Film / seriál

Dobrý synek – sám doma v pekle

Dobrý synek – sám doma v pekle
Skylink Live TV

Sledujte na Prima HD na skylink Live TV Sledovat

Dětský svět je plný her a fantazie, a tak spoustu příběhů malých prcků pokládají dospělí za výmysly. Jenže co když děsivě znějící historka není jen výmysl…

Markovi zemřela máma a táta musí odjet na několikatýdenní pracovní cestu. Ujmou se ho proto teta se strýcem, kteří mají stejně starého syna Henryho. Kluci si z počátku rozumí, navíc Henry je slušnost sama, kdokoli ho zná, ten si ho ihned zamiluje. Možná proto nikdo nevěnuje pozornost podivným věcem, které se kolem Henryho dějí. Jen Mark, ale nikdo mu nevěří, že by tak milé dítě mohlo být vtělením Satana. 

Malý Mark (Elijah Wood) není jediný, koho potkala tragédie, strýc s tetou, ke kterým se na čas přistěhoval, před nedávnem přišli o chlapečka, jenž se utopil ve vaně. A tak se otevřel prostor pro Henryho (MacAulay Culkin), který má nyní vše téměř výhradně pro sebe. Oba chlapci mají dost volnosti, potulují se po ostrově, na němž stojí jejich dům, což pro energické kluky není příliš bezpečné. Mark málem spadne ze stromového domu, který není zrovna metr nad zemí, jindy zase balancuje na hraně, a to doslova, Henry ho totiž zavede na útesy. Nevinné dětské hry nabírají na nebezpečnosti, až vše vygraduje zabitím psa a silniční nehodou.

Film se mohl jmenovat Henry, portrét budoucího sériového vraha. Je to totiž velmi děsivý příběh, jehož podstata netkví ani tak v tom, jakých hrůz je schopný malý kluk, ale jak ďábelsky působí a chová se. Jeho řeč je sofistikovaná a ironická, udivující je také jeho dospělé uvažování a jeho šikovnost. Malý Mark si tohle vše rychle uvědomí, ale nikdo ho neposlouchá – ani strýc, ani teta, ani docela sympatický místní dětský psychiatr. Kolik tragédií se ještě musí stát, aby i ostatní pochopili, co je Henry zač?

Dobrý synek je spíš hororem než thrillerem a může za to především Macaulay, jehož věk a nevinnost v kontrastu s tím, co provádí, jsou opravdu děsivé. Zvláště když si uvědomíte, že Culkin docela výrazně mluvil do scénáře. Až vás místy napadá, proč proboha jeho rodiče na takové natáčení kývli. Film, ve kterém utopí mladšího bratra, snaží se zbavit své sestry, bratrance a nakonec i vlastní matky, je pro desetiletého kluka docela silné kafe… No, možná už tušíte, proč se z dětské hvězdy stal bohatý pobuda. Ale zpět k filmu, musíme přiznat, že také Elijah prokázal svůj nesporný talent. Celou dobu je poměrně nenápadný, svět jako kdyby se točil jen kolem zlého bratrance. Jenže Elijah umí hrát i beze slov (vzpomeňte si třeba na Sin City), stačí mu pár pohledů, aby upoutal vaši pozornost.

Pokud se rádi bojíte a horory patří k něčemu jako pohádkám na dobrou noc, u nichž spokojeně usnete, Dobrého synka byste neměli minout. A kdo ví, možná jednou tak blaženě spát nebudete…

Dobrý synek

Film / seriál
Hodnocení FDB 67 % Hodnocení redakce
Foto Prima

Režie Joseph Ruben

Scénář Ian McEwan 

Obsazení Macaulay Culkin, Elijah Wood, Wendy Crewson, David Morse, Daniel Hugh Kelly, Jacqueline Brookes, Quinn Culkin

Délka 87 min.

Rok 1993

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC