Film / seriál

Osmdesátkové drbny

Osmdesátkové drbny
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na skylink Live TV Sledovat

Když se sejde několik žen u jednoho stolu, je o zábavu postaráno. A co teprve když se potká šestice svérázných dam několika generací.

Americký snímek z roku 1989 se zpočátku tváří jako nevinná oddechová komedie, ale nenechte se mýlit, nakonec to zase takový „relax“ nebude. Na malém americkém městě není moc zábavy, a tak na přetřes přicházejí hlavně místní drby a osobní problémy. A že jich dámy mají požehnaně: od problémů s dětmi přes manželské peripetie až k těhotenství. Hvězdně obsazený snímek (Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olympia Dukakis, Julia Roberts) vás zaručeně pobaví i rozpláče.

Zlato, čas prochází kolem a nakonec si uvědomíš, že se prošel po tvé tváři.

Film se odehrává v Louisianě v osmdesátých letech minulého století a vypráví simultánně několik příběhů. Hlavním „informačním střediskem“ je kosmetický salón, kde mají dámy klid od svých žijících i zesnulých protějšků. „Drbny“ se však nebaví jen o sobě. Naopak, jsou více než ochotné vyslechnout prakticky každou ženu. Stačí jen přijít, posadit se a uvést se: „Jsem vdaná a můj manžel…“ Z takové dámy se v mžiku stává drahoušek a nemusí se zdráhat začít vyprávět.

Ženy sobě

Majitelku salónu hraje Dolly Parton, které byste se bez váhání rádi svěřili i vy. Hned v úvodu se ujme mladé nevěsty (Julia Roberts), vzápětí se k nim přidá mladá dívka jako výpomoc v salónu (Daryl Hannah), potom maličko upnutá matka nevěsty (Sally Field) a nakonec i nejmovitější dáma ve městě (Shirley MacLaine). V neposlední řadě se k partě přidá i vdova (Olympia Dukakis), na niž se po letech usmálo štěstí, tedy vlastně nápadník. Nyní už je tým kompletní a může začít „rokovat“.

Žít přítomností

Z počátku se vám mohou zdát dámy z Ocelových magnolií povrchní, možná i naivní, ale uvnitř jsou to silné ženy, s nimiž se život nemazlil. Síla jejich vyprávění spočívá v tom, že jejich problémy jsou zcela přítomné, probíhají teď a tady, a o tom, co je čeká zítra, neví zhola nic. Nenásilně se tak přehoupnete z komedie složené z vtipných scének k mnohem ponuřejším tématům. Ve skutečném světě samozřejmě neexistuje šestice žen, která by byla tak zábavná a sarkastická. Téměř v každé replice je ukryt nějaký dvojsmysl. Nicméně, scénář je napsaný s citem, takže hrdinkám budete věřit každé slovo.

Muži v tomto filmu příliš prostoru nemají. Přesněji řečeno, hovoří se o nich vlastně permanentně, ale před kamerou se často nevyskytují. Tím hlavním tahákem snímku je skupina excelentních hereček, které vás budou bavit od začátku do konce. Jde prostě o film o ženách, na který se ve výsledku podívají spíše ženy. Za ondulováním, tupírováním, vyhlazováním vrásek, probíráním módy i lakováním nehtů jsou však také stíny, smrt, spousta slz a samota. Přesto Magnolie fungují. Jsou opravdové, zábavné i dojemné. Ostatně stejně jako život.

Ocelové magnolie

Film / seriál
Hodnocení FDB 80 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Plus

Režie Herbert Ross

Scénář Robert Harling

Obsazení Julia Roberts, Sally Field, Dolly Parton, Olympia Dukakis, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Sam Shepard

Délka 114 min.

Rok 1989

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC