Film / seriál

Hráči z Indiany

Hráči z Indiany
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Vrcholový sport je docela drsné prostředí. A nejde jen o samotné hráče či závodníky, také trenéři musí mít „pro strach uděláno“.

Sportovní basketbalové drama vás zavede mezi hráče naprosto okrajového týmu z Indiany. Když nevíte, jak chutná vítězství a vypadá to, že ani jednou v životě tento pocit nezakusíte, tak proč se o cokoli snažit. Aspoň tak přistupují k basketbalu středoškolští floutci, které se z omylu chystá vyvést trenérská legenda, Norman Dale (Gene Hackman). Ten byl pověstný svým drsným přístupem a můžete hádat, co se mu podaří ze zřejmě posledního svěřeného týmu dostat… šampiony, nebo největší zoufalce ligy?

Hráči z Indiany jsou „comebackovým filmem“, ale nejde jen o návrat na výsluní týmu z malé školy, která horko těžko dá dohromady základní pětku. Jde také o návrat trenéra, poněkud tajemného chlápka ve středních letech, který se zdá být příliš starý a příliš zkušený na to, aby začal koučovat v takovém zapadákově, jako je Hickory. A zároveň se do života snaží zpět vrátit bývalá basketbalová hvězda, nyní místní opilec (Dennis Hopper – za svůj výkon získal nominaci na Oscara). Všichni v tomto filmu se snaží nějak „nakopnout“ svůj život a basketbal je pro ně vítaná záminka.

Hráči z Indiany se od jiných sportovních filmů v základu příliš neliší. Pracují s klasickým schématem: nejdříve je tu tým, který se roky nemůže vyhrabat ze dna všech tabulek, pak přijde nový trenér, následuje povinná část plná tvrdé dřiny a osobních střetů, a nakonec rozhodující zápas a následný triumf. Tato příběhová struktura je v Hollywoodu posvátná stejně, jako je posvátný basketbal v Indianě.

Čím jsou tedy Hráči z Indiany jiní, co z nich dělá jedinečný filmový zážitek? Není to příběh samotný, ale jednotlivé postavy. Scenárista Angelo Pizzo velmi dobře zná tzv. malé sporty, ví toho dost o politice na středních školách a o tom, jak se školní rada a rodičovské skupiny domnívají, že o sportu toho vždy vědí víc než trenér. Jejich „zásadní“ vědomosti se ale sportu nedotýkají ani letmo, doménou vedení škol a zvláště rodičů bývají drby a skandály. Jenže to by pořád bylo málo na dobrý film. Zásadní je zde Hackmanův výkon, který naprosto přesně hraje všemi škatulkami a stereotypy zatíženého sportovního trenéra. Ovšem přidává k tomu ještě vnitřní hloubku, a to když odhaluje svou minulost a důvody, proč skončil v zapadákově v Indianě. A co by to bylo za hollywoodský biják, kdyby se v něm neobjevilo milostné jiskření. Tvrďácký trenér se nám zamiluje do kolegyně učitelky (Barbara Hershey). Jejich vztah je docela zajímavý, až na to, že romantické scény byly zřejmě vystřihnuty. Kdo ví, možná o jejich vztahu vznikl jiný film…

Závěrečný zápas a pomyslný filmový vrchol nebude pro fanoušky sportovních snímků překvapením. To však Hráče z Indiany nijak nesnižuje, protože způsob, jakým se zde kombinuje sport s lidskou přirozeností, dělá z tohoto snímku jedinečnou podívanou.

Zajímavost

Film vychází z pravdivého příběhu z roku 1954, kdy se Indianskými mistry stal tým z malého města jménem Milán.

Hráči z Indiany

Film / seriál
Hodnocení FDB 81 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie David Anspaugh

Scénář Angelo Pizzo

Obsazení Gene Hackman, Barbara Hershey, Dennis Hopper, Sheb Wooley, Fern Persons, Chelcie Ross, Robert Swan

Délka 113 min.

Rok 1986

Film+ středa 17. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC