrušínský, Vladimír Menšík, Jiří Menzel, Vlasta Fabianová, Blažena Holišová, Hana Burešová, Jaromíra Mílová

Délka 84 min.

Rok 1978

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC