Film / seriál

I když člověk vypouští duši, musí se hlídat

I když člověk vypouští duši, musí se hlídat
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Dnes již kultovní snímek z roku 1968 vznikal bezmála dvaadvacet let. Film, který byl po dlouhá léta pečlivě uzavřen v trezoru, protože se tehdejší ideologii nehodil do krámu, je poetickým převyprávěním lidských osudů, které se dostaly do konfliktu s mocí, násilím a krutostí. To jsou Všichni dobří rodáci.

Skupina sedmi kamarádů žijící v Kelči, malém moravském městečku, společně se svými sousedy euforicky slaví konec druhé světové války. Každý večer se parta schází v hospodě U Vola nad dobrým vínem při živé muzice.

Události, které změnily svět

Jejich idylka ale netrvá dlouho. Přichází totiž únor roku 1948 a události, které komunistický puč odstartuje, se intenzivně dotknou každého z nich. Znárodňování majetku sedláků, vytváření jednotných zemědělských družstev a politické procesy nenechávají nikoho chladným. Ale pozor, ne každý v této době trpěl.

Našli se i tací, kteří se uměli velmi rychle a velmi dobře přizpůsobit a jejich bezcharakterní založení jim nebránilo se takzvaně svézt na vlně změn. Po založení národních výborů to byli právě oni, kdo rozhodovali o osudech a majetku ostatních. O budoucnosti lidí, kterým změna převrátila životy doslova naruby.

Zlá bylina nevyhnije. Lepší odcházijou, enom my potvory ostáváme

Skupina starých kamarádů se tak rozpadá a rozděluje na dva nesmiřitelné tábory – na ty, kteří jdou s dobou, a na ty, kteří neváhají nasadit veškeré prostředky k tomu, aby vzdorovali kolektivizačnímu nátlaku.

Intimní zpověď doby

Režisér Vojtěch Jasný sbíral podklady pro snímek Všichni dobří rodáci již od roku 1946. Věděl, že je svědkem něčeho, co na dlouhou dobu změní tvář jeho země. Věděl, že jde o temnou část historie, která nebere ohled na práva jedince. Proto hodlal zaznamenat výpověď lidí, kteří své vzpomínky možná nebudou schopni předat dalším generacím sami.

S ohledem na dobu vstupu do kin nebyla filmu přisuzována dlouhá životnost. Snímek byl uveden v červnu 1969 a promítal se do září stejného roku, tedy pouhé čtyři měsíce. Nicméně i tak film vidělo na 900 000 lidí. Většina projekcí byla přitom dlouho dopředu beznadějně vyprodána a navštívit tento film patřilo ke kulturnímu bontonu. Nevyhnutelné se ale stalo skutečností, a tak byl film na podzim 1969 oficiálně zakázán a putoval do trezoru. Nejen kvůli zvolenému tématu, ale také kvůli narážkám na generálního tajemníka ÚV KSČ Gustáva Husáka (husy a jejich peří ve scéně umírajícího Pyřka) a v neposlední řadě i kvůli poměrně častým protestům, které se začaly spontánně odehrávat po skončení projekce. Na československého člověka však těžko vyzrát, a tak mnoho zachráněných pásek s filmem putovalo z domácnosti do domácnosti, od člověka k člověku i nadále, jen potají. Snímek se znovu do kin vrátil až v lednu roku 1990 a vy si jej teď díky stanici FilmBox můžete vychutnat přímo ve svém obýváku.

Vojtěch Jasný

Dnes již 93letý rodák z Kelče se s filmem seznámil již jako čtyřletý, když jeho otec – učitel – koupil do místní sokolské jednoty promítací zařízení. Film Vojtěchovi naprosto učaroval a o jeho profesní dráze od té doby nebylo pochyb. Již během studií na FAMU začal spolupracovat s režisérem Karlem Kachyňou, se kterým na nějakou dobu vytvořili nerozlučný tandem. Mimo snímku Všichni dobří rodáci si diváci jeho tvorbu vybaví například díky filmu Návrat ztraceného ráje nebo Klaunovy názory.

Všichni dobří rodáci

Film / seriál
Hodnocení FDB 84,8 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Vojtěch Jasný

Scénář Vojtěch Jasný

Obsazení Vlastimil Brodský, Radoslav Brzobohatý, Vladimír Menšík, Waldemar Matuška, Drahomíra Hofmanová, Pavel Pavlovský, Václav Babka

Délka 116 min.

Rok 1968

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC