Film / seriál

Da Vinci z české kotliny

Česká komedie Jára Cimrman ležící, spící
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Kdo by neznal největšího Čecha Járu Cimrmana. Všechno vymyslel, všechno napsal, u všeho byl.

A vy můžete nahlédnout do géniova života prostřednictvím svérázného životopisného filmu Jára Cimrman ležící, spící. Ten rekonstruuje několik etap z mistrova života (jejich výběr byl jistě obtížný, protože zachytit vše je téměř nemožné). Jak je u Cimrmanů dobrým zvykem, můžete se těšit na osobitý humor tvůrčího tandemu Svěrák‒Smoljak a spoustu známých hereckých tváří. Filmová návštěva Cimrmanem proslavené obce Liptákov je jedinečným zážitkem, který vám jistojistě utkví v paměti.

Největší z největších

Kde by Češi byli, kdyby neměli Járu? Kdo ví, možná by jako národ vůbec neexistovali, možná by ani to národní obrození nedopadlo, jak dopadlo, kdyby toho Jára tolik nevykonal a nezařídil. Jediná škoda je, že se mu absolutně nedařilo právě na patentním úřadě. Vždycky ho někdo předběhl. Ale to velkého českého myslitele, vynálezce, umělce i objevitele nikdy nezastavilo. Stejně jako se nikdy před ničím nezastavili Svěrák se Smoljakem.

Tyrš, ten říká: Přeskoč, přelez, ale nepodlézej! Já říkám – můžeš i podlézt, ale pak se zase narovnej!

Cimrmanologové jistě vědí, že za oživením a popularizací českého „národního podkladu“ stojí trojice Šebánek, Svěrák a Smoljak, ale mistrovu slávu šířili dále mezi prostý i vzdělaný lid už jen dvě „S“ bez Šebánka. A tak vzniklo mnoho divadelních her na různá témata, jimž vždy předchází odborný seminář, v němž cimrmanologové přibližovali divákům, jak na určité téma mistr přišel, proč ho zpracoval, jak ho zpracoval a čím bylo objevné. Vždy jde jen o útržky z Járova života a ve stejném duchu je natočený také film Jára Cimrman ležící, spící.

Vychutnejte si klasiku

V této skvělé komedii se hlavní role mistra ujal Zdeněk Svěrák (podle svých slov nikdy nebyl se svým výkonem zcela spokojen) a na režisérské křeslo usedl Ladislav Smoljak. Scénář je pak, jak je dobrým zvykem, jejich společným dílem. I když byli pánové na společnou tvůrčí práci zvyklí, stejného efektu jako na divadle se jim ve filmu dosáhnout nepodařilo. Nemohli jít tak do hloubky jako na legendárních předseminářích, a tak vlastně jen poskládali jakousi mozaiku z Járova života, která připomíná jeho životní milníky a ty nejlepší vtipy z jednotlivých her. Uvidíte, jak obtížné dospívání Jára prožíval, jak začal tvořit a co všechno jako tvůrčí génius dokonale zaznamenal, také že byl vlastenec, neřku-li buditel tělem i duší, i jak nakonec odcházel do ústraní. Proto nemohou chybět oblíbené scény, kdy ho jen těsně předběhl na patentním úřadě jakýsi Graham Bell, nebo jak Cimrman radil Čechovovi, jestli by tři sestry nebyly lepší než dvě… 

Nemusíte být zapálenými fanoušky Járy Cimrmana, abyste se u tohoto filmu výborně bavili. Pokud jimi ale jste, budete se bavit ještě víc. A tak nezbývá než dodat: „Největším světovým spisovatelem, vynálezcem, malířem, fyzikem, lyžařem a filozofem za posledních sto let byl český velikán Jára Cimrman. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat!”

Jára Cimrman ležící, spící

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,2 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Ladislav Smoljak

Scénář Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák

Obsazení Zdeněk Svěrák, Valerie Kaplanová, Petr Čepek, Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Ladislav Frej, Jiří Zahajský

Délka 82 min.

Rok 1983

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC