Film / seriál

Rédl – Divoké devadesátky, ztracené vlaky a mrtvé tělo

Rédl – Divoké devadesátky, ztracené vlaky a mrtvé tělo
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na skylink Live TV Sledovat

V porevolučním Československu začal nenápadně, ale jistě bujet nově vznikající organizovaný zločin. A nikdo netušil, kam až jeho chapadla sahají. V roce 1992 se země začíná pomalu vzpamatovávat z režimu, který zde vládl přes čtyřicet let.

Sovětská okupační armáda odjíždí zpět na Východ, většinou po železnici, vagony jsou napěchované zbraněmi, náhradními díly, municí a dalšími cennostmi. Ale ne všechno dorazí na místo určení. Kam tyto cenné zásoby mizí? A kdo za podezřelými kšefty stojí? To jsou otázky chystané kriminální minisérie Rédl.

Dva mladí inženýři začínají testovat nový železniční sledovací systém. Jejich pozornosti ale neunikne, že se některé vagony cestou na východ v evidenci nepochopitelně ztrácejí. Mládenci se tomu rozhodnou přijít na kloub. O několik dní později naleznou jednoho z nich mrtvého, druhý je zřejmě na útěku. Nadpraporčík Rédl (Ondřej Sokol) má ve stejnojmenné sérii Jana Hřebejka za úkol odkrýt kriminální pozadí podivného případu, jež možná překračuje hranice našeho státu až daleko na východ.

Zajímavá a často i překvapivá sonda do doby vzniku naší stále ještě mladé demokracie, kdy se všechno řešilo bez návodu a pomocí pouhé improvizace

Čtyřdílná minisérie Rédl podle představitele hlavní role Ondřeje Sokola dokonale připomíná, jak tehdejší přerod společnosti vypadal. „Všechno se řešilo bez návodu, šíleně se improvizovalo a často se stávaly věci, které měly obrovský vliv i na to, v čem žijeme dnes,“ míní herec. David Novotný, jenž v sérii ztvární roli mafiána, dodává: „Doba je pro příběh určující, zároveň si však myslím, že charaktery, které představí, jsou univerzální a stále se mezi námi pohybují.“ Rédl nestojí před jednoduchým úkolem. Sváří se v něm profesní povinnost s touhou někomu pomoci a ochránit ho. Obojímu však nelze dostát, a tak spadne do pasti, ze které již neexistuje žádné bezpečné východisko. Zlo, jemuž se postaví, je navíc mnohem silnější a krutější, než si kdokoli na začátku mohl představit.

Tragikomický příběh má výstižně popisovat tehdejší dobu a to, jak se propojoval nově vznikající organizovaný zločin s bezpečnostními složkami bývalého režimu. Režisér minisérie Jan Hřebejk si na dobu, kdy se příběh odehrává, velmi dobře pamatuje – stejně jako Ondřej Sokol. „Myslím, že pro mou generaci a pro generace mně blízké to bude hodně zajímavá a často i překvapivá sonda do doby vzniku naší stále ještě mladé demokracie,“ dodává divácky oblíbený herec. Rédl vzniká v kreativní skupině Jana Šterna a jeho zápletka i tvůrčí a herecké obsazení vzbuzují nejen v nás hodně vysoká očekávání.

Jan Hřebejk

Filmový a divadelní režisér, který debutoval dnes kultovním filmem Šakalí léta v roce 1993. Na prvních výročních cenách Český lev získal rovnou dvě nejprestižnější ocenění – pro nejlepší film a nejlepší režii. Divákům se do povědomí zapsala další jeho slavná díla, jako jsou Pelíšky, Musíme si pomáhat nebo Pupendo.

Rédl

Film / seriál
Foto Česká televize

Režie Jan Hřebejk

Scénář Miro Šifra

Obsazení Ondřej Sokol, David Novotný, Martin Hofmann, Roman Polák, Petra Hřebíčková, Martin Pechlát…

Délka 4 × 80 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC