Film / seriál

Petr Kostka – Filmový i divadelní štramák slaví jubileum!

Petr Kostka –  Filmový i divadelní štramák slaví jubileum!
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na skylink Live TV Sledovat

Oslavovat životní jubileum v hereckém světě zavání pořádnou party. U elegána jako vystřiženého z prvorepublikových filmů – Petra Kostky – ale nic takového nečekejte.

Energii by na to jeden z našich nejpopulárnějších herců určitě stále měl, jenže nepatří mezi celebrity, které rády neustále pobývají v záři reflektorů. Před ty se Kostka staví jen jako herec, je naprostý profesionál a své popularity nevyužívá ke zviditelňování se, vždy za něj mluví jen a jen jeho práce. Brzy oslaví kulaté jubileum – 80 let! Tolik by mu však hádal jen málokdo. Je ale pravda, že Kostka k českému divadlu i filmu patří jaksi neodmyslitelně, vždyť začínal už za studií na DAMU v padesátých letech.

Jako penzista vítám každou nabídku. Ale ve svém věku mám právo říct ne a vybírat si

To, že bude hercem, ovšem nebylo tak jisté. Měl plno dalších koníčků a vždy ho velmi přitahovaly exaktní i přírodní vědy. Maturoval na Vyšší hospodářské škole (1957), ale nakonec kariéru finančníka (možná docela slibnou) pustil k vodě a dal se na divadlo. Už od začátku bylo jasné, že jde o talentovaného mladíka. Aby také ne, když pocházel z herecké rodiny, navíc ne ledajaké herecké rodiny: kořeny tohoto povolání sahají v rodině Kostkových až do první poloviny 19. století. Svou kariéru odstartoval zároveň v divadle i u filmu. Během života vystřídal tři stálá angažmá – začínal v Městských divadlech pražských, pak si na dvacet let „odskočil“ do Národního divadla a nakonec se usadil v Divadle na Vinohradech. Ztvárnil celou škálu rolí, od komických po tragické. Podobně tomu bylo i na filmovém plátně a v televizi. Z počátku točil i pět filmů ročně, ale od sedmdesátých let se zabydlel spíše v televizi a televizních seriálech. Kostku si budete určitě pamatovat ze slavných filmů jako Bláznova kronika, Romaneto, Zítra vstanu a opařím se čajem (hlavní dvojrole) či Což takhle dát si špenát. V posledních letech jste ho mohli pravidelně vídat například v oblíbeném seriálu Četnické humoresky, kde si zahrál dobrosrdečného četníka.

A protože Kostkovi budou nejspíše slavit pouze v kruhu rodinném, stanice CS Film se rozhodla, že na počest mistrových 80. narozenin uvede hned šest filmů, ve kterých si zahrál.

Florián / 1961

Klasická komedie o sedlákovi, který dostal od svatého Floriána nebeský provaz, s jehož pomocí bylo možné měnit počasí.
Dále hrají: Jiří Sovák, Jiřina Petrovická, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský…

Zločin v dívčí škole / 1965

Povídkový film natočený na motivy prvních detektivních povídek Josefa Škvoreckého. Tři příběhy natočené třemi režiséry jsou sjednoceny postavou detektiva Borůvky.
Dále hrají: Lubomír Lipský, Jana Gýrová, Jiří Kodet, Karla Chadimová…

Zlá noc / 1973

Kriminální příběh, v němž se pátrá po vrahovi mladé dívky. Který z několika motivů zločinu bude nakonec ten pravý?
Dále hrají: Carmen Mayerová, Michal Pavlata, Jaroslava Schallerová, Jiří Krampol…

Svatba bez prstýnku / 1972

Dramatický příběh o životě i lásce v tíživém období protektorátu.
Dále hrají: Michal Pavlata, Jana Preissová, Václav Neckář, Irena Kačírková, Viktor Preiss…

Pátek není svátek / 1979

Filmová komedie o obyčejném dni obyčejné rodiny plném starostí i úsměvů.
Dále hrají: Jorga Kotrbová, Laďka Kozderková, Zdena Hadrbolcová, Jiří Kodet, Luděk Kopřiva, Josef Vinklář…

Záchvěv strachu / 1983

Revoluční rok 1848, nezdařené povstání a jeden z jeho vůdců po návratu z vězení. Podaří se ho tajné policii zdiskreditovat?
Dále hrají: Radoslav Brzobohatý, František Němec, Josef Abrhám, Štefan Kvietik, Libuše Geprtová…

Zajímavost

Na propagaci své osoby si Kostka moc nepotrpí, být populární ho dokonce vůbec nebaví. Rozhovory proto dává jen zcela výjimečně a také se nerad fotí.

 

6× Petr Kostka!

Film / seriál
Foto Profimedia.cz, CS Film
CS Film pondělí 11. 6. Můj TV program Satelitní televize: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC