Film / seriál

Patolog hrdina?

Patolog hrdina?
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

I to se může stát. Místo toho, aby forenzní patolog jen podával informace a, sám se pustí do hledání vrahů. O to v kostce jde v seriálu Harrow.

Doktor Daniel Harrow (Ioan Gruffudd) je mírně řečeno neortodoxní forenzní patolog. Už z této charakteristiky je zřejmé, že nepůjde o typického chlápka, který má ženušku, dvě dětičky a domek s laťkovým plotem. Naopak, žije sám na lodi na řece Brisbane, a tak trochu se plete do práce policejnímu oddělení.

Výborný seriál Harrow vytrhl kriminální televizní žánr ze zaběhaných kolejí

Kdo pozorně sledoval první sérii, si určitě všiml jisté podobnosti se seriálem Castle na zabití nebo Dr. House. Ale to nemusí být automaticky špatně, ba naopak. Zmíněné seriály mají totiž nejen kupu fanoušků, ale jsou zároveň důkazem, že i detektivní seriál je možné udělat inteligentně a vtipně. Vysoko nastavenou laťku si s přehledem udržuje i Harrow v druhé sérii. První série skončila dost děsivě, doktor byl postřelen a všichni fanoušci zůstali napnutí, co bude s Harrowem dál. Natáčet další sérii bez Ioana v hlavní roli by nemělo smysl, takže asi lze prozradit, že vše dobře dopadlo. A jak to vypadá, také jeho temná minulost a s ní spojená tajemství jsou ty tam. Dokonce se mu možná blýská na lepší časy i v osobním životě, jelikož na jeho milovanou pitevnu přichází nový kolega. Vlastně nová kolegyně, forenzní patoložka doktorka Grace Molyneux, již hraje Jolene Anderson. Je to perfekcionistka, která si nenechá jen tak něco líbit a s Harrowem jdou často proti sobě. Jak už tušíte, co se škádlívá, to se rádo mívá, a mezi oběma to bude pěkně jiskřit. Nová postava Grace byla vytvořena za účelem oživení seriálu. Sama Anderson o ní říká: „Je toho tolik, s čím se mohu u Grace ztotožnit. Nedostanete se jí pod kůži vůbec snadno. Navíc i já jsem docela paličatá a ráda si stojím za svým. Myslím, že energie, kterou z ní cítím, je součástí mě samé.“ Kromě Grace v seriálu ještě uvidíte Harrowovu dceru (Ella Newton), šéfku (Robyn Malcolm) a bývalou manželku (Anna Lise Phillips). I když s nimi nemá pan doktor zrovna ideální vztahy, všechny „jeho“ ženy mu tolerují jeho výstřednosti a vlastně ho podporují v tom, co dělá. Vyvažuje se tím trochu jeho podivínství a ze svérázného génia se rázem stává uvěřitelná postava, což je samozřejmě dáno také dobrým scénářem. „Někdy se podívám na scénář a řeknu si: Ach, bože! Ale musím říct na obranu scenáristů, že každý kousek informací, které zkoumali, pochází ze skutečného případu. Jako herec nemáte příliš velký prostor vše podrobně vysvětlit. Proto musíte scénář opravdu precizně studovat, a všemu, co děláte nebo říkáte, dát smysl, jinak vám diváci nebudou věřit,“ říká o své roli Anderson.

A aby bylo vše co nejuvěřitelnější, v druhé sérii se překonali také maskérky a rekvizitáři. Nečekejte jen nějaké letmé záběry popelavě bílých těl a visaček na palcích u nohou. Když mají být precizní postavy, musí být precizně zpracováno vše. Pro herce to nebylo úplně vždy příjemné, ale výsledek vás překvapí svou reálností. Navíc se nemusíte obávat, že by sledování tohoto seriálu rozhoupalo vaše žaludky, jen prostě zapomenete, že na pitevních stolech leží herci nebo figuríny a budete fascinovaně sledovat, čeho všeho si Harrow nevšimne a jak brilantně dokáže řešit případy.

Výborný seriál Harrow vytrhl kriminální televizní žánr ze zaběhaných kolejí a dokazuje, že drsní detektivové dnes už netáhnou a v kurzu jsou geniální podivíni. Jen musí mít charisma!

Ioan Gruffudd

Britský herec Ioan Gruffudd se v dětství a během dospívání věnoval hlavně hudbě. K obratu došlo v jeho 16 letech, kdy odstartovala jeho herecká kariéra. V osmnácti byl přijat na britskou prestižní hereckou akademii. Zpočátku se objevoval na obrazovkách i ve filmech jen v epizodních rolích, zlom nastal v roce 1997, kdy si zahrál v Oscaru Wildovi a v Titanicu. Později se objevil v trhácích jako Černý jestřáb sestřelen nebo Šéfové na zabití.

Zajímavost

Gruffudd si podivínského patologa vyzkoušel už v seriálu Forever (2014), který však nebyl tak úspěšný jako Harrow.

Koukněte i na

Jak prosté

Skvělý seriál, který postavu Holmese „zpřítomnil“, mimo jiné i tím, že Watson je žena, je nejen perfektně napsaný, ale i dobře obsazený.

Forever

Tento seriál se sice dočkal jen jedné řady, ale to neznamená, že nestojí za vidění. Gruffudd zde hraje opět forenzního patologa, který je sice inteligentní, ale i poněkud zvrácený. Za vše může to, že je nesmrtelný. Na světě je už více než 200 let a pokaždé, když zemře, znovu se narodí.

Harrow / 2. série

Film / seriál
Hodnocení FDB 60 % Hodnocení redakce
Foto AXN

Režie Tony Krawitz, Daniel Nettheim, Peter Salmon, Tony Tilse, Catherine Millar, Kate Dennis, Catriona McKenzie, Peter Andrikidis

Scénář Stephen M. Irwin, Leigh McGrath

Obsazení Ioan Gruffudd, Remy Hii, Anna Lise Phillips, Darren Gilshenan, Damien Garvey, Robyn Malcolm, Hunter Page-Lochard

Délka 10 × 43 min.

Rok 2018

AXN středa 6. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC