Film / seriál

Roden přijíždí, aby srovnal účty

Promlčeno – český kriminální thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Promlčeno je nejlepším filmem režiséra Roberta Sedláčka. Karel Roden v něm postupně odkrývá dávné zločiny, aby se smířil a vyrovnal s minulostí.

Pokud vám jméno a filmy Roberta Sedláčka nic neříkají, možná si vzpomenete na devět let starou kauzu, kdy se mu prezident Miloš Zeman rozhodl udělit medaili Za zásluhy, konkrétně za zásluhy o stát v oblasti umění. To vzbudilo vášně, neboť mnozí spatřovali jedinou Sedláčkovu zásluhu v tom, že o Zemanovi natočil přívětivý dokument. A po samotném udílení se o Sedláčkovi mluvilo zas, neboť na ceremoniál dorazil ve fleecové mikině a tričku.

Navzdory kritikům měl ale tou dobou už dost odpracováno i ve světě filmu. Na poli těch celovečerních coby režisér i scenárista debutoval v roce 2006 povedeným thrillerem z komunity drogových abstinentů Pravidla lži, režíroval i oceňovanou sérii České století, u které byl i spoluautorem scénáře. Pro televizi točil i seriál Bohéma nebo Život a dobu soudce A. K., do kin poslal snímky Muži v říji, Rodina je základ státu nebo Dědictví aneb Kurvaseneříká. Ovšem tím nejlepším z jeho dosavadní filmografie je snímek zatím poslední – loňské napínavé drama Promlčeno.

Všichni ve hře

Po téměř dvaceti letech se chystá do Prahy vrátit emigrant Radek. Bez větších podrobností nabídne svůj příběh moderátorce rozhlasové noční show Evě Sommerové – přes vlny éteru chce oslovit dívku jménem Eliška a rozkrýt svůj příběh, kterým by rozehnal temné stíny nejen vlastní minulosti. Eva mu pomůže dívku najít a v den Radkova příjezdu do jeho rodného města má na lince jak jeho, tak Elišku. Radek z dočasného úkrytu v půjčeném nevysledovatelném autě začíná vyprávět – a ač Evin novinářský instinkt očekával senzaci, na povrch vyplouvají věci, se kterými nikdo nepočítal. Jenže Radek nechce jen mluvit do éteru – tenhle den plánoval řadu let. A tak do víru událostí, které jeho vyprávění rozběhne, vtáhne samotnou moderátorku, neznámou Elišku, kriminálku i člověka, který by měl za své někdejší činy pykat, než budou za pár hodin promlčeny…

Nepodceňujte vliv peněz na rozhodování lidí!
Karel Roden – Radek

Sedláčkovi jde o pomstu

Impulsem pro vznik filmu byla společenská diskuse o hranici promlčení těžkých zločinů, která je v Česku velmi nízká, pohybuje se nejčastěji na hranici patnácti let. „Je hrozné, že i když se na pachatele později přijde, sám se třeba přizná, nelze ho už potrestat. To si ani nechci představovat, že by se mě osobně týkalo,“ říká k námětu filmu Karel Roden a dodává, že Sedláčkův scénář přečetl jedním dechem.

Sám režisér ale sledoval i jiný, pro něj důležitější motiv. „Víc jak samotné téma promlčené vraždy mě zaujalo to, co s sebou někdy nevyřešené případy nesou – pomstu. Kriminální filmy jsou často plné pomsty, ale v reálném životě pomsta po letech není možná. Když mi něco vyvedete, tak buď vám natáhnu hned, ale za hodinu to už nemá smysl, pak už ubližuju sobě i druhým. Po letech se kolem viníka objeví několik nových postav, kterým tím ublížíte taky, a ti už za nic nemůžou. Takže když vrátit ránu, tak hned, anebo se naučit odpouštět,“ prohlásil Robert Sedláček.

Jeho film se také s úspěchem představil na několika filmových festivalech. Karel Roden získal cenu pro Nejlepšího herce na přehlídce v New Yorku, snímek si přivezl ceny i z festivalů v Los Angeles, Florencii, Barceloně nebo v Londýně.

Barbora Bočková  (* 17. listopadu 1989)

Rodačka z Třebíče se od dětství věnovala moderní gymnastice, absolvovala Katolické gymnázium. V Praze pak nastoupila na Fakultu tělovýchovy a sportu, kde studovala obor fyzioterapie, současně se však začala věnovat amatérskému divadlu. I proto později vystudovala alternativní a loutkové divadlo na DAMU. Dnes působí v pražském Divadle Na zábradlí. Objevila se ve filmu Zátopek, ale asi nejvíce na sebe upozornila jako kapitánka Adéla Čulíková v seriálu Případy 1. oddělení a nyní v Promlčenu.

Promlčeno

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,2 % Hodnocení redakce
Foto Bontonfilm, Profimedia.cz

Režie Robert Sedláček

Obsazení Karel Roden, Barbora Bočková, Igor Bareš, Vilma Cibulková, Vladimír Kratina, Karel Jirák, Denisa Barešová

Délka 90 min.

Rok 2022

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC