Film / seriál

Osudu nelze utéct

Osudu nelze utéct
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Hledání pravé lásky je pro některé celoživotní výzvou. Najít svůj vysněný protějšek však není nic snadného. Chce to mít oči pořádně dokořán, abyste někoho náhodou nepřehlédli. Tak jako v romantickém filmu Jeden den.

Existuje určitá harmonie, kterou můžete sdílet jen s jedním člověkem. Nelze si naplánovat nebo vybrat s kým. Prostě jsou lidé, jež pojí celoživotní přátelství – a ani dlouhé roky odloučení na tom nic nezmění. Školka dávno za vámi, máte své rodiny, kariéru, ale když se setkáte, mluvíte a mluvíte, jako byste ještě pořád seděli venku na hřišti...

Jeden den je film natočený podle bestselleru Davida Nichollse o mladíkovi a dívce, kteří po promoci 15. července 1988 na univerzitě v Edinburghu společně strávili noc. Jejich další osudy sledujete prostřednictvím každoročních setkání vždy 15. července, kdy se svěřují jeden druhému se vším, co za poslední rok prožili. Vyprávění je tak živé, plné prostřihů, ale také prosté zbytečných scén. Úspěchy, selhání, svatby nebo rozvody mohou v případě potřeby probíhat mimo obrazovku. Dexter (Jim Sturgess) je docela frajírek, Emma (Anne Hathaway) je naopak vážná, cílevědomá dívka. Dexter patří mezi „desítky“, Emma je na žebříčku atraktivnosti o něco níž, asi tak „pětka“. Jako by byli každý z jiného světa – Dextera čeká raketový start v televizi, zatímco Emma pracuje v restauraci a teprve postupně se prosazuje jako spisovatelka a novinářka. Můžete hádat, čí hvězda rychle zhasne a čí naopak září stále víc. Život má svůj vlastní rytmus, a tak jim občas zařídí náhodné setkání, jindy jim zase „dovolí“ plánovanou schůzku. Tak či tak, od roku 1988 jsou už navždy propojeni, ačkoli se každý ubírá vlastní cestou. Celý film stojí na klasickém motivu – kterak dobrá žena svou čistotou a láskou zkaženého muže zachránila. Dexter je totiž dost povrchní a zbrklý, takže pomalu, ale jistě pracuje na sebezničení. Jenže aby mohl přijít happy end, pořád někde musí být zrnko naděje, že je v něm cosi dobrého. A právě v to věří Emma – a díky ní i vy.

Dobrý scénář, perfektní herecké výkony, výborná hudba a atraktivní prostředí

Jeden den má pravidelný rytmus nejen v setkávání hlavních hrdinů. Vyváženě střídá interiéry a exteriéry plus se v něm i docela cestuje – zavítáte do Edinburghu, Londýna, Paříže a dalších atraktivních měst. Film je pečlivě vystavěn tak, aby se ani smutné okamžiky nezdály být až tak špatné, a stále směřuje krok za krokem ke šťastnému konci, ovšem bez zbytečného spěchu.

Existuje nespočet romantických filmů, ovšem Jeden den patří k tomu „nej“, co bylo v tomto žánru natočeno. Má styl, svěžest a je plný vtipných a chytrých dialogů. Anne Hathaway se doslova rozvíjí jako květina, je stále přitažlivější a krásnější, až vám její úvodní „osmdesátková brýlatá image“ začne připadat přehnaně zakrývající krásu. A Jimovi Sturgessovi se podařilo najít přesný střed mezi bonvivánstvím a patosem. Díky tomu se z Jednoho dne nestal přeslazený a přezdobený pohár banalit.

Koukněte i na

Láska a jiné závislosti

Anne Hathaway si zahrála hlavní roli v dalším romantickém dramatu, a to s Jakem Gyllenhaalem. Mladý pár se musí vyrovnat s Parkinsonovou chorobou, kterou Anne alias Maggie trpí.

Vášeň a cit

Snímek je inspirován skutečným setkáním Jane Austen, opět představovanou Anne Hathaway, a Toma Lefroye. Vášnivá láska však nemá na růžích ustláno. Jane se musí rozhodnout, buď se vdá z rozumu, nebo z lásky...

Jeden den

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,9 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Lone Scherfig

Scénář David Nicholls

Obsazení Anne Hathaway, Jim Sturgess, Romola Garai, Jodie Whittaker, Patricia Clarkson, Georgia King, Jamie Sives

Délka 108 min.

Rok 2011

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC