Film / seriál

Muž, který postavil svět zpět na nohy!

Muž, který postavil svět zpět na nohy!
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na skylink Live TV Sledovat

Chtěli ho vypískat už na školním hřišti, ale nakonec to natřel celému světu a ještě se vysmál nacistům. Sportovní drama Barva vítězství oslavuje držitele čtyř olympijských zlatých medailí Jesseho Owense.

Když se řekne Jesse Owens, i mnoha lidem, které jinak sport nechává chladnými, v hlavě naskočí olympijské hry v Berlíně v roce 1936. Čtyři zlaté medaile za sprinty a skok do dálky jsou fantastickým výkonem samy o sobě, u „pouhého“ počtu vítězství ale Owensův triumf nekončí. Atlet totiž velkolepě skóroval na olympiádě, na níž chtělo nacistické Německo demonstrovat nadřazenost bílé rasy. A rodák z amerického Jihu byl černý jako bota.
 
Barva vítězství, snímek o Owensově legendárním výkonu, z velké části stojí na vztahu mezi atletem a jeho trenérem Larrym Snyderem. Setkávají se na podzim roku 1933, kdy Owens nastupuje na univerzitu Ohio State, kde Snyder koučuje tamní běžecký tým. Trenér o běhání a (ne)vyhrávání něco ví z vlastní hořké zkušenosti: měl Spojené státy reprezentovat na olympijských hrách v roce 1924, ale tři týdny před jejich začátkem utrpěl zranění při letecké nehodě a musel aktivní sportovní kariéru ukončit. O to víc touží, aby na olympiádě bodovali „aspoň“ jeho svěřenci. Zatím na ně má smůlu; v sotva dvacetiletém Owensovi ale vidí životní příležitost.

Tam venku nejste černý, nebo bílý. Jste buď rychlý, nebo pomalý!

Owens si je plně vědom svého fenomenálního talentu, brzdí ho však řada omezení. Má hluboko do kapsy a doma v Clevelandu navíc živí přítelkyni a malou dcerku, takže musí mezi přednášky a trénink vecpat ještě práci na benzínové pumpě. Ve 30. letech se na každém kroku potýká s rasismem, ať už okatým, nebo skrytým pod povrchem. A když už to vypadá, že se na vysněnou olympiádu v Berlíně kvalifikuje, hrozí, že Spojené státy z účasti na sportovní akci vycouvají na protest vůči nacistické politice. To, jak olympijské hry v roce 1936 dopadly, se samozřejmě ví, přesto je vzrušující peripetie k nim vedoucí a průběh Owensových vítězství sledovat. Film nemůže opomenout 25. květen 1935, kdy Owens na závodech v Ann Arbor během pětačtyřiceti minut překonal tři světové rekordy a vyrovnal čtvrtý. Nosná je epizoda, v níž se atlet v Berlíně spřátelí s německým šampiónem Luzem Longem, jenž nacistické ideály odmítá. O napětí se průběžně stará kontroverzní člen amerického olympijského výboru Avery Brundage (Jeremy Irons), jenž si s nacisty naopak zadá. A historickou věrnost podtrhuje postava kontroverzní umělkyně Leni Riefenstahl (Carice van Houten), která sportovní klání filmuje, mnohdy proti rozkazům ministra propagandy Goebbelse.

Film sice vrcholí Owensovým triumfem, ale v závěrečných titulcích zároveň nezavírá oči před atletovými nijak růžovými dalšími osudy. Owens se nikdy nedočkal uznání od Bílého domu, po většinu života se dál potýkal s rasovými předsudky a chudobou a až v posledních letech před smrtí se mu dostalo poct, které si zasluhoval.

Stephen Hopkins

Zručný řemeslník původem z Jamajky se většinou věnuje thrillerům s áčkovým obsazením: v Krvavé sklizni mu hrála Hilary Swank, v Podezření Gene Hackman a Morgan Freeman, ve Zděšení Jeff Bridges a Tommy Lee Jones. Občas si ale dopřeje i film podle skutečných událostí – vedle Barvy vítězství třeba biografický snímek Život a smrt Petera Sellerse.

Zajímavost

Na věrohodnost filmu dohlížely všechny tři Owensovy dcery. Odsouhlasily scénář a často byly k dispozici ke konzultacím přímo na place.

Zatímco o Owensovi jsou k dispozici detailní biografie, o trenérovi Larrym Snyderovi se toho mnoho neví. Jeho představitel Jason Sudeikis se inspiroval trenéry z filmů Durhamští Býci (hrál ho Kevin Costner) a Hráči z Indiany (Gene Hackman).

Koukněte i na

Ohnivé vozy

Zbožný křesťan Eric věří, že má sportovní talent od Boha, a chce to potvrdit zlatou medailí. Žid Harold touží vítězstvím dokázat, že Židé nejsou podřadná rasa. Oba se chystají na olympiádu v Paříži v roce 1924. Film podle skutečných událostí získal čtyři Oscary.

42

Majitel brooklynského týmu Dodgers Branch Rickey se v roce 1946 rozhodne ignorovat rasové restrikce v americké baseballové lize a uzavře smlouvu s černým hráčem Jackiem Robinsonem. Harrison Ford a Chadwick Boseman v hlavních rolích.

Barva vítězství

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,8 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Plus, Profimedia.cz

Režie Stephen Hopkins

Scénář Joe Shrapnel, Anna Waterhouse

Obsazení Stephan James, Jason Sudeikis, Jeremy Irons, William Hurt, Carice van Houten, Amanda Crew, Jonathan Aris

Délka 118 min.

Rok 2016

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC