Film / seriál

Strážmistr Topinka se vrací do Protějova

Strážmistr Topinka se vrací do Protějova
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na skylink Live TV Sledovat

Fiktivní beskydská obec Protějov opět ožívá. Ve volném pokračování oblíbeného seriálu České televize Doktor Martin tentokrát nebude hrát první housle lékař ztvárněný Miroslavem Donutilem, ale lehce natvrdlá postava policisty v podání Roberta Mikluše, která dala nové sérii i název. Co tedy můžeme od Strážmistra Topinky očekávat?

Seriál Doktor Martin měl u diváků takový úspěch, že netrvalo dlouho, a padlo rozhodnutí, které jistě potěší každého z fanoušků – natočit volné pokračování, komediální detektivní seriál Strážmistr Topinka.

Diváci se nemusí bát, že budou ošizeni o tváře, na něž si již zvykli, a tím i herecké výkony Miroslava Donutila, Václava Kopty, Gabriely Marcinkové, Tomáše Jeřábka nebo představitele titulní role Roberta Mikluše. Zároveň nechybí ani nové postavy, které s dějem pořádně zamávají. Strážmistr Topinka například najde novou lásku, mladou pošťačku Lucii, již hraje Jenovéfa Boková. Dorazí také major Hrubý z ostravské kriminálky, kterého ztvární herec Jiří Bartoška.

„Pokládám za velký úspěch, že se nám podařilo vzít postavu z takto úspěšného seriálu a vymyslet pro ni zcela nový, originální příběh, který se líbil i majitelům práv britské společnosti Buffalo Pictures, a dali nám tak k naší práci svolení. Velkou zásluhu na tom má – kromě naší inspirace, skvělého Roberta Mikluše – producent Vratislav Šlajer a hlavní scenárista seriálu Štefan Titka,“ říká kreativní producentka Kateřina Ondřejková. „Postava svérázného strážmistra Topinky byla jednou z našich nejoblíbenějších v Doktoru Martinovi, a tak nás napadlo napsat původní scénáře s detektivními zápletkami, které by řešil právě Robert Mikluš v roli Tomáše Topinky,“ prozrazuje scenárista Štefan Titka.

Strážmistr Topinka je člověk čisté duše, má pokoru před autoritami a každý případ se snaží řešit tak, jako by se ho osobně týkal. Topinku nejde nemilovat

Postava strážmistra Topinky zůstane veskrze stejná, jen se bude nacházet v trochu jiné životní etapě. Stále je tím lehce natvrdlým ochráncem pořádku v Protějově, své práce si váží, bere ji jako poslání a žádný případ nepodceňuje. Podle něj totiž není nic natolik nepodstatné, aby to nemusel vyšetřit řádně od začátku až do konce. „Tomáš se na mnoha případech střetne se slovenským kolegou, policistou Ostrým, kterého hraje Marek Geišberg. V něčem jsou si podobní, ale Ostrý je o něco dospělejší a je trochu militantní. Jejich spolupráce je střet dvou světů,“ říká Robert Mikluš, představitel hlavní role. Topinka má zároveň oproti stavu v seriálu Doktor Martin nově partnerku. Tou je mladá pošťačka Lucie, jež se do obce před nedávnem přistěhovala. Lucii na Topinkovi učaruje, jak je naivní, protože do té doby měla na muže spíše smůlu. Oproti tomu Topinka je v jejích očích čistý a hodný. Jiří Bartoška, představitel policisty Hrubého, si zase pochvaluje, že se v průběhu seriálu příjemně seznámí s Topinkovou matkou, již hraje Veronika Freimanová. V plánu je, že by mělo vzniknout celkem 13 dílů, a k tomu jeden delší speciál. Tři díly se začaly natáčet již na podzim, dva budou vznikat v zimě a další na jaře. Očekává se, že seriál by měla televize uvést v lednu 2019.

Robert Mikluš

Mikluš je český herec pocházející z Ostravy. Po studiích na gymnáziu šel na brněnskou JAMU. Divadlo pro něj bylo vášní již od útlého věku, ale výrazněji na sebe upozornil až během účinkování v Divadle Husa na provázku. Je také členem divadelního spolku Vosto5. Hrál v mnoha filmech, například ve snímku Největší z Čechů nebo Muži v říji, objevil se také v několika televizních filmech a v obou řadách oblíbeného seriálu Doktor Martin, kde ztvárnil právě strážmistra Topinku.

Zajímavosti

Seriál Strážmistr Topinka je vůbec prvním spin-offem seriálu Doc Martin (Doktor Martin), který byl mimo České republiky adaptován ještě v několika dalších zemích.

Seriál se natáčí ve Velkých Karlovicích, kde se natáčel i Doktor Martin. Díky tomu se v tomto městě zvedl turistický ruch, za což jsou místní rádi.

Koukněte i na

Četníci z Luhačovic

V roce 1919 přijíždějí dva mladí četníci na své první působiště, do dosud opuštěné četnické stanice v Luhačovicích. A ihned po příjezdu na ně čeká první velký kriminální případ. Diváci se mohou těšit na mnoho známých osobností, jako je třeba Robert Hájek či Martin Donutil.

Strážmistr Topinka

Film / seriál
Foto Česká televize, Profimedia.cz

Režie Petr Zahrádka

Scénář Štefan Titka, Tomáš Končinský…

Obsazení Robert Mikluš, Jiří Bartoška, Veronika Freimanová, Jenovéfa Boková, Miroslav Donutil…

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC