Sport

Světový šampionát v Rusku vrchlolí

Světový šampionát v Rusku vrchlolí
Skylink Live TV

Sledujte na ČT Sport HD na skylink Live TV Sledovat

Fotbaloví fanoušci hltají očekávaný sportovní vrchol tohoto roku – mistrovství světa v Rusku. Domácí reprezentace chtěla spolu s organizátory udělat radost prezidentu Vladimiru Putinovi. Zásadní je však dění na trávníku. Kdo z favoritů získá ve vyřazovacích bojích titul světového šampiona? A kdo nastřílí nejvíc gólů?

Slyšeli jste už o jednom z nejpozoruhodnějších příběhů fotbalových dějin? Stal se v březnu roku 1966 v Anglii, kde se ztratila Zlatá Niké. Po marném pátrání Scotland Yardu původní trofej pro mistry světa vyčenichal až ratlík Pickles.

Jenže zářivá soška zobrazující řeckou bohyni vítězství byla nakonec před 35 lety stejně ukradena v Rio de Janeiru a roztavena. Takový skandál se letos v Rusku neočekává, ale pohár se dvěma fotbalisty třímajícími zeměkouli by teoreticky znovu mohli „uloupit“ Brazilci s uzdravenou hvězdou Neymarem. „Ale musíme vytvořit tým, on to sám nevyhraje,“ varoval legendární Pelé. Nyní je vhodná doba na porovnání s realitou. Komu před startem věřily sázkové kanceláře? Obhájcům titulu z Německa. Finalistům posledního Eura z Francie. Kdysi dominantním Španělům. A samozřejmě Argentině v čele s jedním z nejlepších hráčů planety Messim.

Jistě, pokud by neovládl ruský šampionát některý z těchto týmů, tak by to bylo překvapení. Ovšem u každého z nich najdeme minimálně jedno ALE. Brazilce může tížit vzpomínka na minulý šampionát na domácí půdě, kdy je potkal ostudný sedmigólový debakl v semifinále od Němců, a pak i porážka v zápase o bronz. To už se nesmí opakovat! Úřadující mistři zase spoléhají na gólmanského veterána Neuera, který kvůli zranění skoro celou sezonu nechytal. Přesto vede německý mančaft jako kapitán. Stejně jako německý trenér Löw si Francouz Deschamps dovolil opomenout kvalitního borce. V Rusku nehraje Leroy Sané z Manchesteru City ani Karim Benzema z Realu Madrid. Přesto muži s galským kohoutem na prsou na startu mistrovství naháněli svou útočnou silou soupeřům strach. Španělé by rádi nastartovali zlatou éru s několika málo pamětníky úspěšných časů. Oni však střelce potřebují teprve najít.

Argentina plakala pro svého kanonýra. Jenže fenomenální Lionel Messi z Barcelony si reprezentační konec rozmyslel, měl ambice stát se nejlepším střelcem světového fotbalového svátku a dovést svou zemi k vytouženému triumfu. „Nepovažuji se za nejlepšího, jsem prostě jen další. Na hřišti začínáme všichni na stejné úrovni,“ prohlásil však třicetiletý Messi.

Fotbalové mistrovství světa odstartovalo galavečerem hvězd klasické hudby na Rudém náměstí v Moskvě už ve středu 13. června. O den později vyzvali domácí Saudskou Arábii na stadionu Lužniki. Podobně jako na olympiádě v Soči je šampionát oslavou Putina a ukázka Ruska jako velmoci. „Myslím, že můžeme říct, že Rusko je stoprocentně připraveno,“ tvrdil šéf FIFA Infantino před startem. Kdo by chtěl dělat problémy, měl prý zůstat doma.

Finále MS ve fotbale

Sport
Foto Fotolia

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC