Film / seriál

Ptáčátko

Ptáčátko
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Jaro už se na nás pomalu dobývá a možná jste si všimli, že místo zlověstného krákání se za okny začíná ozývat také ptačí zpěv...

Nemusíte patřit mezi milovníky a znalce ptactva, abyste měli rádi jejich zpěv. Po dlouhé zimě je štěbetání všeho druhu doslova balzámem na duši. Pro Behrouze, jedenáctiletého chlapce, je však ptačí zpěv mnohem víc. Dokáže totiž napodobit zpěv téměř jakéhokoli ptáka. K čemu něco takového může být? V íránském rodinném melodramatu Ptáčátko může Behrouz pomocí svého „nadání“ zachránit nejen otce, ale také dostat šanci na úplně jiný život. A hlavně svým zpěvem změnit život malé dívence.

Ptačí playback

Samozřejmě, že si takového daru nelze nevšimnout, a tak Behrouz skončí ve „spárech“ obchodníka s nejrůznějšími ptáky, který však má menší problém – opeření krasavci v jeho klecích odmítají zpívat. Chlapec mu pomůže a začne fungovat v roli jakéhosi ptačího playbacku, přičemž doufá, že tímto způsobem dokáže pomoci otci, však to znáte, službička za službičku... Své ne úplně dobrovolné zaměstnání si Behrouz nakonec docela užívá, protože ptáky miluje, a navíc pozná sympatickou dívenku, která nemá úplně jednoduchý život a pro kterou je ptačí zpěv malé vysvobození z reality.

Írán, jak ho nejspíš neznáte

Rodinných filmů, v nichž dostanou dospělí za uši od malých dětí, existuje nespočet. A ani tento se minimálně využitím nejrůznějších klišé standardu žánru nevymyká. Příběh samotný je poměrně banální, konec se dá snadno předpovědět, přesto má své nezaměnitelné kouzlo. Zvláště pro nás Evropany je Írán svým způsobem exotická země, a tak i příběh, který bychom jinak přehlédli bez povšimnutí, dostane zcela jiný rozměr.

Najednou před vámi vyvstane malý kousek země, v níž žijí lidé jako my, mají podobné problémy jako my, ale nejsou úplně stejní. Mají jiné zvyky, jsou mnohem položenější v tradicích a děti zde často musí dospívat mnohem dříve. A tak je íránský svět, byť viděný dětskýma očima, posmutnělejší. O to emotivněji působí scény, kdy dochází ke katarzi, kdy si dospělí začínají uvědomovat, co všechno děti zvládají bez nich, do jakých situací jsou často tlačeny a jak moc si zaslouží, aby jim někdo věnoval plnou pozornost a miloval je. Zní vám to jako klišé na klišé? Abyste je prolomili, musíte film vidět. Nečekejte bravurní herecké výkony a dokonalost, spíš se připravte na civilnost a až dokumentární kameru. Díky těmto věcem je však film Ptáčátko opravdu nezaměnitelný, především představitelé dětských rolí se vám zapíšou do paměti.

Ptáčátko je obyčejně neobyčejný film, který ve všech aspektech splňuje nároky, jaké máme na rodinný snímek, svou atmosférou však dokáže zasáhnout víc, než bychom čekali u typické „rodinky“ například z americké produkce.

Zajímavost

Na celém světě existují tzv. lovci ptačích hlasů. Jsou to ornitologové i nadšenci, kteří nahrávají ptačí zpěv. Definitivní „banka melodií“ se však pořídit nedá, ptáci jsou vynalézaví pěvci a často napodobují zpěv jiných druhů a melodie si různě upravují.

Ptáčátko

Film / seriál
Hodnocení FDB 50 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Rahbar Ghanbari

Obsazení Samira Alaie, Sylva Andriasian, Javad Derakhshan Hassankhani, Mohammad Amir Naji, Nasrin Nakisa, Mahmud Nazar-Alian, Amir Salamatzadeh

Délka 77 min.

Rok 2002

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC