Film / seriál

Oscarový obchod

Oscarový obchod
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na skylink Live TV Sledovat

Tóno Brtko, sympatický truhlář z malého města, je v rámci arizačního dekretu pověřen „dohledem“ nad obchůdkem vlastněným starou židovkou, paní Rozálií. Ta pořádně nechápe, o co jde, Tóna považuje za svého pomocníka a ten tuto roli rád hraje, aby ji na stará kolena příliš nestresoval. Jenže za nějaký čas jsou židé ve městě předvoláni k transportu, Tóno musí přestat předstírat a staré paní vysvětlit, co se vlastně celou dobu děje.

Obchod na korze je jedním z ikonických projektů české a slovenské produkce, který se na tuzemských filmových školách dává za příklad toho, jak se má řemeslo dělat. Film získal v roce 1965 Oscara za nejlepší cizojazyčný film, sami posuďte, zda zaslouženě, či to byl spíše politický tah. Tak jako tak, projektů z této oblasti, které se mohou pyšnit zlatou soškou, moc není, proto má Obchod na korze své místo v českém filmovém nebi jisté.

Soudruh řekl „ne!“

Hlavní herec Jozef Kroner, který měl na zisku Oscara svůj nepopíratelný podíl, si předávání moc neužil. A to se na něj chudák tak těšil. Když zjistil, že je film nominován, nechal si dokonce ušít čtyři obleky za sedmnáct tisíc Kčs, což byla v tehdejší době poměrně vysoká částka.

Židovské obchody sú fuč! To je zákon. Teraz budú len árijské obchody

Jenže těsně před odletem do USA mu soudruzi cestu zatrhli. Přímo na letišti si vyslechl: „Pane Kronere, vy jste v Americe již byl. Teď pojede soudružka Kadrnožková z Filmexportu.“ A Kroner tak i se svými novými obleky musel zamířit zpět domů. Zda soudružka Kadrnožková na ceremonii letěla stejně dobře oblečená, jako Kroner, dobové prameny neuvádí, byla to ale profesí kostýmní výtvarnice, tak doufejme, že nezklamala.“

Dojměte se v černobílé

Obchod na korze po dějové stránce nezklame, i přes svůj pokročilý věk. V době vzniku typické šnečí tempo pořád docela funguje, nutno ale říci, že toto je dané částečně faktem, že film vznikl podle skutečných událostí. Dění na obrazovce tak berete vážněji, než kdyby šlo o výplod fantazie scenáristy. Jinak by se nejspíše zařadil mezi zbytek ostatní produkce bez většího ohlasu.

Revitalizace

V roce 2017 se synovi jednoho z režisérů povedlo prosadit digitalizaci a restaurační práce na filmu. Stalo se tak za pomoci lidí z nadace České bijáky, karlovarského filmového festivalu a státního fondu kinematografie, kteří dali hlavy (a zdroje) dohromady a zrestaurovali obraz a zvuk. Diváci nové verze si díky tomu film můžou užít bez škrábanců, či artefaktů, s opraveným kontrastem, a hlavně mají jistotu, že stopáž je nyní zachována na médiu, které nestárne.

Elmar Klos, Ján Kadár

Tato režijní dvojka společně natočila celkem osm filmů. Bylo by jich víc, kdyby za prohřešky vůči režimu nedostali několikaletý zákaz tvorby. Zajímavostí je, že i přes desítky let společné práce Elmar Klos svému kolegovi nikdy nepřestal vykat. Alespoň tedy na place.

Obchod na korze

Film / seriál
Hodnocení FDB 85,4 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Ján Kadár, Elmar Klos

Scénář Ladislav Grosman

Obsazení Ida Kamińska, Jozef Kroner, František Zvarík, Hana Slivková, Martin Hollý, Elena Zvaríková, Martin Gregor

Délka 125 min.

Rok 1965

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC