Film / seriál

Černý jestřáb sestřelen

Černý jestřáb sestřelen
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Ridley Scott se pro natáčení akčních snímků jednoduše narodil. Válečné drama Černý jestřáb sestřelen je toho důkazem.

Říká se, že člověk míní a život mění. A ve válce to platí dvojnásob, vždycky musíte počítat s tím, že i sebedokonalejší plán se může zvrtnout. Přesně to se stane elitní jednotce vojáků, která má v Somálsku zajmout několik vysokých důstojníků, aby zastavili řádění místního diktátora. Místo lovců se z nich brzy stane lovná zvěř a sami se ocitnou hluboko za nepřátelskou linií. Hvězdně obsazený snímek (Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana) patří k nejlepším, ale také nejdrsnějším válečným filmům v historii.

Historie v reálu

V somálském Mogadišu přišlo v říjnu 1993 o život 18 Američanů, dalších 70 bylo zraněno. Proto prezident Bill Clinton povolal do zbraně vojáky, kteří byli do té doby na humanitární misi. V té době už se vědělo, že na hladomor zemřelo asi 300 000 Somálců, a cílem Spojených států bylo pomoci s dodávkami potravin OSN. Somálští válečníci se totiž více zajímali o ochranu svého území než o potraviny pro své lidi.

Film má především jednu ambici, zaznamenat co nejpřesněji, jaké to bylo být vojákem na této konkrétní misi. Hodinu po hodině, krok za krokem rekonstruuje řetězec událostí.

Nikdo nechce být hrdina, ale občas to tak dopadne

Původně rutinní akce se zvrtne a nastane skutečné peklo na zemi. Nepřátelské rakety zasáhnou dva vrtulníky a obě posádky jsou okamžitě obklíčeny. Američanům se v této operaci pokazilo vše, co se pokazit může. Záchranný konvoj se k nim nemohl dostat, špatná byla i komunikace se základnou a vojákům docházela munice i pitná voda... S přicházejícím soumrakem se situace stala ještě nepřehlednější a americké jednotky mohly jen bezmocně sledovat dění pod sebou z letadel s nočním viděním. I tyto prvky režisér Ridley Scott ve filmu používá, ovšem ne samoúčelně. Nejde mu o demonstraci možností vojenské techniky, ale o atmosféru, o pochopení, aby si diváci co nejlépe dokázali představit, co v osudných říjnových dnech američtí vojáci před i za nepřátelskou linií prožívali.

Černý jestřáb sestřelen je netypickým válečným dramatem, jelikož v něm nehrají prim klasičtí hrdinové. Sledujete příběhy několika vojáků zároveň, bez akcentace toho, kdo by měl být hlavním hrdinou. A i když do hlavních rolí byly obsazeny známé hollywoodské hvězdy, často máte problém vizuálně rozeznat, kdo je kdo. Všichni jsou na jedné lodi. Představí se zde Josh Hartnett jako seržant velící jednomu z útočných týmů; Ewan McGregor jako elitní voják jednotky Rangers, mezi jehož zvláštní schopnosti patří hlavně papírování a vaření kafe, ovšem jen dokud se nedostane do bojové akce; Tom Sizemore hraje veterána, který se stará o mladší a méně zkušené vojáky, a William Fichtner zde představuje bojovníka v pravém slova smyslu, je doslova zhmotněním všech bojových výcviků a technik.

O celkovou výbornou atmosféru filmu se postaral kameraman Sławomir Idziak, který naprosto vypustil jakékoli optimistické barevné ladění. Vojáci jsou neustále obklopeni oblaky dýmu a prachu, ukrývají se v sutinách, musí přežít noc – všechny barvy jsou proto tlumené, obraz často zamlžený a celková atmosféra dostatečně temná.

Také scenáristé Ken Nolan a Steve Zaillian dostali možnost se „vyřádit“. Černý jestřáb vychází z knihy Marka Bowdena a snaží se o maximální autenticitu, což pro scenáristy, kteří nemají prostor pro srdcervoucí dialogy, byla poměrně výzva (která dopadla na výbornou).

Filmy jako je tento se vymykají klasickým americkým velkorozpočtovým trhákům, které z vybraných postav udělají hrdiny božského charakteru. Je to drsný snímek, jenž válku nepřikrášluje, ale odhaluje až na kost. Je mrazivý, děsivý a především pravdivý.

Černý jestřáb sestřelen

Film / seriál
Hodnocení FDB 85,7 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Ridley Scott

Scénář Ken Nolan

Obsazení Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, William Fichtner, Ewen Bremner, Sam Shepard

Délka 131 min.

Rok 2001

Film+ úterý 30. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC