Sport

Svátek evropského fotbalu

EURO 2020 – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na ČT Sport HD na skylink Live TV Sledovat

Evropský šampionát ve fotbale je konečně tady. Loni jej překazila pandemie koronaviru, letos už ale za přísných opatření největší evropský národní turnaj proběhne. A jaké vyhlídky mají naši chlapci?

Nejdříve týmy sehrají tři zápasy ve skupinové fázi, k jistotě postupu mezi nejlepších 16 je potřeba umístit se do druhého místa. V případě umístění na třetí příčce bude tým zařazen do tabulky třetích týmů, ze které postoupí do vyřazovacích bojů čtyři ze šesti přítomných. V nominaci Čechů nechybí hvězdy West Hamu Souček s Coufalem, soupisku doplňuje výběr z elitních evropských lig a domácí soutěže. 

Skupina D

České reprezentanty čeká v úvodním duelu houževnatý tým Skotů, se kterým se potkali svěřenci trenéra Šilhavého v průběhu minulého roku hned dvakrát. V obou případech si výhru odnesl soupeř. Speciální náboj duelu jistě dodá nedávný střet Slavie Praha s Glasgow Rangers v osmifinále Evropské ligy, po kterém zůstala nepříjemná pachuť v ústech fanoušků obou týmů. Druhé utkání v turnaji odehrají Češi proti vicemistrům světa z Chorvatska. Tým postavený především okolo hvězdného záložníka Luky Modriće předvádí atraktivní útočný fotbal, díky kterému jsou na mezinárodní scéně obávaným soupeřem pro všechny týmy. Důkazem může být druhé místo z posledního mistrovství světa, kde na cestě turnajem dokázali porazit například Anglii a Argentinu. V závěrečném duelu základních skupin vyzveme reprezentaci Anglie. Albion prošel nedávno obnovou kádru, trenér Southgate začal dávat přednost mládí oproti zkušenostem a reprezentační zelenáči, v čele s křídelníkem Dortmundu Sanchem, se mu odvděčili výbornými výkony i výsledky. 

Slovenské vyhlídky

Slováci se budou na turnaji spoléhat na dlouholeté opory Marka Hamšíka nebo Juraje Kucku. Los slovenské reprezentaci přiřadil do skupiny E Polsko, Švédsko a Španělsko. Za hlavního favorita na postup lze bez debaty označit tým z pyrenejského poloostrova. Nynější kouč Španělů a bývalý trenér FC Barcelona Henrique však vzbudil v médiích rozruch, když nenominoval na turnaj jediného hráče Realu Madrid. I přesto představuje tým nebezpečnou směs mladické dravosti a bohatých zkušeností. Polská reprezentace spoléhá především na svého elitního kanonýra Lewandowského a jeho gólové umění. Na ostatních postech ovšem povětšinou nenastupují hráči jeho kalibru, čehož by mohl slovenský tým využít. Oproti Polsku nemá Švédsko účast své největší hvězdy jistou. Superstar Zlatan Ibrahimovič se zotavuje ze zranění a tak se na jeho herní přínos nemohou Švédi spoléhat. V případě jeho absence tíha zodpovědnosti za střílení gólů padá na bedra Marcuse Berga, který by s touto příležitostí konečně mohl vystoupit z Ibrova stínu.

Celková bilance Čechů a slováku na EURO

Česká reprezentace se šampionátu účastnila

Češi vyhráli deset zápasů, dvakrát remizovali a třikrát prohráli

Slováci se šampionátu účastnili pouze jednou (v roce 2016)

Slovenský tým vyhrál jednou, jednou remizoval a dvakrát prohrál

Nejlepším umístěním Slovenské reprezentace byl postup do
osmifinále

Nejlepším umístěním Čechů v turnaji bylo 2. místo – a to v roce 1996 

28 gólů – Celkové skóre Čechů je 28 vstřelených a 30 obdržených branek

Slováci skórovali celkem třikrát, šest gólů inkasovali

Historicky nejlepším střelcem české reprezentace na EURO je s 55 góly Jan Koller

EURO 2020

Sport
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC