Film / seriál

Glory

Glory
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na skylink Live TV Sledovat

Válka Severu proti Jihu není pouze příběhem Scarlett O'Hary a Rhetta Butlera. Byla to krutá válka, leč válka za svobodu.

Bojovat za své ideály není nikdy jednoduché, ale když jste byli v 60. letech 19. století černochem v USA, museli jste bojovat ještě tvrději. Pravdivý příběh černošského pluku a jejich bílého velitele Roberta Goulda Shawa ukazuje, jak důležitý boj v té době Američané svedli. Válka znovu prokázala, že charakter lidí se nepozná podle barvy pleti, ale podle jejich činů. A touha po svobodě je prostě silnější a nesmí jí bránit společenské ani rasové předsudky. Glory je velkým filmem o velkých ideálech a vítězstvích.

Příběh vypráví o 54. pluku z Massachusetts, který byl složený z černých vojáků – někteří již byli svobodní, jiní byli stále otroky na útěku – a jemuž velel bílý muž, Robert Gould Shaw. I když se v té době příliš nevěřilo, že by černoši mohli být dobrými vojáky, nakonec sehráli důležitou roli v jedné z nejkrvavějších bitev, když zaútočili na konfederační pevnosti v Charlestonu. Útok byl jistou sebevraždou, z dnešního pohledu rozhodně. Členům 54. pluku se však podařilo nemožné a 18. červenec 1863 se stal dnem, kdy Sever pochopil, jak silné bojovníky může ve svých řadách mít.

Glory však nevypráví příběh těchto statečných mužů z jejich pohledu, ale z pohledu jejich velitele Shawa (Matthew Broderick), tedy muže, který se na ně díval jaksi „z venčí“. Je tu tak prostor nejen pro odhodlané černochy vybojovat si svobodu, ale také pro osvícené mladé bělochy, kteří o sto let předběhli svou dobu… Tohle je trochu kýčovité, ale u amerických velkofilmů týkajících se války Severu proti Jihu s tím prostě musíte počítat. Patos Američané milují. K hlavním černošským vůdcům patří Trip (Denzel Washington), otrok na útěku, a John Rawlins (Morgan Freeman), který původně pracoval jako hrobník a se Shawem se zná z předešlých bitev. Jsou to hrdí muži – hrdí na svou rasu i na svou uniformu – a odmítají se nechat pohltit předsudky a rasismem.

Jediný problém v Glory je právě ona optika vyprávění. Proč nám o velkých mužích a jejich činech nevypráví někdo z nich, nebo aspoň z jejich nejbližšího okolí? Někdo, kdo je také černý, kdo sdílí jejich hodnoty a životní zkušenosti? Proč nám o nich vypráví sice odvážný, dobrosrdečný, ale také dosti naivní idealista? Jediné možné vysvětlení je to, že tímto způsobem můžeme sledovat, jak se proměňoval vztah bílých Američanů k černochům. Jak nakonec pochodující pluk plný převážně bývalých otroků sledují s úctou a obdivem, když rázně kráčí kolem jejich domovů.

I když může být Glory pro někoho filmem, kde chybí některé historické souvislosti a nuance, kde jsou typicky americké patetické scény, kde jsou hrdinové až příliš „hrdinští“, přesto jde pořád o kvalitní válečný snímek.


Zajímavost

Matthew Broderick se domnívá, že je vzdáleným příbuzným Roberta Shawa, kterého hraje.

Glory

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,8 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Plus

Režie Edward Zwick

Scénář Kevin Jarre

Obsazení Matthew Broderick, Denzel Washington, Cary Elwes, Morgan Freeman, Jihmi Kennedy, Andre Braugher, John Finn

Délka 117 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC