Film / seriál

Spolubydlící za všechny prachy

Spolubydlící za všechny prachy
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Bylo nebylo, v New Yorku žil jeden nadějný spisovatel, který se vydal hledat štěstí do Los Angeles. Když se s nepořízenou domů vrátil, čekalo ho překvapení.

Film Novoroční večírek je opravdu trochu pohádka pro dospělé, především pro dámy. Tato romantická komedie je svým způsobem i poctou Woodymu Allenovi, a tak čerpá z jeho absurdní poetiky. Když se totiž vrátí hlavní hrdina zpět do svého bytu, najde v něm tři ztřeštěné dívky, které jsou přesvědčené o tom, že mají nájemní smlouvu až do Nového roku. Zkuste hádat, jaký bude mít trochu trhlá pohádka konec.

V běžném životě by se situace asi vyřešila přestěhováním spisovatele, nebo holek, ale ve filmu musí být vše trochu komplikovanější. A tak se v jednom bytě ocitne maličko přecitlivělý a neurotický spisovatel (opět ten Woody) a společně s ním tři dívky. Každý z hrdinů je však úplně jiný. Drew (Henry Jaglom) nejdřív působí jako pěkný bručoun, až později se ukáže, že je to romantik každým coulem. Annie (Gwen Welles) by mohla být múzou básníků, působí totiž velmi křehce, zato Winona (Melanie Winter) je vyloženě pragmatická žena, která se s nikým a ničím moc nepáře. Nakonec je tu Lucy (Maggie Wheeler), která se chce vymanit z vlivu svých rodičů a stát se nezávislou, samostatnou mladou ženou. 

Film vypráví vlastně čtyři příběhy – každá z postav se snaží nějakým způsobem urovnat si vlastní život, něčeho dosáhnout, ale každá jinak. To, co je spojuje, je jeden byt. Je tedy jasné, že bude docházet k mnoha konfliktům, někdy úsměvným, někdy i vážnějším. V tomto neustálém setkávání a lidských nárazech tkví všechna dynamika snímku. Jaglom, coby nejen představitel hlavní role, ale také režisér a scenárista (analogie s Woodym už snad nemůže být zřetelnější), klade hlavní důraz na dialogy a improvizaci. Díky tomu se po první půlhodině nezačnete ošívat, že tohle už znáte, že je film plný klišé, že jsou postavy takové a makové, že... Naopak, dialogy jsou velmi přirozené, tady se Jaglomovi podařilo zachytit přesně to, co známe a prožíváme všichni. Postavy tak nejsou vykonstruované, ale velmi živé a uvěřitelné. 

Novoroční večírek je zábavný, odlehčený snímek, který asi filmové fajnšmekry nezmrazí v křesle svou originalitou, ale návaznost na Allenovy konverzační komedie je rozhodně sympatická, takže nemusíte mít strach, že se jedná o nějakou primitivní kopii. Občas filmem probleskne i vážnější téma, třeba generační rozdíly, ale vše se brzy vrátí do vtipných a romantických vod, takže se budete dobře bavit a nebudete se trápit nějakými těžkostmi. Jednoduše je to film jako dělaný na příjemný letní podvečer, ať už během dovolené nebo jen tak jako odpočinek po práci.  

Novoroční večírek

Film / seriál
Hodnocení FDB 65 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Basic

Režie Henry Jaglom

Scénář Henry Jaglom

Obsazení Henry Jaglom, Maggie Wheeler, Gwen Welles, Melanie Winter, David Duchovny, Miloš Forman, Michael Emil

Délka 88 min.

Rok 1989

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC